發新話題

[WA] 鳴鳴,我又有野唔識啦~

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2014 16:01 發表
唔會係唔識裝咁搞笑掛-0-
唔會掛...
https://www.youtube.com/watch?v=PS_kv39s8Ic
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

首先,樓主你個CTR係真品?PTS or 老番先?

回覆 18# 的帖子

he said PTS on the first floor

PTS, 真品同老番 我都上過GP M4尾通, PTS 同真品都FIT, 老番A貨FIT, 老番B貨就鬆

回覆 17# 的帖子

from #8, "但系點解個CTR放落去系超緊"
i think he managed to install the ctr; juz tight

回覆 17# 的帖子

係喎無留意...
anyway,真係有可能無開個lock....
由1:00開始睇, 佢個方法唔錯
https://www.youtube.com/watch?v=h5h4zcWEvWA
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

迷之CTR

回覆 11# 的帖子

師兄,我度左,個CTR系mil-spec(PTS出既系mil-spec架咩?)
咁我應該買咩brand的尾通?
thanks

回覆 18# 的帖子

二手的,無盒,但系色水啊,樣貌唔似系老番野可比

回覆 16# 的帖子

個扥裝落去嗰時,直情系實到要用hammer裝落去
可能個stock pipe真系commercial-spec呢!

引用:
原帖由 NormalShooter 於 12-11-2014 21:51 發表
二手的,無盒,但系色水啊,樣貌唔似系老番野可比
你買二手時唔知你老番定係玩具牌?定你真鐵?價錢大不同bor?老番都可以有A貨!

引用:
原帖由 NormalShooter 於 12-11-2014 21:48 發表
師兄,我度左,個CTR系mil-spec(PTS出既系mil-spec架咩?)
咁我應該買咩brand的尾通?
thanks
正品PTS要用MIL-SPEC尺寸生產, 目的係為左遷就玩具槍尾通尺寸, 而AEG尾通尺寸較MIL-SPEC更細小

若果尾托內徑以COMMERCIAL尺寸生產, 當然上任何SPEC都無問題, 但會出現上下左右搖晃情況

相反當一個Mil-Spec尺寸尾托, 要裝上一條COMMERCIAL尾通, 根本無可能! 除非用暴力方式解決, 但仲可唔可以拉出拉入就不得而知喇

玩具槍世界產品, 各家各廠來自五湖四海, 同一部件但出自不同品牌, 絕對有機會出現尺寸上的出入

參考一下附圖, 應該可以明白在下講緊咩?
孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

引用:
原帖由 dickyan28 於 13-11-2014 07:34 發表

正品PTS要用MIL-SPEC尺寸生產, 目的係為左遷就玩具槍尾通尺寸, 而AEG尾通尺寸較MIL-SPEC更細小

若果尾托內徑以COMMERCIAL尺寸生產, 當然上任何SPEC都無問題, 但會出現上下左右搖晃情況

相反當一個 ...
相信Com spec/ Mil spec樓主都相常明白,不用再解釋。
其實入到與否,除了尾通直徑,還有可能是否通下面條凸槽,我見過同一直徑的尾通,
但凸槽兩條長度有差異,果少少差異就決定了入不入到尾Stock了,
早前Dytac出過一款B5仿品,我入過所有GP尾都不能(反而國產尾通無問題),後來查看不是通的直徑不合,而是槽位高了少少。
最後我把長了可能只有1mm的高度磨平,便順利入到了。
但今次發生在CTR上我也是未見聞過。

發新話題