16 12
發新話題

7mm彈

7mm彈

人玩古玩。。。。禾又學人玩古玩

不過唔好怪小弟玩得膠

4種70年代至80年代頭既日本&台灣。。。。塑膠汽槍彈。。。。全係7mm口徑。。。。
溫故知新

銀色為20g法碼

白彈(日本):
彈頭直徑6.6mm
彈尾風兜直徑7mm
彈頭長度6.5mm
風兜長度5mm
總長11.5mm

橙色長彈(日本LS廠專用彈)
彈頭直徑6.8mm
彈尾風兜直徑7.1mm
彈頭長度3mm
風兜長度11mm
總長14mm

深橙(台灣)&淺橙(日本)冬菇:
彈頭直徑6.9mm
彈尾風兜直徑7mm
彈頭長度5mm
風兜長度6mm
總長11mm

附件

16-4-2013 23:51

咦...ss9000彈咁軽嘅......

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 16-4-2013 23:55 發表
咦...ss9000彈咁軽嘅......

咁你本來估佢幾重?

哇!見都未見過呀

引用:
原帖由 tango1997 於 17-4-2013 00:31 發表

咁你本來估佢幾重?
O.2xg....

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 17-4-2013 01:10 發表

O.2xg....

加左料先有

好似以前玩過一款要砌的1:1手拉彈簧手鎗,都係用類傢呢款膠彈的。
印像中仲係硬膠彈來。

引用:
原帖由 RCman 於 17-4-2013 10:41 發表
好似以前玩過一款要砌的1:1手拉彈簧手鎗,都係用類傢呢款膠彈的。
印像中仲係硬膠彈來。
白色係軟膠。。。。質地似診所藥水樽身嗰隻

所有橙色係硬膠。。。。似模型膠。。。。遇硬物會變白&裂

以前係中記買過一盒白色6mm,前裝上Marui手拉雞同APS2試,彈道不穩,射程為BB三分之一.所以我吾明以前D人點玩,隻彈有乜好

若鉛彈改珠,效果會否更佳?

回覆 1# 的帖子

師兄你好,我之前都買過一個類似既磅,都係小數後3個位的,
我諗往用黎磅BB蛋,但我用同一粒BB蛋每次磅出黎個數都有所出入,
唔知你個磅有冇咁既情況呢?THX

引用:
原帖由 hugo 於 17-4-2013 17:32 發表
師兄你好,我之前都買過一個類似既磅,都係小數後3個位的,
我諗往用黎磅BB蛋,但我用同一粒BB蛋每次磅出黎個數都有所出入,
唔知你個磅有冇咁既情況呢?THX
回師兄。。。。
小弟用呢個暫時未見此情況。

用呢種儀器。。。。一定要”絕對“水平同四平八穩。。。角度唔岩會偏差得好厲害(數值)

氣壓同室內温度都會有影響。。。。基本上用口吹都會改變數值。。。。留意風扇或空調出風位

另外要注意“歸零“問題

建議師兄可以揾個另一個位再試

深橙色0.233G 隻DON 姑彈細個玩過, 基本上打10 M 內

你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 tango1997 於 17-4-2013 18:01 發表

回師兄。。。。
小弟用呢個暫時未見此情況。

用呢種儀器。。。。一定要”絕對“水平同四平八穩。。。角度唔岩會偏差得好厲害(數值)

氣壓同室內温度都會有影響。。。。基本上用口吹都會改變數 ...
多謝師兄回覆
其實部機已經送左比人用...小數後2個位是ok的但第3個位真係唔合小弟要求
印象中部機同你部差唔多,都係有蓋有法碼的,你講既水平同氣流問題小弟是知道的
因為小弟公司有多部類似的磅,不過就更加精密,可以去到小數後5個位...
所以有時都要拎回公司磅,當然自己有一部又細又輕便好D喇,始終在公司磅唔係太方便呢,
如果你哩部冇哩個問題,有機會我會買來試下。
再次感謝

引用:
原帖由 hugo 於 17-4-2013 20:05 發表

多謝師兄回覆
其實部機已經送左比人用...小數後2個位是ok的但第3個位真係唔合小弟要求
印象中部機同你部差唔多,都係有蓋有法碼的,你講既水平同氣流問題小弟是知道的
因為小弟公司有多部類似 ...
别客氣師兄
小數後5位去到實驗室級數 。。。小弟用唔着(小弟工作的公司也有兩三部。。。撳掣後玻璃罩行路軌回位再出讀數。。。。自己感覺型到爆)

小弟呢部只係鴨記買左約5至6舊水既貨仔。。。。夠小弟稱BB彈了

回覆 14# 的帖子

是啊的確是實驗室

16 12
發新話題