發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

引用:
原帖由 loveless 於 9-2-2014 22:09 發表

Artline 直情有唔同木色既水筆..
但marker 上油後會光啞度不一致, 點細磨都冇用的, 除非係極令面..
傢俬令面問題不大, 槍件太令就唔得耶
Artline我有齊

引用:
原帖由 loveless 於 9-2-2014 22:20 發表

我發覺木粉理想中應該要比原木淺色少許..
溝膠水後始終係深色左幾級..
木粉mix原子灰?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 9-2-2014 23:08 發表

木粉mix原子灰?
今次我算係偏向打真軍, 冇可能加原子灰
順便講少少蟲膠 vs Tru Oil

染色後若選擇用Tru Oil, 每上一層等乾最少要3-24個鐘頭, 正路係上4層, 每層乾後輕打磨一次...
相反若選用蟲膠, 乾是即時的, 施工時間可以快好多..

如果純講保護性, o甘根本2樣都唔係最好選擇, 直接噴PU 聚氨酯/polyurethane varnish,才是真正防水耐用, 亦更平更快更易..

甘點解用蟲膠或Tru Oil?
蟲膠係未有現代Poly這樣那樣膠料、未有epoxy之類年代既恩物, 以從前的標準, 蟲膠用途廣泛, 例如早期的唱片, 在尼龍(PVC)未普及之前, 是用蟲膠制成的.
至於Tru Oil, 基本係乜乜poly純酸清漆混合亞麻籽油, 若係純亞麻籽油, 就算薄薄一層都真係等幾個星期都仲係黏的..

用油, 有種自然而厚潤既視覺及手感
用蟲膠, 薄的話不覺潤, 厚的話就像油漆, 但若投入很多時間工序, 厚的蟲膠可以打磨到非常亮麗..
簡緊講, 一直到70年前左右, 透明保護層的選擇實在沒現在那麼多...

引用:
原帖由 loveless 於 11-2-2014 19:18 發表

今次我算係偏向打真軍, 冇可能加原子灰
順便講少少蟲膠 vs Tru Oil

染色後若選擇用Tru Oil, 每上一層等乾最少要3-24個鐘頭, 正路係上4層, 每層乾後輕打磨一次...
相反若選用蟲膠, 乾是即時的, 施工時間 ...
條裂縫搞掂左未?

引用:
原帖由 tango1997 於 11-2-2014 19:55 發表

條裂縫搞掂左未?
唔係最理想, 要再搞又係可以無止境繼續洗牌o個種

回覆 263# 的帖子

I concur

回覆 275# 的帖子

祝新一年身體健康......你個工程真是令人讚嘆!!你個托好精美了(因我唔識整)

引用:
原帖由 tango1997 於 9-2-2014 22:56 發表

咪就係。。。最高享受呀
same to the woman la
she can control speed, deepness...etc

引用:
原帖由 loveless 於 11-2-2014 21:04 發表

http://i853.photobucket.com/albums/ab96/clement_2010 ...
精彩

回覆 275# 的帖子

SEXY

引用:
原帖由 kirk123 於 9-2-2014 23:05 發表

Thx for your response! :-)
個人慣用傳統白膠漿,因為乾後透明度較為高. :-)
但可能堅固程度無咁高

引用:
原帖由 kai_matt 於 11-2-2014 21:36 發表

same to the woman la
she can control speed, deepness...etc
真識食

引用:
原帖由 loveless 於 11-2-2014 21:04 發表

http://i853.photobucket.com/albums/ab96/clement_2010 ...
最後你點整呢?

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 11-2-2014 21:35 發表
祝新一年身體健康......你個工程真是令人讚嘆!!你個托好精美了(因我唔識整)
多謝美言..
事實上影完相後始終唔滿意, 佢又已被洗牌
今個月洗牌已係我慣常動作, 希望不斷從重複中去揾出將來較有效率同把握既搞野方法..
只係實在太凍唔想不停要洗手未有跟落去..

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-2-2014 21:58 發表

最後你點整呢?
冇架, 我覺得係掩眼法, 基本上只係靠唔同深淺度既掃色, 在視覺上打散條痕

發新話題