18 12
發新話題

人力資源問題

我覺得。。。價格係由市場調節!

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 11:54 發表
呀樓主, 呢度基本上都係d上左岸, 有屋有車仲有閒錢玩槍既老海鮮居多,
捱完幾十年得個桔既人, 又或者明白你講乜既人, 就算有都唔會出聲啦, 因為根本晒氣.

你係呢度講呢d, 咪同係東莞講真愛差不多.
好明顯你係自以為是。。。

仆街丫。。。我撈緊雜工,無車,無樓。。。只有負債。。。我係咪要退會?

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表 同埋好似買車咁,你要買Benz就唔該俾Benz ge 錢,無可能你expect 你俾toyota ge錢會有Benz ge 質量ga ma !
呢句好正。。。最正既係我打工咁耐。。。只有我炒x老世。。。英女皇我刀炒過。。。D仆街老世刀係要搵翻我去做。。。好x犯賤。。。我從佢地身上得出一個結論。。。聞戰鼓,思良將。。。 。。。真係吹我唔漲 。。。人工仲

引用:
原帖由 Dave 於 21-5-2015 16:37 發表

最憎人咁有料,又搵得多錢 ,仇富,仇人有樓上岸,仇人有老婆,仇前輩,i m anger,最好全世界都up up dup dup,咁顯得我係廢青之中冇咁廢都好丫...
我想廢。。。溝女事半功倍

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-5-2015 18:12 發表

非常認同,這也說明該名憤青真的是無所事事呢。
別怪他....别怪他

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表
如果人地讀咁多年書,出到黎捱足10幾20年人工先上到2xxxx-3xxxx,咁讀書為咩?點解唔中學畢業就出黎做野,儲多幾年錢,早D上車好過la~.....  
其實你睇得咁通。。。真係可以咁行!

再唔係。。半供讀

引用:
原帖由 WAIKO01 於 22-5-2015 13:35 發表
想問問樓主和各位的看法,標準工時,會不會有助改善“工作和生活不平衡“的問題?
近哩十年。。。好多7頭老世刀係諗住點揾快錢。。。佢地睇得好短視。。。亦唔會諗咁多

標準工時我讚成。。。但實行我估只何以係勞動市場

文職市場同技術市場只會比標準工時迫得員工更加辛苦

引用:
原帖由 男人老狗 於 22-5-2015 17:41 發表
男人老狗, 幾廿歲人,
面對質疑既做法就係逃避.
你以為ban左刪左就無人知咩事?
同你d frd一樣咁"成熟"

你同你d"核心會員"慢慢玩啦.
你質疑乜野。。。我睇唔到你最後寫乜?。。。能否再出一次post?…thx

引用:
原帖由 tokyojoe 於 22-5-2015 18:22 發表

不外乎又係話D老闆/老細點樣點樣無能……佢又睇到D全宇宙得佢睇到既問題……一副世事都給佢看透咁款…………剛才我回緊佢,點知呢頭打完………………佢已經…………………………
睇唔倒佢前世最後一段遺言。。。

引用:
原帖由 男人老狗 於 22-5-2015 17:41 發表
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
夭折了 。。。唔緊要 。。。重新學習下講野喇 。。。 。。。 x108700

似出唔到野。。。谷住谷住

引用:
原帖由 WAIKO01 於 23-5-2015 03:02 發表

有一些東西想的不太懂,既然這裡是一個小眾,井底蛙,飛機人和只有“核心會員“的地方,為什麼還要申請新acc回來,其實轉去其他“大眾地方“不就更能暢所慾言嗎? 而且好運的話,還能成為一時無兩的“領頭羊“ ...
死人。。。不停輪迴塵世間 。。。係要不停咁乸番咋沙。。。好明顯係要揾出舍利子。。。取其光彩“美彩” 。。。嗰份堅持。。。好值得大家“欽敬”。。。距離封神日子。。。指日可待

引用:
原帖由 tokyojoe 於 23-5-2015 10:39 發表
現實社會講等價交換,老闆出$買知識,買勞力……打工仔用知識,用勞力換$
你認為你值幾多,就代表人地都覺得你值幾多?
你選擇老闆時,老闆亦在選擇更多更多既你……
每個人都有權選擇和談判,籌碼睇你個袋有多, ...
正呀。。。

現代人享樂主義高。。。亦唔想有下一代。。。好多刀唔會買樓。。。日本,韓國,台灣。。。玩完先算。。。唔會比層樓綁死。。。租樓住係佢地第一選擇。。。所以地產市場租盤好活躍。。。亦因為有需求。。。所以租金高企

18 12
發新話題