48 1234
發新話題

古物詢問(佩劍)

古物詢問(佩劍)

從親戚中得到一把佩劍
但不知道劍的來歷, 只知在香港得到
又有皇冠及船錨, 估計是皇家海軍的配劍
如果有有關資料, 請交流一下
謝! Thanks!

附件

2-10-2015 23:18

我要玩耍故我在

我諗要專人鑑定了

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

以我所認識這種叫軍刀,西洋劍係像一條鉄枝,而呢種屬軍刀。
FBC1

道理上那是Pattern 1827 RN, 喬治四世年代的設計, 呢款多年來皇家海軍、英聯邦(澳紐之類), 加拿大都有採用.
呢把獅子頭同皇冠都有點怪, 但又唔似仿劍, 要揾揾圖對下.

多點相片

附件

2-10-2015 23:58

我要玩耍故我在

我估劍上無刻公司名? 請問大衛星中間黃銅圓點有冇字?
大衛星最初期係 Wilkinson 較高品質既標記, 會係打住"PROVED", 頭尾字母中會有一點.
若冇公司名, 有無其他好似冇意義既字母?

噢噢sorry現在才見到圖, , 揾相對對先, 好玩

引用:
原帖由 loveless 於 3-10-2015 00:07 發表
我估劍上無刻公司名? 請問大衛星中間黃銅圓點有冇字?
大衛星最初期係 Wilkinson 較高品質既標記, 會係打住"PROVED", 頭尾字母中會有一點.
若冇公司名, 有無其他好似冇意義既字母?
大衛星中間黃銅圓點有類似HW字
我要玩耍故我在

似係手工鍛造喎?

劍呢家野! 我識條鐡咩! 快啲開估?

純粹個人意見, 有錯請插.

HW 大衛星同樣是(Henry) Wilkinson廠的品質標紀,
HW 刻印代表最頂級質量, 向下再以PROVED字母組合去再細分多5級質素.
大衛星配搭童軍花係1860年之後的事,
但維多利亞早於1837年登基, 打後64年皇冠都不會是相中這個.
基本上最近二百年來英國皇室有兩種皇冠型態:
最簡化就係男用Tudor冠女用St Edward冠.
維多利亞在位至1901年. 1902-52年間連續經歷了5個男性君主, 使用的就是相片中皇冠.
到53年開始進入伊利沙伯二世年代, 皇冠亦隨之轉變.

所以道理上, 這劍只可能係1903年之後的產品, 但皇冠下有右邊外露的錨標繩, 卻又是有點奇怪, 於是引出更多問題:
Wilkinson廠由1854年起, 每把劍脊都有編號.
Wilkinson出廠一定係完成品, 唔會獨立賣件: 而那獅子柄端與皮圈都不會是Wilkinson造工.
道理上一把高檔次海軍准尉WO配劍, 就算刻印冇同期量產刺刀甘完整, 劍側都應該會有廠印, 護把側片會有刻印, 再有經銷商刻印, 劍鞘亦會有紀印.

到此係原廠原裝劍既可能性已很渺茫,
於是開始揾英聯邦劍, 不吻合. 加拿大不吻合, 印度不吻合, 戰後改裝劍不吻合.

去到呢種階段, 就會開始嘗試尋找仿品.
終於...
http://www.reemandansie.com/inde ... 147215&archived
http://www.reemandansie.com/inde ... 147219&archived

附件

3-10-2015 04:13

引用:
原帖由 loveless 於 3-10-2015 04:13 發表
純粹個人意見, 有錯請插.

HW 大衛星同樣是(Henry) Wilkinson廠的品質標紀,
HW 刻印代表最頂級質量, 向下再以PROVED字母組合去再細分多5級質素.
大衛星配搭童軍花係1860年之後的事,
但維多利亞早於1837年登基, ...
師兄解釋詳細。
FBC1

把野係老翻?

其實我真係唔知來歷,如果有人收藏,希望能成為歷史不會變成廢鐵
如果只是仿品,自己留下作裝飾亦可(即係放屋企的廢鐵)

另外,有什麼要求才可用劍切結婚蛋糕?因為小弟也準備結婚
我要玩耍故我在

48 1234
發新話題