27 12
發新話題

新手買槍燈/電筒一問

新手買槍燈/電筒一問

小弟想買枝電筒,可以當埋槍燈用,平時會行山、露營,想兩用

我本身用緊G&P moe m4 ,所以想用係scout mount 上面

淨係枝電筒budget 700~900到

想有200 lumens,防水、有得較光度最好

請問錦多位C HING有咩意見?

thx^^

附件

scout mount.jpg (1.81 KB)

13-6-2013 17:03

Scout mount on moe m4

scout mount.jpg

槍燈你唔會想有得調較光度, 因為通常受老鼠尾簡單IO限制, 調較光度等如要行足一轉電路版cycle.
可以方便調較光度既電筒(ie. 磁控無級調光之類), 又冇乜邊隻可以直上防震老鼠尾.

回覆 2# 的帖子

thx CHING=]

如果surefire有得轉15 / 200 lumens果一隻係咪用唔到老鼠尾?

如果唔需要調較光度CHING又suggest邊一款?

thank you so much loveless

引用:
原帖由 maxkok 於 13-6-2013 23:04 發表
thx CHING=]

如果surefire有得轉15 / 200 lumens果一隻係咪用唔到老鼠尾?

如果唔需要調較光度CHING又suggest邊一款?

thank you so much loveless
你指 G2X / 6PX 呢D?
當然用到老鼠尾.

或者o甘講
老鼠尾係簡單既結構, 只有 on/ off.
而控制轉mode既電路係在燈頭
G2X / 6PX 以surefire 標準黎講係平價燈.佢地會刻意將電路設計到不適合用在武器上, 去保持貴價weaponlight系列既定位.

簡單講, 當你以好正常的打game手氣勢去用老鼠尾, 例如快速連按, 支燈只會不斷由高光->熄燈->低光o甘cycle, 而唔會識停留響你想要既mode.

Nitecore SRT 7幫到你
Surefire絕不防水

回覆 4# 的帖子

ching 嘅意思係槍燈唔建議買surefire?

咁c hing suggest買咩牌子?

回覆 5# 的帖子

c hing SRT7係可以調較光度

但係會唔會好似上一位c hing所講要行足一個cycle?

引用:
原帖由 maxkok 於 14-6-2013 17:28 發表
ching 嘅意思係槍燈唔建議買surefire?

咁c hing suggest買咩牌子?
我意思係, 若然以用途既效率為先, 就最好槍燈還槍燈, 行山還行山
想魚與熊掌一雞兩味, 到頭來兩個用途都半桶水...

回覆 8# 的帖子

明白

咁如果only係槍燈,推薦咩型號?

thx^^

引用:
原帖由 chris1 於 14-6-2013 00:35 發表
Nitecore SRT 7幫到你
Surefire絕不防水
Surefire 絶不防水?

引用:
原帖由 maxkok 於 14-6-2013 20:18 發表
明白

咁如果only係槍燈,推薦咩型號?

thx^^
當只動用$500
我會用百零蚊買支solarforce 單檔 L2
再用$300去收隻2手surefire XM07 尾制

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2013 20:28 發表

Surefire 絶不防水?
個人經驗 G2 肯定唔防水

其實SF 一向唔肯做 IPX rating.
我估係配件太多太lego, 佢地預計到若然包底就會出事.
所以其實唔知邊支落得水. 有D得, 有D真係唔掂.
SF只標幟weatherproof, 一向唔肯寫waterproof.

引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2013 20:58 發表

個人經驗 G2 肯定唔防水

其實SF 一向唔肯做 IPX rating.
我估係配件太多太lego, 佢地預計到若然包底就會出事.
所以其實唔知邊支落得水. 有D得, 有D真係唔掂.
SF只標幟weatherproof, 一向唔肯寫waterpr ...
Oh....
Btw.我對SF已經失去興趣好耐了

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2013 21:05 發表

Oh....
Btw.我對SF已經失去興趣好耐了
以前就話唯佢獨尊姐
今時今日中國D電筒真係識飛

SF只有一條路行, 就係努力去保持名牌.

回覆 11# 的帖子

會唔會有一D牌子係電筒連老鼠尾?

only 槍燈用thx=]

27 12
發新話題