發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 11:24 發表

買返啲裝備都要既,
但唔該留多啲錢做好情報工作啦.

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識阿拉伯語, 烏爾都語  
見到啲中東人印巴人連佢地講乜都未知, 唔知佢點收集情報...
你唔通又覺得其他國家(eg日本,韓國)會警隊有人識阿拉伯語, 烏爾都語 英文都未攪掂啦
情報科 interpol 保安部 SDU做嘢唔通登報紙話你知咩

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 15:32 發表

英文假假地都叫國際語言, 而且係香港法定語言
作為執法者而唔識講法定語言, 係有啲講唔通.

而且英文只係第一步咋, 反恐仲要面對跨國恐怖份子,
識多幾種語言, 對佢地日常工作多少有幫助.
1974年之前, 香港法定語言只有英文.
亦即是話, 歷史上, 客觀看, 長久香港都係有超過8成人口無能力使用法定語言.

今日香港, 中文同樣係法定語言,
如果有需要執著,
那執法者需要中英都唔識, 至係唔識講法定語言.

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 15:34 發表

中英文 係香港有同等法定語文地位
加上督察作為領導階層
入職要求同遴選程序都要求語文水平有一定程度
英文差真係可以接受?
其實我唔接受o架.
問題係,
究竟係香港警察英文特別差,
還是香港整體英語能力都差?
若係後者,
o甘又何必恥笑..

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 15:39 發表

督察最少要大學畢業,如果大學畢業英文都唔掂......
大學畢業英文唔掂並非如果, 而係趨勢.
first step in solving any problem is recognizing there is one.

引用:
原帖由 dondon24 於 8-5-2017 17:55 發表

計八大既話平均ielts成績只有逐年上升,冇跌
如果你要拎ou樹仁珠海恆管甚至其他專上都當埋主流大學生既...我無野好講啦...
師兄認為主流大學學生的英語水平很好?
師兄又認為樹仁珠海恆管或其他專上學生的英語水平很差?

引用:
原帖由 loveless 於 2017-5-8 18:14 發表

師兄認為主流大學學生的英語水平很好?
師兄又認為樹仁珠海恆管或其他專上學生的英語水平很差?
我個人泥講係大專阿蘇畢業
但係我DSE英文都有四
同外國朋友用英文溝通冇咩大問題

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 18:23 發表

我個人泥講係大專阿蘇畢業
但係我DSE英文都有四
同外國朋友用英文溝通冇咩大問題
asso畢業同ugrad都差好遠喎師兄
大把人中學畢業都可以用英文溝通到 夠膽講就得

btw
近十年都無pi 學歷低過ugrad
溝通冇問題 同支筆得唔得 impromptu talk掂唔掂 兩回事
考過紀律部隊officer就見識到大學生程度落差有幾大

引用:
原帖由 dondon24 於 8-5-2017 17:55 發表

計八大既話平均ielts成績只有逐年上升,冇跌
如果你要拎ou樹仁珠海恆管甚至其他專上都當埋主流大學生既...我無野好講啦...
在下隨隨便便地找了一些資料,關於八大 ielts 平均分數:

2011/2012,有升有跌但資料不詳,只知教院跌
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20121017/00176_038.html

2012/2013, 只有港大城大微升,其他全跌
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2013/1116/2042811.html

2013/2014,教院跌其他升
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2014/0927/2756829.html

我只看到有升有跌,看不到所謂「成績只有逐年上升,冇跌」之傾向。
如有找錯資料煩請指教,謝謝。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 19:54 發表

asso畢業同ugrad都差好遠喎師兄
大把人中學畢業都可以用英文溝通到 夠膽講就得

btw
近十年都無pi 學歷低過ugrad
溝通冇問題 同支筆得唔得 impromptu talk掂唔掂 兩回事
考過紀律部隊o ...
望過下人地share入境主任既英文試題 係幾難的
但唔知岩幾多先合格

讀大學唔一定要英文好好的 我都係阿蘇升3大 但唔見英文好得

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 15:39 發表

督察最少要大學畢業,如果大學畢業英文都唔掂......
在下身邊不乏大學生,說實話u grad 不代表英文好,但基本運用應該沒問題,寫到讀到講到,但支筆靚唔靚,對答流暢定生硬又是另一個層次。
然而如果要講教學方針,中學畢業係應該要有良好基本能力,聽說讀寫都要做到,
但事實上英文成劈屎咁一樣可以畢業。

如果中學以上都一律叫作「大專」,本人都是「大專」生,讀的是電腦相關,
畢業了,但英文同中學生冇分別,叫做識英文但距離「應用」甚遠。
這其實是香港的常態,人人識英文,但把刀一d 都唔利,不過數據上叫做人人皆英語,之後自我感覺良好。

自己真正同外國人交流即係要來回email 甚至打長途去外國講英文跟單是廿二、廿三歲時的事,
做的是成衣采購,同樣要打長途番大陸同內地人說普通話,工作需要,學就是了。

至於英文差是否笑死人又有一定商榷,要先對差作定義,是一般對答,例如問路,招呼之類都不擅長,
呢種是中學已經應該掌握的也不會,是十分抵鬧的。但如果要求寫英文report,或者要用英語做發布會,
一般警員唔識是十分合理,因為入職要求唔包。公僕不同職級會有不同要求,管理層支筆一定要好,英語一定要流暢,
這是工作需要冇得走雞,但一般軍裝精通英語的必要性又有多少呢?當然時移勢易,
可能他日真是有此必要英文要十分流利才可應付工作,到時再檢討個別警員質素或是外語小先鋒之類吧。

另外以下是在下嘮叨,沒針對任何人,
只是覺得香港人對英語的執念真是出奇地強,
在下工作需要常常在一家比較貴的幼稚園旁食早餐,很有趣媽媽們都是很得閒唔洗番工的,
聽著他們的英語優先,中文站邊理論真是相當增廣見聞。
整體給我的感覺就是中文爛沒關係,英文不可爛,英文說得流利,中文甩甩咳咳是十分帥氣的表現,代表受著外國式教育云云,
不知是為了升學還是享受那偽ABC 的快感。又讓我想起網上很多女神常常滿口中英語夾雜,又常常強調自己不懂中文應怎麼說的矯揉造作之態...
要笑,其實應該優先笑一下身為華人但連自己語言都說錯寫錯讀錯用錯仍然強調甚麼捍衛母語的一輩。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

4 個讚好! TOP

路過,
最近接觸一個家庭,用多國語言的。
人妻一路以嚟都係講英文,開頭以為係海龜但原來係日本人。
男人一路以嚟都係講普通話,可以講唔多流利廣東話,在人前對人妻只講英文,以為係海龜但原來都係日本人。
大仔十歲未到,一直在家中講英文,但佢阿爸會直接鬧佢,要佢講廣東話。

---
搞到我以為身處戰後解放區,日本畀大陸解放咗,成個日本家庭要掩人耳目隱姓埋名。

講英文的日本妻+講普通話的日本夫+講英文但俾老豆迫講廣東話的日本大仔....好怪

定係我地見慣以講母語為恥的華人家庭呢?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

意思係,人妻應該唔識講中文(普通話,廣東話),所以沒辦法,只能用英語溝通。
大仔既然識中文,都在香港生活了,就好應該多用中文溝通多融入華人社會。

咩海龜呀......

發新話題