發新話題

打game 用既急救包

引用:
原帖由 chris1 於 3-7-2013 01:18 發表

滴露膏未試過, 無比膏就痛得黎好爽 , 唔係刺痛而似比火壇, 痛完就無事
咁變態

爭支白花油

引用:
原帖由 louisli 於 3-7-2013 00:43 發表
滴露膏可以直接落傷口?唔痛到跳舞咩?真係要消毒但又乜都無,不如用清水沖傷口,再紥起佢算啦

我的first aid kit有:
- 2" 繃帶
- 3" 繃帶
- wound dressing
- 膠布
- 酒精搓手液 (洗手only)
- 糖,  ...
你無止血粉同消毒藥水既???

引用:
原帖由 chitikw85 於 9-7-2013 17:04 發表

止血粉?你指邊隻?

引用:
原帖由 chitikw85 於 9-7-2013 17:04 發表

放唔入個pouch

買個pouch做firstaid kit掛係背包都好
有無好介紹
槍街最多pouch果間好似係"Base"

引用:
原帖由 louisli 於 3-7-2013 10:47 發表

咁變態
AA膠重爽
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 chris1 於 9-7-2013 22:57 發表
買個pouch做firstaid kit掛係背包都好
有無好介紹
槍街最多pouch果間好似係"Base"
flyye, 5.11, 18/F 都有好多款

我的有
五至六包一次性消毒藥水(一條條密封包裝)
大片裝防黏傷口大膠布(一pack三塊左右)
That's all.....

引用:

連在職救護員都唔常用嘅野,你認為有需要...?

止血粉可能比較少用但你比人打到隻耳仔係咁流血你就知咩事啦,上次去打game見到個細佬用埋d平鏡比人打頭爆鏡不突止仲要比人打埋耳仔d血爆出嚟又止唔到,個到仲要荒山野嶺咁你話係咪有時有d野成日唔用但至有呀?咁消毒藥水要吧?可以用樽仔裝嫁嘛無人要你帶成枝嫁嘛

引用:
原帖由 louisli 於 9-7-2013 23:30 發表

flyye, 5.11, 18/F 都有好多款
果日都有上去睇
18F近背包果邊(入門口最左手面)D包包好貴
依家差一個大pouch當加位/放firstaid用
去完"Base"搵radio pouch, 搵到岩size又Fit但卡其無貨
除左呢2間MK重有邊度有得賣
話說加章都幾型,得閒買返幾個裝飾下

引用:
原帖由 4jai 於 9-7-2013 23:45 發表

連在職救護員都唔常用嘅野,你認為有需要...?
消毒藥水, 救護員點會唔常用...

不過講真, 一般真係消毒藥水同膠布已經夠用

稍為嚴重少少都係打999或者自己去急症室

引用:
原帖由 gtoray 於 10-7-2013 02:02 發表

消毒藥水, 救護員點會唔常用...

不過講真, 一般真係消毒藥水同膠布已經夠用

稍為嚴重少少都係打999或者自己去急症室
恐怖嘅係止血粉

打漏左

引用:
原帖由 chitikw85 於 10-7-2013 01:40 發表
止血粉可能比較少用但你比人打到隻耳仔係咁流血你就知咩事啦,上次去打game見到個細佬用埋d平鏡比人打頭爆鏡不突止仲要比人打埋耳仔d血爆出嚟又止唔到,個到仲要荒山野嶺咁你話係咪有時有d野成日唔用但至有呀? ...
其實我係#5個post都講左要帶消毒藥水
樽仔果隻係消毒火酒,因為濃度難控制依家好少有人用黎洗傷口,多數係洗醫療工具多
消毒藥水依家大部份可以一包包放售,仲可以選擇唔同濃度,更加安全

如果耳仔學你比人講打爆血,你用消毒火酒幫病者消毒,多得你唔少。
至於止血粉,唔係比你用係呢d小型傷口上面

發新話題