發新話題

[others] 新手想整枝 MK 12MOD1

回覆 43# 的帖子

呢枝KSZ本體既MK12, 先叫做真真正正落足心機

絕對係有姿勢有實際, 唔單只外觀有FEEL, 打果陣重好FEEL

市場上所有AR系列GBBR, 為左照顧本身動能輸出與效能表現問題, 不管是M4款伸縮托或是固定A2款, 全部劃一用CARBINE BUFFER, 即係話就算買枝A2/A3/A4, 實際上得到只係枝外型上更換左"長D外管, 長D尾通"既GBB CARBINE玩具槍, 結果後遺症就係產生好多類似既提問:
如何加大GBBR既BLOW BACK感覺?
孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

引用:
原帖由 dickyan28 於 28-1-2015 14:32 發表
呢枝KSZ本體既MK12, 先叫做真真正正落足心機

絕對係有姿勢有實際, 唔單只外觀有FEEL, 打果陣重好FEEL

市場上所有AR系列GBBR, 為左照顧本身動能輸出與效能表現問題, 不管是M4款伸縮托或 ...
台灣師兄papago係公認嘅仿真魔人 ,佢其他作品枝枝都嘔足幾公升心血…… 最難得係佢整完一槍影晒相post完文只會用3份2成本價放番出去,絕對唔會吊高嚟賣~~佢而家自己開咗間工作室專幫人搞噴砂刻字陽極做色,價錢平,手工有保證,但可惜問過唔做海外生意………

以papago大大既標準同要求, 條外管都係焗住要格硬黎, 完全唔合邏輯

引用:
原帖由 loveless 於 28-1-2015 16:41 發表
以papago大大既標準同要求, 條外管都係焗住要格硬黎, 完全唔合邏輯
在下反而有以下見解:

即使玩玩具, 要玩得過癮, 必須投放心思及要求, 吓吓其望市場上出現直改parts,
得出結果亦只是人有我有, 再伸延下去就演化成鬥外置配件的價格值位.............

以現有物件組合或是加工以達成心目中理想parts/成品, 完工後其滿足感絕對可以將齋用金錢換到的比下去!!

mod-1前擔其實還有KA係一個唔錯的選擇.當然改GBB,外管定是有修改的必要.

附件

28-1-2015 19:12

引用:
原帖由 dickyan28 於 28-1-2015 18:11 發表

在下反而有以下見解:

即使玩玩具, 要玩得過癮, 必須投放心思及要求, 吓吓其望市場上出現直改parts,
得出結果亦只是人有我有, 再伸延下去就演化成鬥外置配件的價格值位.............

以現有物 ...
可能我用字上有點誤解啦..
小弟意思係砌MK12所需要既18吋管, 若冇現成在手, 就真係非常頭痕,
連papago大大, 以佢既能力及資源, 都會妥協到格硬駁一碌出黎..

如果係WA系, 在我有限所知範圍內, 最適合用黎改既, 會係元素當年出既M16A2外管..
呢條槍膛至gas block 一段比 GP粗得多
而gas block至火帽一段, 係光身冇散熱紋的, 亦冇任何刻字..

再簡單D, 你先當我係屎忽鬼吹毛求疵吧
papago 大大條管, 上gas block位罝, 係明顯有虛位靠機米頂住的, 因為o個節已收窄至0.725, 而非導氣孔位既 0.748..
etc etc

引用:
原帖由 loveless 於 28-1-2015 16:41 發表
呢位P大最欣賞佢係砌槍細節上絶不馬虎,特別係槍身刻字同染色方面,加上影相又靚
我冇$$玩都收藏一下靚相都好

引用:
原帖由 小鬼182 於 28-1-2015 15:47 發表

台灣師兄papago係公認嘅仿真魔人 ,佢其他作品枝枝都嘔足幾公升心血…… 最難得係佢整完一槍影晒相post完文只會用3份2成本價放番出去,絕對唔會吊高嚟賣~~佢而家自己開咗間工作室專幫人搞噴 ...
其實我地本地都有唔少槍友咁"發燒",不過好少會放售同分享, 大家都係分享多d

回覆 51# 的帖子

屎忽鬼吹毛求疵 = 堅持執著做到最好

只係字眼上分別而已, 絕對係值得欣賞的信念

否則事事求其, 不重細節, 永遠只可留在原地踏步, 要靠隨波逐流才能稍作移動

引用:
原帖由 gainax 於 28-1-2015 20:40 發表

其實我地本地都有唔少槍友咁"發燒",不過好少會放售同分享, 大家都係分享多d
有時係槍鋪睇野會見到其他發燒野

分享上forum的確係冰山一角,
所以我好感謝花時間心機影靚相的師兄post上黎

Just for your reference, the detail of Douglas Barrels: (Sport Barrels for MK12)
http://www.douglasbarrels.net/dimensions/index.html
SPECS:
Material: 416R Stainless
Length: 18 in and threaded 1/2x28
Weight: 2 lbs 6.3 oz

And the photo:

I think the A1 barrel is the most smiler (looks like) to it.
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 gainax 於 28-1-2015 20:35 發表

呢位P大最欣賞佢係砌槍細節上絶不馬虎,特別係槍身刻字同染色方面,加上影相又靚
我冇$$玩都收藏一下靚相都好
我都係...無咁既錢&手工, 欣賞下人地D毒物都好~
P大我都望過佢好多POST, 佢除左好肯做好肯影之外, 仲都算好肯教人整TIM~

回覆 57# 的帖子

有時睇下個邊,太多寫手同粉絲,呢位資深大大都比較中肯同志在分享討論多,
佢d作品刻字同染色都好好,似係吉打果間整, 如果唔係寄黎寄去咁痲煩都有興趣托佢幫手 ,
http://www.papagoarms.com.tw/Collection/Detail/296

真係高手!😊

回覆 58# 的帖子

上面唔係有小鬼兄提過...佢唔做海外生意咩??

發新話題