23 12
發新話題

G36C求教

G36C求教

我唔知裝係邊到有冇C兄教教我

附件

9-11-2013 07:34

求C兄教教我裝係邊到

9-11-2013 07:36

求教....

波箱外圍付件......用泥碼住電線管位

附件

9-11-2013 09:49

9-11-2013 09:57

引用:
原帖由 tango1997 於 9-11-2013 09:47 發表
波箱外圍付件......用泥碼住電線管位
太感謝你了...我就差一步就可以完成了....

我想問多一點點...啤令老是掉出來...我可不可以落一D螺絲
膠固定佢呢

引用:
原帖由 peng324323 於 9-11-2013 11:47 發表

我想問多一點點...啤令老是掉出來...我可不可以落一D螺絲
膠固定佢呢
不可。
只需要用一點高黏度的油上去就ok ,合波箱時就不會不停跌。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 peng324323 於 9-11-2013 11:47 發表

膠固定佢呢
市面上有種類似螺絲膠既野。。。叫啤呤膠(透明墨綠色)。。。專業機電維修用。。。用後約12小時後干透(但唔係萬能)。。。但你形容會掉出來。。。我建議你裝返隻fit既“尼龍杯士“算數。。。如果堅持要用啤呤。。。就要用工藝及機械手法再加啤呤膠去修理。

點跌出來?如果係裝返波箱蓋時跌出來,可以砌晒齒輪啤令,再慢慢蓋返個蓋,蓋唔埋就慢慢用小工具移位

引用:
原帖由 louisli 於 9-11-2013 13:29 發表
點跌出來?如果係裝返波箱蓋時跌出來,可以砌晒齒輪啤令,再慢慢蓋返個蓋,蓋唔埋就慢慢用小工具移位
佢應該波箱殼啤呤紙口位公差。。。或磨蝕左。。。所以唔fit跌出泥。。。呢個情況繼續用。。。有機會轉時。。。只有啤呤鋼外con轉動而令啞鉛波箱殼啤呤紙口位越行越蝕。。。由6mm...轉7mm....再蝕再轉8mm。。。直至無法再用。

可不可以用 鋼膠 固定呢?
有什麼好方法?

引用:
原帖由 tango1997 於 9-11-2013 12:40 發表

市面上有種類似螺絲膠既野。。。叫啤呤膠(透明墨綠色)。。。專業機電維修用。。。用後約12小時後干透(但唔係萬能)。。。但你形容會掉出來。。。我建議你裝返隻fit既“尼龍杯士“算數。。。如果堅持要用啤呤。。。就 ...
OK我明天去買

引用:
原帖由 solo.soho 於 9-11-2013 18:38 發表
可不可以用 鋼膠 固定呢?
有什麼好方法?
打賓子....唔識點講....要落點準....手工野

引用:
原帖由 tango1997 於 9-11-2013 14:58 發表

佢應該波箱殼啤呤紙口位公差。。。或磨蝕左。。。所以唔fit跌出泥。。。呢個情況繼續用。。。有機會轉時。。。只有啤呤鋼外con轉動而令啞鉛波箱殼啤呤紙口位越行越蝕。。。由6mm...轉7mm....再蝕再轉8mm。。。直至 ...
點樣保9呢?????現在是6MM....如果直接換8MM啤令要用開洞刀..我怕失手整壞大左..所以先用6MM先唔搞佢住先

引用:
原帖由 peng324323 於 9-11-2013 18:53 發表

點樣保9呢?????現在是6MM....如果直接換8MM啤令要用開洞刀..我怕失手整壞大左..所以先用6MM先唔搞佢住先
個人意見:如6mm或7mm建議用番杯士....上到8mm我至會用ball啤呤....原因6,7mm既啤呤机械性強度唔夠....比較易散哂...上到8mmsize....就似D樣

還有....不要採用任何種類"鋼杯士".....史上最笨7既東西.......作為軸承材料轉動承托磨擦接觸面部份......就算馬記啞鉛齒條軸刀係鋼......鋼鋼互磨有乜後果?........初頭無乜野......但當潤滑油無晒之後.........會產生高熱....之後"燒濕".......意思係干磨後起線起屎.......令鋼軸同鋼杯士溶為一体.....呢個時候轉既唔係條齒軸.....係行緊鋼杯士外圈磨住合金波箱殼.......我保守估計......我見過700枝以上既aeg係咁死法....因為波箱殼軸承位比鋼杯磨到蝕晒.......走位既齒輕則cake住lock死.......重則互掃心聲........所以6,7mm我會用番尼龍杯士或銅杯士

銅杯士:物料為杯士銅。。。黃銅色偏啞灰(炭金色).....係一種黃銅&小量鋼料混合金.....有抗磨散熱快特性

回覆 13# 的帖子

另外請教, 我嘗試set P90 (不是馬記) 齒多次, 我估計本身骫底齒, 但仍是非常嘈雜.
應該如何set齒好D? 用什麼件改善?
有支用V3 Box, 非常安靜.

引用:
原帖由 solo.soho 於 9-11-2013 21:15 發表
另外請教, 我嘗試set P90 (不是馬記) 齒多次, 我估計本身骫底齒, 但仍是非常嘈雜.
應該如何set齒好D? 用什麼件改善?
有支用V3 Box, 非常安靜.
。。。大佬。。。。哩D野真係易學難精。。。。唔係我嗡幾句就攪得掂嫁!

23 12
發新話題