50 1234
發新話題

小時候........小小的宇宙

小時候........小小的宇宙

很懷念80年代的街童槍戰........

當時的暑假,我是着住人字拖,紅背心,手拿着舅父二手的Matsushiro/Takatoku-Toys SS9000 Cartridge air rifle,side arm (插在褲頭的Maruzen Marksman Government (air, singleshot) ----> (這些toygun都是用白色冬葫頭膠彈, SS9000要用埋啡色shell),就這樣與對面屋邨D大哥哥槍戰....., 當時港英政府D合法火力限制(是否<8J )足已一槍中令你認死

各位CGF brothers 既80年代槍戰又是怎樣呢?不如分亨下 , 有photo post 埋上來更加無言感激

YOU DON'T NEED DRUGS TO HAVE FUN!! (興 奮 勿 亂 性
濫 藥 會 致 命)

shoot coke cans at corridors only...
P.S. no mask to protect eyes?    so dangerous~

回覆 #2 yeungm 的帖子

You're right, the safety mind at that time (more than 20 yrs ago) was really bad....I strongly discourage all the wargame players doing this now......Safety gears to protect ourselve are always the first priority before the game.
YOU DON'T NEED DRUGS TO HAVE FUN!! (興 奮 勿 亂 性
濫 藥 會 致 命)

回覆 #1 Medic_Don 的帖子

<8J 不是真的嗎???

引用:
原帖由 ranger_hk 於 24-8-2007 23:25 發表
<8J 不是真的嗎???
I was not sure too at that time, as I was just a primary school kid at that time....

濫 藥 會 致 命)

我試過響自己屋企(公屋)同d fd槍戰~
2vs2

又或者幾層樓打cqb~

引用:
原帖由 gtoray 於 24-8-2007 23:59 發表
我試過響自己屋企(公屋)同d fd槍戰~
2vs2

又或者幾層樓打cqb~
我都試過幾層樓打cqb (同莊家,paul 等)

回覆 #6 gtoray 的帖子

我8年前試過打到D保安報警(?),因打打下有警察出現,印象中他末出聲我們以棄械逃跑(15-30元的國雞 ,當時20元每天吃飯一支要儲3天 , )

想當年好多小朋友打豆槍,但d槍吾耐用,打兩三場就打柴or比阿爸掉了...

引用:
原帖由 mouselkm 於 25-8-2007 00:07 發表
我8年前試過打到D保安報警(?),因打打下有警察出現,印象中他末出聲我們以棄械逃跑(15-30元的國雞 ,當時20元每天吃飯一支要儲3天 , )
我試過同表弟打到有警察出現(聽到d radio)
跟住我表弟好驚咁問我點算

然後佢居然塞埋佢支槍比我就奪命逃亡

回覆 #10 gtoray 的帖子

o my god...

引用:
原帖由 gtoray 於 25-8-2007 01:37 發表

好兄弟...

引用:
原帖由 gtoray 於 25-8-2007 01:37 發表

之後點?

我記得1x年前.....同個friend玩cheap雞手拉手槍~~~
任何死物都射一餐....我宜家D細朋友咁醒射人射狗射老虎.....

點知有日個friend比警察拉咗.........

原因...............

佢射街邊D燈.......比警察見到~~~

十幾廿年前小弟仲係一名form 1仔,有次唔識死喺"松林炮台"用支LS手拉M92F對d用JAC拖喉嘅大哥哥,果時年少無知仲未知道氣槍嘅真正威力,所以咩保護裝備都無,真係唔知個死字點寫....
開game無耐就俾支AUG headshot太陽穴,成個人痛到呆左唔識反應,如果當時我係正面面向對手,我估我已經盲左,就算而家諗番都仲有d心寒。

50 1234
發新話題