發新話題

預備DIY之 Sun Project M40 之未有野睇

又離一離題, 下面係從支瞄鏡拆出黎既前鏡片.
從第一版的相片可見, 鏡片已有霉菌.

我係用純酒精直接抹走清理.
前鏡組由2片鏡粘合而成, 所以兩塊玻璃之間的霉就無能為力了.

總有人又會說: 呀酒精會破壞鍍膜不能用呀...

附件

23-2-2016 19:22

原來可以咁樣除蛂A長知識了!
另外請問樓主,純酒精既意思係100%?  因一般藥房只買到75%酒精,據聞係用純酒精(100%)溝蒸溜水,亦有人話100%酒精係工業用品,眾說紛……暈!

不得之了,字裡行間都是智慧,坐定聽道中
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Ang123456 於 23-2-2016 19:37 發表
原來可以咁樣除蛂A長知識了!
另外請問樓主,純酒精既意思係100%?  因一般藥房只買到75%酒精,據聞係用純酒精(100%)溝蒸溜水,亦有人話100%酒精係工業用品,眾說紛……暈!
藥房有99%酒精的, 相對75%只係貴少少, 但好用好多. 尤其是槍件要染黑或噴油之前, 表面清潔後用黎脫水簡直一流

引用:
原帖由 loveless 於 23-2-2016 19:47 發表

藥房有99%酒精的, 相對75%只係貴少少, 但好用好多. 尤其是槍件要染黑或噴油之前, 表面清潔後用黎脫水簡直一流
電掣櫃有濕氣刀係用酒精除水氣

引用:
原帖由 loveless 於 23-2-2016 18:51 發表
雖然只係寫左少少...but..
都揾人擺碌J上黎找少少數好喎
已割傷。。。包紮好了

回覆 48# 的帖子

細佬永遠都只係照抄照偷前人既智慧, 所以千祈唔好入我數

引用:
原帖由 Tango1997 於 23-2-2016 20:07 發表

已割傷。。。包紮好了
吸塵機黎既

引用:
原帖由 loveless 於 23-2-2016 20:10 發表

吸塵機黎既
比你識穿.
FBC1

例牌走唔甩的磨到手抽根
阿媽~我終於有碌 Pro hunter啦!

現在只是初步把蝕漬清理,
現階段外管一掂就花, 而receiver大概會在兩小時內開始再次氧化.
下一步要遂步用砂紙和研磨劑盡量把表面磨滑/拋滑, 再用近代那種乾式teflon潤滑劑封住表層 (以前D人多數會噴透明力架, 個人覺得有點肉酸)

附件

23-2-2016 23:42

23-2-2016 23:42

嘩洗銀。。唔銀洗。。。咁銀銀呀

請問有冇人熟識Sun Project既不同版本?
呢支bolt knob、trigger及trigger guard都係電鍍銀的, 但外管及上身又冇電鍍, 亦冇任何Remington刻字, 連Sun Project Japan都冇
我另外有支XB, 所以都好肯定呢碌野確係Sun Project, 但記憶中又好似從未見過冇任何刻字既Sun Project

引用:
原帖由 Tango1997 於 24-2-2016 01:06 發表
嘩洗銀。。唔銀洗。。。咁銀銀呀
係o米好Pro Hunter呢? 只係爭對小喇叭

引用:
原帖由 loveless 於 24-2-2016 01:25 發表
請問有冇人熟識Sun Project既不同版本?
呢支bolt knob、trigger及trigger guard都係電鍍銀的, 但外管及上身又冇電鍍, 亦冇任何Remington刻字, 連Sun Project Japan都冇
我另外有支XB, 所以都好肯定呢碌野確係S ...
可能係補品身呢。。。。。

引用:
原帖由 loveless 於 23-2-2016 23:42 發表
例牌走唔甩的磨到手抽根
阿媽~我終於有碌 Pro hunter啦!

現在只是初步把蝕漬清理,
現階段外管一掂就花, 而receiver大概會在兩小時內開始再次氧化.
下一步要遂步用砂紙和研磨劑盡量把表面磨滑/拋滑, 再用近 ...
反而想請教努力研磨後換來雙烏卒卒手如何有效清洗呢?

發新話題