22 12
發新話題

請教M92f

請教M92f

我想問下各位Ching其實M9同M92f有咩唔同?包括外觀同性能

仲有我想問下Marui M92f chrome stainess 嘅滑架係咪金屬滑架?

唔該各位

如果你指馬記M9/ M92
M9是改良了很多前作M92的,
如 Decocking, 另結構及上下身都不能共用。
只有彈匣是共用品。
另,馬記未有出過原裝鎗有金屬身的(除了5.1中身是啞鉛製)
所以銀版M92也是一支全膠鎗。

引用:
原帖由 RCman 於 13-4-2013 09:30 發表
如果你指馬記M9/ M92
M9是改良了很多前作M92的,
如 Decocking, 另結構及上下身都不能共用。
只有彈匣是共用品。

另,馬記未有出過原裝鎗有金屬身的(除了5.1中身是啞鉛製)
所以銀版M92也是一支全膠鎗。
那是M9A1吧?

引用:
原帖由 tf141 於 13-4-2013 10:07 發表

那是M9A1吧?
哦....是呀....我第一個感覺是樓主問M9A1的分別

我理解m9同m92f外型同口徑係同一樣野。。。但產地同鋼料有出入

M92f............意大利廠型号名
M9...........係美軍手槍軍用制式編号(如美軍以往用既M16步槍,廠名叫AR15)

引用:
原帖由 tango1997 於 13-4-2013 11:04 發表
我理解m9同m92f外型同口徑係同一樣野。。。但產地同鋼料有出入

M92f............意大利廠型号名
M9...........係美軍手槍軍用制式編号(如美軍以往用既M16步槍,廠名叫AR15)
是,可能自己先入為主。

没野丫。。。我答佢問題1。。。你答佢2。。。

仲有提提樓主,氣槍方面marui舊m9同kj m9零件上基本上共通,we就有少少要執,呢個係個人經驗

marui新m9指m9a1

oh 原來係咁
但係我摸個把M92f chrome stainess個滑架又好似係鐵,咁其實係咪鐵定係強化膠?

引用:
原帖由 enflame97 於 13-4-2013 14:11 發表
oh 原來係咁
但係我摸個把M92f chrome stainess個滑架又好似係鐵,咁其實係咪鐵定係強化膠?
咩牌子?marui就肯定膠

電鍍,揸耐左會一塊塊咁甩出黎…

UNDER DEVELOPING

點解Marui點解要出咁嘅Ver. 佢話Chrome stainess 咁唔係應該滑架係用鋼造,再電鍍Chrome上去咩?就好似水龍頭一樣咩用鋼造再鍍Chrome

引用:
原帖由 enflame97 於 13-4-2013 15:36 發表
點解Marui點解要出咁嘅Ver. 佢話Chrome stainess 咁唔係應該滑架係用鋼造,再電鍍Chrome上去咩?就好似水龍頭一樣咩用鋼造再鍍Chrome
Chrome stainess只係個表面處理效果
只係銀色咁解

我覺得馬記應該改返個名做Silver,唔應該叫Chrome stainess

引用:
原帖由 enflame97 於 13-4-2013 15:36 發表
我夠胆講。。。。家居&工商業廚房用水龍頭99%係黄銅做。。。非鋼鐵

22 12
發新話題