52 1234
發新話題

八千蚊人格

八千蚊人格

2012年聖誕前夕身邊的女友人比人騙財騙色,
女友人為此係屋企自閉左半個月,
其後被視作曠工而比人炒左,
由於近年尾搵唔到工達一個月,
冇收入的灺向我呻貧借左八千蚊應急,
又搵我幫手向舊男友追數。

一年多過去,
女友已經有新生活,
搵返份穩定的工作而收入亦可觀,
早陣子仲識左條新仔,
條新仔每週仲比一千蚊佢買餸。

女友人生活既然安定,
生活稱得上無憂無缺,
咁岩我家人入院做手術要錢,
欠債就好自然要還錢,
但女友人則說要慢慢黎,
不過我見佢係facebook到用千元買3D蛋糕比愛犬晒幸福,
令我不禁一時氣難平留左句言:
「用千元買蛋糕比隻狗,真係對狗好過對人」
自此我就再睇唔到佢facebook

講到呢到我真係好嬲,
做人竟然可以咁忘恩負義,
大家相識何止十年,
你有難時搵我做兄弟,
我雖對你無意思,
但就念在一份友情,
就盡能力幫到你幾多就幾多,
現在雨過天晴時就當我契弟,
然後用腳一伸就關人。
你對果位寡情薄意的前男友都仲念念不忘,
我對你義字當頭卻遭你秉棄連facebook都入唔到。

我真係衷心希望你還返晒D錢比我,
然後再一次人財兩失,
到時睇下你仲有冇錢買3D蛋糕比狗食,
自己生日時食屎。

無情無義...

不過錢銀嘅野的確絕對考驗倒對方係咩人

家人至上,佢咁都唔還錢真係好食屎

八千蚊唔係大數目,
但要還手術費的我黎講就真係好多,
最痛心就係自己家人連人地隻狗都不如時,
覺得自己冇保障到家人卻保障左人地隻狗,
令我頓時覺得自己好不孝。

引用:
原帖由 陰溝公 於 13-4-2014 03:26 發表
無情無義...

不過錢銀嘅野的確絕對考驗倒對方係咩人
錢~我唔係第一次借比人,
亦都唔係第一次遇到唔還,
不過對上個次人地個仔入院,
家陣人地個仔兒童身份証都未囉就要成世坐輪椅,
個老豆要一日洗二百個廁所黎還手術費同蓄錢日後做治療,
對方唔係唔還而係冇能力還。

呢個死八婆餐餐大魚大肉,
就連隻狗都有3D蛋糕食,
但對我的處境就置於不顧,
真係一d恩德都冇。

但老實說句,條女話慢慢黎個“慢慢黎”合唔合理先...

師兄要諗諗佢大魚大肉3D彈㞗嘅錢可能係佢個佬的,而佢無辦法攤大手問佢攞....係咁的話都仲仲仲仲可以諒解...

但如果事情佢跟本擺明冇出過力諗過計,直情冇心還的話就祝佢洞口爛到上心口

P.S.祝師兄家人早日康復

正仆階。。。。!
恩得既野要記住。。。如果唔係。。。做人。。。無意思

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-4-2014 04:09 發表

錢~我唔係第一次借比人,
亦都唔係第一次遇到唔還,
不過對上個次人地個仔入院,
家陣人地個仔兒童身份証都未囉就要成世坐輪椅,
個老豆要一日洗二百個廁所黎還手術費同蓄錢日後做治療,
對方唔係唔還而係冇能 ...
在facebook唱佢

引用:
原帖由 陰溝公 於 13-4-2014 05:35 發表
但老實說句,條女話慢慢黎個“慢慢黎”合唔合理先...

師兄要諗諗佢大魚大肉3D彈㞗嘅錢可能係佢個佬的,而佢無辦法攤大手問佢攞....係咁的話都仲仲仲仲可以諒解...

但如果事情佢跟本擺明冇出 ...
借錢至今已經一年半,
當你一年內唔好景無力償還,
半年內一毫子都無還過係咪合理?!
再者點解我係facebook留言後就block左我,
難道心虚有鬼?

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-4-2014 09:31 發表

在facebook唱佢
已經block左我啦

八千都夠small claim la
鵰。豹。狸。獅。狒

十年友誼八千就倒下,此人一年值800

算啦樓主

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-4-2014 11:39 發表
十年友誼八千就倒下,此人一年值800

算啦樓主
算啦樓主
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-4-2014 09:47 AM 發表

借錢至今已經一年半,
當你一年內唔好景無力償還,
半年內一毫子都無還過係咪合理?!
再者點解我係facebook留言後就block左我,
難道心虚有鬼?
奇怪宜家啲人好似做左衰野唔會有良心責備咁,好多時仲可以自我調整至合理化,我都曾經借過錢俾人,到要佢還嘅時候佢好似想你要睇佢面色唔止仲要走黎奚落你,仲竟然借人錢嘅同債主講條件喎...到期唔還啲塞膠理由聽倒都good冷氣...

所以宜家有人問我借的時候我會遇左好似潮左出去嘅水咁,收唔返的...

52 1234
發新話題