17 12
發新話題

老解最為感動的一餐團年飯

老解最為感動的一餐團年飯

要駐8年無得返屋企???? 堅唔堅呀…

先點首歌
https://m.youtube.com/watch?v=v3rU_AoqC5M

回頭有一群樸素的少年
輕輕鬆鬆的走遠
不知道哪一天再相見

多少段難忘的回憶
他說來並不稀奇
多少次艱苦的開始
他一樣捱過去
患得患失的光陰
是從前的命運
奔向未來的憧憬 充滿大地

---
老虎讀小學時有個堂哥去林芝服役,到老虎讀大學時先返到老家。

西藏
---
老虎另一個表哥簡單啲,喺昆明服役咗十年八年,跟住退役留响昆明檢察院工作,基本上已在昆明落地生根。

---
原先係想講識得嗰威海伙頭軍,油水位,很好笑。

辛苦了兵大哥

引用:
原帖由 JBL 於 28-1-2017 22:30 發表

返得到屋企都分分鍾人事全非,慘情.......
老虎屋企都幾多人當兵,家人都好似幾習慣生離。
老虎有個姑爺爺响昆明做軍頭,軍階唔知但唔會低。
老虎族中同輩有唔少人前去投靠姑爺爺,文生武生都去。
喺檢察院做緊嗰個表哥聽聞係校級退役,
有個堂姐碩士生(藥理)都一樣前去投靠,响軍部醫院做,嫁當地都結埋婚生埋仔。

---
老虎有個大表哥服役時間超過二十年,由陝西服役到北京(攞埋北京戶籍),名意上已退役脫離部隊,但事實上仲食緊軍糧。

其實當兵附出的真是太多

有老表做輯私, 武警邊防, 拉到乜都充公自己拍賣大家分, 油到。。。
來香港飲喜酒,有人問起話人工二千人仔, 但係我好唔識情趣話佢隻"捞"都十萬,點會咁少人工。。。
之後佢老婆話: "飲啦, 仆X 仔"

回覆 11# 的帖子

你又真係幾唔識趣

大陸政府工就不嬲都好搵嫁啦
個個輪住要疏通

十分感動的影片,我也眼濕了, Thx for sharing

今日老虎給我看大表哥當兵時的舊照片,
原來大表哥駐守過內蒙古,
在國界357碑前拍照留念。
---
閱兵勾起了大表哥回憶。

9年 ? 好似假左D wor.... 百萬雄師, 搵個人頂更都無 ?
定好油水到唔願放假 ?

17 12
發新話題