發新話題

請問點持手槍先係正確同準?

我學果時係咁樣嘅
強手略施力向出推
弱手就倒轉向自己拉
手臂伸直略斜向上直到准星照門同眼成水平

戰術無絕對,一般射擊黎講,我會用樓上既等腰三角方式,我自己最舒服

而唔同地形、情況就有唔同做法,好難一概而論

上utube 睇下d ipsc 比賽, 我覺得佢地渣法唔錯

引用:
原帖由 jonas 於 18-1-2014 14:55 發表
上utube 睇下d ipsc 比賽, 我覺得佢地渣法唔錯
。。。。

射擊技術只講你有冇做好全套"FOLLOW-THROUGH"動作! 冇得唔學行即學跑! 射擊最主要講"安全手勢"為主要平台, 其次就準確, 速度, 槍械火力.......手勢形唔形就好個人!

同時要洗好多錢買AMMO(子彈); 外國有RELOAD(翻裝子彈)但本地冇! 一星期三個鐘實彈練習, 別外每晚半個鐘DRY-FIRE PRACTICE!

頭一年 - 入們新手只好操.177氣槍(手槍) 及 .22 short & .22 LR ie. UIT Air Pistol and UIT rapid fire and UIT Target.
第二年 - .38 Special, 9mm luger UIT service pistol matches.
第三年 - PPC and IPSC

手勢就一定係UIT基礎行先, 因UIT最多安全手勢及好講槍手品格!

其實揸槍最重要係舒服為前提,無話邊個姿勢最好,之後就係企嘅姿勢,有良好嘅站姿可令到自己開槍果時係最穩定嘅狀態開槍,之後配合工多藝熟散佈面就會細,之後速度就會提升

揸得舒服,安全,就OK~~

跟IPSC唔係有問題,不過我覺得打GAME同IPSC又係唔同故事~~

唔同目的,動作唔同好正常

IPSC要高分,打個 A ZONE範圍又唔大,最多比你打2,3槍

WARGAME 只要打中即可,又冇限幾多槍~~

如果你打wargame仲要 indoor, 9射中就得

玩ipsc 應該會有CHING人教埋你各種握槍方法,個人認為係有好大分別

特別推介: Gangster Style
正確(?): 0/10
準: 0/10
霸氣: 999/10

https://www.youtube.com/watch?v=3a5Qth5BPRk

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 27-2-2014 17:25 發表

https://www.youtube.com/watch?v=3a5Qth5BPRk
弱手動作有加強下盤穩定性既作用
Action without thought is like shooting without aim.

http://www.youtube.com/watch?v=KJrA7wMXuuQ
呢條片單純教grip槍,因為樓主淨係問grip槍

有人話自己舒服就得,我覺得是冇問題的,不過你需要更高既效率/命中率/速度既時候就會有分別出現
玩具槍亦如是
亦有人提到韋佛式射擊同等腰式射擊,我個人認為一個人係wargame/CQB情況你兩樣都會用到
無論你係練開其中一個射擊法
e.g.你需要更多cover會自然從等腰式變做韋佛式, or壓力環境下人會有機會變做等腰式因為其姿勢比較自然
亦有可能某D情況你根本冇一個確實既"莊"擺到出黎(打wargame更甚.)

...所以個人認為精準係最重要的是不斷練習,
pistol grip,slight alignment,follow-through,trigger press全部都係muscle memory黎,
讓自己身體記憶準確射擊既感覺,
而呢D先係打得中既基本,
並非IPSC D 打法/韋佛式, 邊個阿sir教個套"莊"work唔work...等等
當然正確既方法都係重要.

my two cents.

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 27-2-2014 17:25 發表

再配合粗口, ching 要 訓練埋

Gangsta Style

發新話題