發新話題

新手煩惱....點揀M4好呀??

氣算平啊
但係諗起d匣都少少怕怕
不過影響不大

我都諗過g&p同馬記(因為新手唔識其他牌子..)
如果d零件通既我可能會揀番馬記

同埋問下 pdw咩黎嫁?
見ching們成日提及到
Thx!

回覆 14# 的帖子

其實一場既意思係
1.打到分勝負之後去做補給等再打?
2. 打夠4個鐘走人

小弟太蠢....

馬記較穩陣,
槍款上網自己睇下啦…

一場當然係指,一舖啦…
其實得一隻夾,你唔介意打打下係cover後面入彈,都冇話唔比

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-16 00:46 發表
氣算平啊
但係諗起d匣都少少怕怕
不過影響不大

我都諗過g&p同馬記(因為新手唔識其他牌子..)
如果d零件通既我可能會揀番馬記

同埋問下 pdw咩黎嫁?
見ching們成日提及到
Thx!
prowin hi-capa 匣都要 $340. gbb m4 匣賣 $3xx 真係唔算貴.
同埋玩得 gbb 就唔會玩派彈, 帶 2 隻 spare 匣都夠.

pdw - general meaning
http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_defense_weapon

pdw - my pdw
http://ghkairsoft.com/ghk-pdw/
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 jimmyay121 於 16-12-2013 00:49 發表
其實一場既意思係
2. 打夠4個鐘走人

小弟太蠢....
http://www.wargamehk.com/newbie/index.htm

睇左未
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-16 00:49 發表
其實一場既意思係
2. 打夠4個鐘走人

小弟太蠢....
例如 outdoor 收費場, 個場可能有成 7-9 個場區, 但玩一日可能只可以打到 5-7 個場區.
通常打一場 15 分鐘, 之後你可以再去休息區 reload/fix 槍/飲水/去 toilet/叉電/吹水/etc, 再準備打下一場.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

當然有可能係連打幾個區,途中唔反休息區,所以就要帶少少彈入loader或者一少包彈,水袋,gas一樣…
如果師兄可以唔怕重,我都係一次過拎10隻彈弓夾落場,打曬10隻基本上已經完曬反歸…係一開始有排入………(卅∇卅)

收到哂ching
明哂!!
我心郁郁枝次世代
真係要草下錢先得喇
都好似要4字頭😣

原來pdw咁解
開頭以為係枝既型號....
同埋ching你地枝槍落鏡既話會唔會落鏡擋?

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-17 11:14 發表
原來pdw咁解
開頭以為係枝既型號....
同埋ching你地枝槍落鏡既話會唔會落鏡擋?
通常用真品先落鏡擋.

我諗咁遠冇咁易打中掛..........
同埋想問下416呢枝槍呢.....多唔多PARTS,因為其實我鐘意416多過M4.....
同埋見咁多CHING玩SCAH(唔知有冇串錯...) 其實大約幾錢到??

THX!

引用:
原帖由 jimmyay121 於 19-12-2013 02:39 發表
同埋想問下416呢枝槍呢.....多唔多PARTS,因為其實我鐘意416多過M4.....
同埋見咁多CHING玩SCAH(唔知有冇串錯...) 其實大約幾錢到??

THX!
hk416比傳統ar系無咁多花伸玩,除咗尾托(連尾通………)同握把可以換其他出俾ar傳統嘅past外,其他槍身槍管前段全部無得換………不過依個都係hk416特別之處!!至於內部件,現時市面上買都嘅hk416電槍除咗馬記次世代之外,其他俾子嘅hk416電槍同舊馬記m4一樣~~比較推薦嘅有vfc同dboy,vfc嘅hk416係招牌作,出晒名細節上最接近真槍,而dboy,你可以想像成vfc嘅大陸老番版,基本上全抄vfc……我兩把都有,dboy用嚟落場,vfc用嚟放神枱(舊版,不過早幾個月前因為手緊放咗……… )………BTW,好老實講,ar系電槍出咗咁耐,零件多到可以由無至有散件咁砌出嚟,所以除非你唔會改枝槍,否則市面上枝枝ar都無咩大分別………如果你會改槍卅會學改槍的話,1千頭左右買枝大陸仔番嚟再小改一下已經夠用有餘,絕對唔比馬記原裝差……其實馬記槍性能唔係想像中咁神化,只係佢係咩都唔搞嘅情況下有一定水準嘅性能,但有經驗嘅人用枝國產槍改小小已經可以輕易超越馬記……而且講ar系,我真諗唔到有咩埋由要去買馬記舊aeg………

Marui M4

416 而家一樣可以換骨, 如果要追一樣要洗好多錢...

引用:
原帖由 jimmyay121 於 19-12-2013 02:39 發表

THX!
應該係SCAR , 有分SCAR L 同 SCAR H , 真槍分別係打5.56mm 同 7.62mm

所有型號電槍基本上一樣, 由國狗$7xx 到 馬記次世代 $4xxx 咁上下

發新話題