27 12
發新話題

ARES M40A3 ( MCM700 ) 開箱文

ARES M40A3 ( MCM700 ) 開箱文

話說雖然玩過好些狙擊槍,但自己不是狙擊能手,拿狙時不過是一片肥肉任人吃,只是喜歡玩狙擊槍,
以下純以槍論槍,如何拿狙殺敵之類就不談了 ( 談如何被殺倒有心得 )。

言歸正傳,以原創 (非老翻其他玩具廠) 狙擊玩具槍來說,ARES 算是非常積極的一家廠商,
WA2000,L96,MSR,M200,DSR等一眾出名的狙也多有生產,(雖然多數是重得非常難以下場作戰),
這次介紹這支是我多次建議新鮮人購買的一款,M40A3。

價格頗為親民,300 美金左右的,換算HKD 大概2000,原裝已90 度TRIGGER ,打下場力度也輕鬆推拉,
外觀比起VSR 時尚,重量則比VSR 稍重但仍可接受,約3KG 正,裝個瞄準鏡大概3.5KG,撇除VSR 那輕絕宇宙的重量,這M40 算是中規中矩的重量。
而氣缸,PISTON,尾頂,彈弓,HOP UP 膠,槍管等也跟VSR 相同,可任意更換,然而原裝是90 度TRIGGER ,購置補品時多加注意。
整體而言,以這個價格可以直接買到90 度TRIGGER 的槍,力度也頗乎合下場要求,加上升級簡單材料易得,
故此許多時新人問甚麼狙擊槍好,我也是推薦這支,起碼最基本換個HOP UP 膠跟槍管花不了多少錢,
但VSR 之流升級最低限度2000 HKD 以上,當然身家豐厚者可不在此限,自己 08 年左右也花過4000~ 5000HKD 去升級一支VSR G SPEC,
說實話今時今日真的不太建議。

說是M40A3 其實有點不對,首先A3 型是沒有彈匣的,而槍托尾部型狀也稍稍不同,反而更像A5,但A5 是有火帽跟前段魚骨,這支反而沒,
那以外觀論,就是M40A5 拆掉魚骨跟火帽的樣子了,至於這支似乎也不能裝上VFC 的前魚骨,然而槍身膠料相當高質素,只拿槍尾舉槍也毫無搖晃感,而托墊跟面墊也是橡膠。

按個人喜好安裝的槍托墊,我是把全部拆掉,減掉90 克。

左是M40 匣,右是MSR338 匣,結構幾乎相同,順帶一題,ARES 這M40 彈匣跟HOP 座之間是有通道存放約30 粒彈,就算拆匣也會存留,需手動按鍵倒掉,缺點是如果常常換彈重會麻煩,
優點是假如打光彈匣,可以用槍咀向下方式上彈,把通道中的彈都打光光,當然正常是沒機會讓你生存那麼久...

強大的快拆氣筒功能,方法是先用這專用工具扭一下這位置,會把尾頂阻鐵咬著,向下一拉便即解鎖,可把氣筒抽出,
裝回時扣著板機推回氣筒,鎖回去,就成。MSR 也是相同。

原裝是金屬PISTON ( 90 度 ),尾頂沒有BEARING 的,火力約1.75 J

最後跟MSR 來個合照。

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 精品文章 9-7-2015 05:20
  • gtoray 金錢 +20 精品文章 9-7-2015 05:20
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

好槍好文好分享!

話説狙落場手拉定氣動好D? 手拉會唔會拉到手軟

引用:
原帖由 gainax 於 8-7-2015 23:28 發表
咁就要喺重量同拉力之間決定啦
氣動重一截
彈弓用力拉
睇你點揀
到頭來可能結果一樣咁攰

請問vfc 同佢比較的話
性價比上係未ares 比較好

玩gas m40 又怕成日唔同力
手拉又無a5款

引用:
原帖由 gainax 於 8-7-2015 23:28 發表
其實合法力之內,拉的動作又正宗,即抵肩用臂力拉,其實並不累人,
何況手拉狙,有幾可比你射到好多槍.. 一節打得哂一匣40 粒已經叫多了。

氣動槍最大問題是火力不穩定,但拉BOLT 個FEEL 比彈弓槍好很多

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 9-7-2015 00:16 發表
請問vfc 同佢比較的話
性價比上係未ares 比較好

玩gas m40 又怕成日唔同力
手拉又無a5款
未玩過VFC 狙唔敢說,
但呢支ARES 堅落場向,輕身+通VSR 數,未必最好,但一定唔差

手拉要用力, 氣煲重易拉但出氣唔穩定。其實未來會唔會電動拉彈弓再手拉操作既設計?仲可以做埋後坐力

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2015 00:54 發表
手拉要用力, 氣煲重易拉但出氣唔穩定。其實未來會唔會電動拉彈弓再手拉操作既設計?仲可以做埋後坐力
其實手拉用力果下, 唔算係一個麻煩地方(一個喜愛手拉既玩家聲稱)
雖然師兄咁諗, 有埋後坐力好似幾正咁

msr如果唔係多左截骨我都會買

引用:
原帖由 Dave 於 9-7-2015 00:22 發表

未玩過VFC 狙唔敢說,
但呢支ARES 堅落場向,輕身+通VSR 數,未必最好,但一定唔差
用番vsr轉接頭落火帽得唔得

very nice
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 9-7-2015 02:29 發表

用番vsr轉接頭落火帽得唔得
不行的,口徑不同。

m40a3 的槍咀比vsr pro sniper 更窄一點,但同vsr 一樣有個barrel cap 的,
不知ares 有沒有出螺牙供更換。

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2015 00:54 發表
師兄想多了

想要後助... 等we 出psg1 啦

回覆 14# 的帖子

氣動同手拉好難取捨各有各優點。我都係退一步諗GBB狙算數
狙最鐘意MSG90。PSG1都好。整個專用鋁箱就正哂

27 12
發新話題