發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

師兄,超能膠之類會滲晒入木紋內膠合,夾硬打會扯碎周圍
用有機溶劑會方便D,例如丙酮之類再吾系洗甲水都ok

溶化超能膠之時可能會弄污木柄呀

引用:
原帖由 d819995 於 11-1-2014 05:05 發表
師兄,超能膠之類會滲晒入木紋內膠合,夾硬打會扯碎周圍
用有機溶劑會方便D,例如丙酮之類再吾系洗甲水都ok
當發覺事情非想像中容易時, 我已打算用針筒注洗甲水,
但當時夜已深,手上有機溶劑又只有一小樽洗甲水,
我係諗住切到最厚位至用, 盡量將粘粘溶溶情況減到最低,
奈何未到位就已斷鏟...

我總覺得手作DIY之類, 係會反映一個人既性格.
在性格上我係充滿較矛盾的..
一方面Blue野打磨之類我可以有無限耐性,
另一方面自己同時好缺乏耐性去做需要小心冷靜既重複動作,
例如琴晚敲敲打打呢D, 基本上有一半時間係用左去控制自已唔好用蠻力...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-1-2014 07:12 發表
溶化超能膠之時可能會弄污木柄呀
弄污總好過俾我發脾四打鬼爛佢

其實今早已把她弄開了..

冷靜後我諗到方法, 今早帶回一把薄刃Tramontina 開山刀..
用番野外劈柴概念, 到頭來5分鐘就解決了..

你膠我都膠..

整體上除了原本爆裂位, 木材尚算安好..

下午收工後將開始清潔及修復,
跟住就可連同2支槍的木前托, 一次過做退色、打磨, 然後一次過再染色...

打開後, 木托原來共有3個荀位, 其中2個早已被切斷, 餘下的一個, 憑感覺應是斷在我手上..

原本的爆裂位, 一切煩惱亦係由呢個位開始..

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2014 08:46 發表

當發覺事情非想像中容易時, 我已打算用針筒注洗甲水,
但當時夜已深,手上有機溶劑又只有一小樽洗甲水,
我係諗住切到最厚位至用, 盡量將粘粘溶溶情況減到最低,
奈何未到位就已斷鏟...

我總覺得手作DIY之類,  ...
可能就是當局者迷,我也有這情況... 但只能尽量自我調控吧!
"唔好急但是要快"時常響在耳周...

曄。。。。搞乜呀

引用:
原帖由 tango1997 於 11-1-2014 10:24 發表
曄。。。。搞乜呀
打開後唔係超能膠, 似係N年前好興用o個種德國黃黑包裝黃色膠

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2014 11:03 發表

打開後唔係超能膠, 似係N年前好興用o個種德國黃黑包裝黃色膠
禾就係見你打開木托後。。。見到黃膠 。。。大鑊過aa膠

引用:
原帖由 tango1997 於 11-1-2014 11:19 發表

禾就係見你打開木托後。。。見到黃膠 。。。大鑊過aa膠
你指清走d膠漬?

又係討厭的杉木

你如果都覺得杉木好討厭.就比我"小"下佢

天那水對付黃膠好有效,有時對住ED野想打開佢又怕整爛,慘過開夾萬

引用:
原帖由 d819995 於 11-1-2014 14:03 發表
天那水對付黃膠好有效,有時對住ED野想打開佢又怕整爛,慘過開夾萬
禾驚佢邊食煙邊搞

引用:
原帖由 tango1997 於 11-1-2014 14:44 發表

禾驚佢邊食煙邊搞
DIY之熱處理房子

發新話題