發新話題

[Marui] 馬記新GBB系統介紹

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 19:37 發表

以前D拖喉JAC死老鬼(我刀係)刀指住馬老二D19車仔電槍笑足成年。。。比例又差。。。力度又屎。。。。但事實馬記AEG系統雄霸左wargame界廿幾年

D JAC 氣槍一地刀係 改左嗰D揼春。。。買左 ...
JAC吾係汰弱留強之下「一地刀係」或者俾老馬趕走。第一代「電槍」係JAC先提出,老馬只係後來者改善左個「波箱」後,JAC又破左產先可以「雄霸wargame界」。氣槍創新方面,一直都係JAC領先老馬,正如今日GBB手槍有退膛同後助力都係由JAC發明,今時今日都仲係源用及改良自JAC系統。

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 22:20 發表

JAC吾係汰弱留強之下「一地刀係」或者俾老馬趕走。第一代「電槍」係JAC先提出,老馬只係後來者改善左個「波箱」後,JAC又破左產先可以「雄霸wargame界」。氣槍創新方面,一直都係JAC領先老馬,正如今日GBB手槍有退膛 ...
真係?
MGC呢?

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 22:11 發表

明白~正如吾好望兩眼人地d片同海報就大讚d未出又未到手d product一樣咁膠既道理。

另外,咁以後我有d咩參考資料,在冇明確資料下一係吾 Post, Post 親都注明「資料只供參考」及注明「不合Dave參考」吧。

「字大 ...
知恥近乎勇。唔知日本批玩具來香港永遠低兌換價都算呢D 算冷知識,但連日元64 算左半年都唔知,比人督出黎仲要補番句「唔準咪唔準又如何」真係拍爛手掌,
其實一句謝指正咪算,又好睇又可以完,仲要扯埋咩「只供參考」「不是凡事都要正確才說」呢D 歪理,是其是非其非不用教好嗎?

至於字大,比起DEFAULT 字體大就係字大,唔一定「我不是最大字」= 細字吧,正如一班四十人,你考三十九,醒過排第四十果個又算叻?
本身都唔想補刀但你要以事論事就照說好了。

JAC AEG 沒玩過但知是出過,又不如問問點解JAC 出AEG 會出到破產,MARUI 出AEG 三齒一天梯可以用足二十年仲要風山水起?
你說出了重點,一個設計只要夠好,真係可以重寫勢力,後起之秀,都要果樣野夠優秀,姑且睇下馬記是否又可以重寫GBB 歷史,賣得出是一件事,整體推高GBB 研發水平是更值得開心的事 ( 如果真係做到 )
例子其實有一個小進化是發生過就是EBB,當年EBB 抽筋片是PSG1 攪出來的,之後好多廠都一齊抽根EBB,例如ARES, ST, APS 等都一齊抽筋,
之後次世代出了,不知是MARUI 出先定係BOLT 出先,果種真係震到台面D 螺絲批跌哂落地果種力度先叫真.EBB,之後EBB 既水準就被推高,RM4, GP RECOIL 等等都係一樣,
今時今日如果齋抽根片大家好自然會同次世代果種EBB 比較,算是一例。即係如果萬一真係狗屎運MARUI GBB 真係可以做到又順又低耗又BOLT LOCK 用十年又輕匣又打得準又穩定,到時如果再出D 有頭威冇尾陣或連發噴氣或者BOLT LOCK 2 野又話蝕既槍... 真係自求多福。

學某某兄話齋,國狗台狗都成班打手,唔明做咩期待下MARUI 都要比人鬧 。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

其實有個疑問,點解每次馬記出野都會比人踩到性無能,明明國9產品同其他廠比,冇過人優勢反而仲有D死硬fans 我一柳都玩開馬記,但用翻原裝設定換彈弓就可以改到有過人之處  問題一樣不多。。始終未出都係唔好踩得太勁

一陣出黎效果有驚喜 有wa老手以為馬記無敵料走去入左大量parts唔滿意返來話比我地老點

引用:
原帖由 Dave 於 12-9-2015 22:49 發表

知恥近乎勇。唔知日本批玩具來香港永遠低兌換價都算呢D 算冷知識,但連日元64 算左半年都唔知,比人督出黎仲要補番句「唔準咪唔準又如何」真係拍爛手掌,
其實一句謝指正咪算,又好睇又可以完,仲要扯埋咩「只供 ...
在另個 forum 曾經有解釋過JAC同老馬既歷史。。記得你都有留言。。。

不過都真心多謝閣下曾答覆過小弟一d關於氣槍既既問題。不過現在冇興趣與閣下對話或留言,亦冇興趣睇你一隻字或者再浪費時間證明d乜,因為根本冇必要理你。

So long!

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 23:07 發表

在另個 forum 曾經有解釋過JAC同老馬既歷史。。記得你都有留言。。。

不過都真心多謝閣下曾答覆過小弟一d關於氣槍既既問題。不過現在冇興趣與閣下對話或留言,亦冇興趣睇你一隻字或者再浪費時間證明d乜,因為根 ...
就算你而家問番我氣槍問題,我識答一樣會答,從來不覺得FORUM 討論反映人格,討論又好爭論又好辨論又好,
你可以放上心,不過我只係一問一答冇咩興趣玩人身攻擊,除非遇著拗橫紋者,即係好似你岩岩講的日元兌換價之類,
當然我亦說了,簡單一句:謝指證我是會即時收嗲。

PS. 講番GBB 好些。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 81# 的帖子

老老實實我都認同馬記既性能同穩定,真正原裝最安心使用,像唔像真個人喜歡冇必要強加人身上,理常有埋當然最好,但其它方面好似耐用性同改裝上真係唔點特別期望馬仔,

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定耐用,而禁掣放煲呢個功能有冇加強真係唔確定到, GBBM 4最主要係禁掣放煲唔耐用,如果馬仔連咁都做到比現時D耐禁真正先有吸引力,
只論設計AA12明顯復雜又難整得多,呢支反而唔多人重視,電槍都創新一雞3飛前無古人,市場更需要馬記呢種破格新槍型新感受產品衝擊市場。只可惜唔係GBB唔係我杯茶
至於方仗,以我睇法其實設計上係好, 將WA未完善既地方改良,性能同穩定性正常程況下係好既,用料唔差可以耐玩,但實際上仍然有其他因數影響使用效果,所以仍有進步空間 , 宣傳方面就算掃,可能佢係想曲線令人引起留意當宣傳效果,但。。。反而唔多理想
再講點好都冇用都未出既,好似ksz低調又實用咪大家都鐘意佢D產品

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 23:02 發表
其實有個疑問,點解每次馬記出野都會比人踩到性無能,明明國9產品同其他廠比,冇過人優勢反而仲有D死硬fans 我一柳都玩開馬記,但用翻原裝設定換彈弓就可以改到有過人之處  問題一樣不多。。始終未出都係唔好踩 ...
「馬記出野都會比人踩」??我又吾覺wor,相反老馬出小小新品資料就大把「死硬派」出來撐就見。就講尼d M4,尼個 forum 曾經都有個Post討論初初出d小小試槍片時,幾多「死硬派」讚到以為佢玩過支槍咁。

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 23:13 發表
老老實實我都認同馬記既性能同穩定,真正原裝最安心使用,像唔像真個人喜歡冇必要強加人身上,理常有埋當然最好,但其它方面好似耐用性同改裝上真係唔點特別期望馬仔,

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定 ...
AA 12 我想拆丫,睇下可以改到咩力度 ( 好似原裝得0.5 J ),有冇可能一雞六飛等等 ( 可能性應該很微 ),
M4 MWS 都想拆,但身邊有個FD 因為之前方杖很小氣事件而BLACK LIST 方杖,賣鬼左支方杖牌,坐等MARUI M4 ,佢話唔過3 K 跟本唔洗諗狗衝,
到時拆佢果支IS OK

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 23:13 發表

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定 ...
如果吾講「像真」,老馬有心改善GBB其中一個死證,「Lock Bolt」問題係值得一讚~~不過尼兩年其實VFC等廠都有嘗試改善傳統GBB既問題,因此其實好多廠仍然執

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 23:13 發表

「馬記出野都會比人踩」??我又吾覺wor,相反老馬出小小新品資料就大把「死硬派」出來撐就見。就講尼d M4,尼個 forum 曾經都有個Post討論初初出d小小試槍片時,幾多「死硬派」讚到以為佢玩過支槍咁。
哎呀 。。。有呀。。。出Q版。。。出boy size。。。出電動Glock 。。。。真係比人笑過嫁。。。就早排VSR10有埋聲添

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 22:36 發表

真係?
MGC呢?
以GBB手槍計,MGC比JAC晚小小,但系統相似。但同一時間老馬GBB既系統只係玩具級數。而WA當時就外表像真,但就冇回膛工能。。。

伸利:以上所講既JAC、老馬、WA仍然收藏中,而MGC因同JAC支槍同款,因此讀書年代已賣了。

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 23:26 發表

哎呀 。。。有呀。。。出Q版。。。出boy size。。。出電動Glock 。。。。真係比人笑過嫁。。。就早排VSR10有埋聲添
我講明,我係老野,JAC粉,以前老馬一直吾入流既玩具。不過咁,我都要幫老馬講句,佢d什麼「Q版、boy size、電動Glock」等等target吾同客人層面,所以冇得好同比較。不過今次支M4好明顯係target玩wargame既人,所以今次會在一班追求「像真」既wargame友走出來指三指四一番吾出奇。

Mgc Glock應該....比JAC HP 早

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 23:37 發表

我講明,我係老野,JAC粉,以前老馬一直吾入流既玩具。不過咁,我都要幫老馬講句,佢d什麼「Q版、boy size、電動Glock」等等target吾同客人層面,所以冇得好同比較。不過今次支M4好明顯係target玩wargame既人,所以今次 ...
是但啦

發新話題