30 12
發新話題

阿根廷捍衛領海主權

阿根廷捍衛領海主權

【15年首次】阿根廷海岸衞隊擊沉中國漁船 涉非法捕魚
阿根廷海岸警衞隊周二公佈,周一阻止一艘中國漁船在阿根廷領海非法捕魚時遭到反抗,將之擊沉,漁船船長和船員全部獲救,外交部及駐阿根廷大使館已緊急提出交涉,對此事表示嚴重關切。

今次是海岸警衞隊15年來首次因非法捕魚問題擊沉外國漁船。阿根廷官員表示,當局試圖阻止中國漁船「魯煙遠漁010號」在南大西洋非法捕魚,漁船企圖撞向海岸警衞隊巡邏船,海岸警衞隊認為漁船將危及雙方船員,決定向漁船開火,致船身受損。

案情指,漁船周一被發現在東部馬德林港(Puerto Madryn)對開,海岸警衞隊下令漁船停下時,漁船試圖逃回公海,之後多次試圖撞向巡邏船。

北京環球網報導,中國外交部領事司官員表示,國務院高層對此高度重視要求阿根廷立即徹查,並向中方通報詳情。海岸警衞隊救起四名船員,他們將接受審訊。漁船另外28名船員棄後由另一艘中國漁船救起。

法新社卅路透社

架漁船都好大吓,可以去到大西洋。
船長同船員航海能力都係一流。

中國好好向阿根廷學習,才不會被其他國家欺負. Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-3-2016 12:45 發表
中國好好向阿根廷學習,才不會被其他國家欺負. Thx for sharing
仲未確定係唔係非法補魚不評論,反而最有興趣想知架漁船,係唔係真係可以穿越大西洋。如果係,咁就真係重現大航海時代,開拓新海上絲綢之路。
---
純幻想,魯煙遠漁010號 ,魯字頭應該係山東船,由山東去冰島,再冰島落阿根廷。或者南非好望角直去阿根廷,整個航程都係一流。

如果因爲非法捕魚而去擊沈漁船,應該違反國際法.
FBC1

不嬲啲強國魚船似住有大國挺腰就成日大蝦细偷偷地駛入其他國家(小國為多)水淢搶海産 !

呢方面米國係最哀格成日大蝦細! 米佬隻船俾人捉住就米佬發爛渣禁出口唔借錢去凶啲細國家!

今次九成係隻強國船很定偷魚之如重凶狗人在先! 所以嬲嬲地之下一炮打狗沉佢!

引用:
原帖由 rho837 於 16-3-2016 13:15 發表
不嬲啲強國魚船似住有大國挺腰就成日大蝦细偷偷地駛入其他國家(小國為多)水淢搶海産 !

呢方面米國係最哀格成日大蝦細! 米佬隻船俾人捉住就米佬發爛渣禁出口唔借錢去凶啲細國家!

今次 ...
呢個係其中一個原因大6人唔受尊重.
FBC1

鬼佬就一定好友善?

隻船係響山東煙台登記,戶籍歸煙台。
由於漁船沖撞發難在先,為求自保,擊沈漁船是正常做法。
引用:
原帖由 reniless 於 16-3-2016 13:01 發表

仲未確定係唔係非法補魚不評論,反而最有興趣想知架漁船,係唔係真係可以穿越大西洋。如果係,咁就真係重現大航海時代,開拓新海上絲綢之路。
---
純幻想,魯煙遠漁010號 ,魯字頭應該係山東船,由山東去冰島,再 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 rho837 於 16-3-2016 13:15 發表

今次 ...
之前成日同韓國海警玩野啦,仲拮死左個添
所以我覺得亞根廷打得好

打得好呀
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

單純打o左先永遠解決唔到問題, 只會製造更多仇恨藉口.
理想中最好可以先打殘隻船, 拖番港口, 成船人民事刑事國際海事法告到佢要賠天文數字告到佢甩肺, 同時扮友善日日FB一味講對事不對人,  賠錢後再直播埋由海上防衛炸沉隻合法充公既漁船.
落人面最好就要令人吹你唔脹. 但呢種遊戲藝術越來越少見...

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-3-2016 12:45 發表
又或者係阿記好好學習緊某國呢......
緊決維護領海主權,人不犯我,我不犯人,人若犯我,我必犯人,明犯者,雖遠必誅....

隻船會唔會本身就停係阿根廷 捕完魚係用貨船運魚返大陸
如果唔係就同哥倫布差唔多....

乜國人犯法拒捕被射很合理,因為佢的國藉而仇視稱快或護短都不正確
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

30 12
發新話題