18 12
發新話題

Hi-Capa氣夾問題

Hi-Capa氣夾問題

話說小弟之前都出過Po求解,亦得到各位師兄嘅熱衷幫忙,真係多謝,但今日我兩個夾都漏氣,唔系哇老嘅問題,而係甲身同個甲低之間漏氣,求救,唔該

回覆 1# 的帖子

匣底有粒十字縲絲,上實左佢先
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

引用:
原帖由 oliver1997 於 19-7-2015 00:14 發表
匣底有粒十字縲絲,上實左佢先
緊就算,鉄螺絲硬過啞鉛合金匣。。。太大力會反牙!

引用:
原帖由 肥馬 於 18-7-2015 23:30 發表
話說小弟之前都出過Po求解,亦得到各位師兄嘅熱衷幫忙,真係多謝,但今日我兩個夾都漏氣,唔系哇老嘅問題,而係甲身同個甲低之間漏氣,求救,唔該
試下用以下方法 1 水喉胶布纒著它, 2 玻璃胶,3 樂泰 水喉膠

引用:
原帖由 kirk123 於 19-7-2015 16:42 發表

試下用以下方法 1 水喉胶布纒著它, 2 玻璃胶,3 樂泰 水喉膠
3 種用過哂但效果不太好。
玻璃膠會熔,混合膠受不到高壓會裂,水膠布會漏GAS,
始終係像膠完全密合先有用。BTW 其實馬記HI CAP 匣係極少漏,我手上2 隻5 年匣嘜都冇換到而家都係照用可也。
如果真係漏,可拆開睇下個底膠是否有咩損傷或干硬化
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

我比較幸運!

引用:
原帖由 kirk123 於 20-7-2015 12:33 發表
我比較幸運!
其實個人意見。。。上述坊間三種修理方法刀係治標不治本 認真

講到底
咁多乜叉漏氣問題
咪都係o-ring密唔倒氣
換左佢咪搞掂

回覆 3# 的帖子

如果佢傻傻下上到反牙我都冇野好講
通常果粒匣底縲絲都係跌鬆, 多數上好左就唔會有Leakage,
再唔係就係匣底valve跌鬆, 馬記匣一向好少出問題, 唔洗搞太多野.

利申: 兩隻4年匣,常用常跌(reload)

引用:
原帖由 tango1997 於 20-7-2015 13:59 發表

其實個人意見。。。上述坊間三種修理方法刀係治標不治本 認真
如果以上三种 我提供的方法都係漏氣嘅,可以換個新 o~ring, 或者將原本個 o~ring 浸 silicon oil 24hrs ~ 48hrs ,看看是否有改善。 :~)

引用:
原帖由 kirk123 於 20-7-2015 16:29 發表

如果以上三种 我提供的方法都係漏氣嘅,可以換個新 o~ring, 或者將原本個 o~ring 浸 silicon oil 24hrs ~ 48hrs ,看看是否有改善。 :~)
得閒小弟開番個叉氣彈匣保養維修教學比新手先

引用:
原帖由 kirk123 於 20-7-2015 16:29 發表

如果以上三种 我提供的方法都係漏氣
即係咁... 唔好介意我唱反調,在下真係試過玩鋼膠同埋唧槍唧玻璃膠去做氣密,都係頂得一時就玩完,基本上唔WORK 的,
但咁攪完之後,匣入面D 膠渣是極難清,清完仲要必須打磨,否則比你換番個原裝底膠入去,
都會因為匣壁凹凸而不停漏氣。所以唔係話試完可以RESET 再黎的,
如果試過清膠渣,相信會寧願反手掟個三分波入垃圾桶再即上網買過新好過。
至於已經干硬化的橡膠係唔可以浸番青靚白淨,這不是海棉,干硬化之後已是生了化學作用,SILICON 可以遲滯此反應但不可復原。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

ERR , DEL

回覆 12# 的帖子

完全同感!!! 試過清膠渣一次,永遠唔會再搞

Solution!

https://www.youtube.com/watch?v=CtE0MLfldVQ

Blaxk Talxn Magazine!

18 12
發新話題