發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

海龜
海歸

引用:
原帖由 reniless 於 8-5-2017 23:21 發表
海龜
海歸
未聽過~ PASS

引用:
原帖由 Dave 於 2017-5-8 22:19 發表

在下身邊不乏大學生,說實話u grad 不代表英文好,但基本運用應該沒問題,寫到讀到講到,但支筆靚唔靚,對答流暢定生硬又是另一個層次。
然而如果要講教學方針,中學畢業係應該要有良好基本能力,聽說讀寫都要做 ...
十分帥氣
一等井蛙

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2017 22:06 發表

望過下人地share入境主任既英文試題 係幾難的
但唔知岩幾多先合格

讀大學唔一定要英文好好的 我都係阿蘇升3大 但唔見英文好得
入境主任即席演説已經夠奇葩啦 最近身邊有人考完 同組可以同個官講諗唔到坐返低
asso升3大 邊科先 水泡科ugrad 搵唔到食去workingholiday 見唔少

引用:
原帖由 sealsman 於 9-5-2017 00:03 發表

入境主任即席演説已經夠奇葩啦 最近身邊有人考完 同組可以同個官講諗唔到坐返低
asso升3大 邊科先 水泡科ugrad 搵唔到食去workingholiday 見唔少
好似話係抽題目 即場講3分鐘?
呢個係好似有得諗好講稿再將個字拉返去篇稿到 如果抽中隻字唔識解就無計
我讀n展
其實大學4年有唔少course教你寫/講技巧 但英文既生字/底都係要靠自學
無記錯主任級係大專grad就考得 asso/hd dse要求好似係全2 同考ib果班/dse英文有星果d比
係冇得比

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-5-2017 00:38 發表

好似話係抽題目 即場講3分鐘?
呢個係好似有得諗好講稿再將個字拉返去篇稿到 如果抽中隻字唔識解就無計
我讀n展
其實大學4年有唔少course教你寫/講技巧 但英文既生字/底都係要靠自學
無記錯主任級係大專grad就考得 asso/hd dse要求好似係全2 同考ib果班/dse英文有星果d比
係冇得比
講3分鐘 俾兩個單字你揀 10秒決定就講
咩係ib

引用:
原帖由 sealsman 於 9-5-2017 01:08 發表

講3分鐘 俾兩個單字你揀 10秒決定就講
咩係ib
INTERNATIONAL BACCALAUREATE
國際學校考試

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 15:39 發表

你唔通又覺得其他國家(eg日本,韓國)會警隊有人識阿拉伯語, 烏爾都語 英文都未攪掂啦
情報科 interpol 保安部 SDU做嘢唔通登報紙話你知咩
咁又唔好睇少日本人

1921年 大阪外語大學最早開辦阿拉伯語課程
1962年 拓殖大學成立阿拉伯語系
60年代初 東京外語大學成立阿拉伯語系

1976年 日本文部省、產經省、外務省開始成立阿拉伯研究所, 並為有志於調研阿拉伯的研究人員提供資金支持。

在社會層面,「日本沙特友好協會」、「日本科威特友好協會」亦相繼開設阿拉伯語培訓班,擴大阿拉伯語的受眾。其中,最為受人矚目且影響力最大的便是受沙特政府資助,直屬於沙特駐日本大使館,沙特伊瑪目大學的海外分支「阿拉伯伊斯蘭學院」。

現任東京都知事自民黨小池百合子,曾任日本防衛大臣,1976年畢業於埃及開羅大學,通曉阿拉伯語。
https://zhuanlan.zhihu.com/p/22034576
--------
相比之下, 香港雖有港大、中大、科大、浸會持續進修學院等提供校外或短期阿拉伯語課程
但只有港大提供阿拉伯語副修學位。

2004年民間成立伊斯蘭文化協會
中大伊斯蘭文化研究計劃2013年開展, 2015年升格為伊斯蘭文化研究中心,
起步頗遲.

香港政府內部對阿拉伯的認識更可以話係乏善足陳.

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 11:38 發表

咁又唔好睇少日本人

1921年 大阪外語大學最早開辦阿拉伯語課程
1962年 拓殖大學成立阿拉伯語系
60年代初 東京外語大學成立阿拉伯語系

1976年 日本文部省、產經省、外務省開始成立阿拉伯研究所, 並為有志於 ...
用一個日本國家vs 一個香港城市似乎比較難並肩對比 ,日本大學差不多有800 家,是香港近百倍。
另外香港學位入學率只有2 成,日本是 6 成。兩地教學方針有差異。之後又係舊調重彈,學港教育模式需改革...講左廿九幾年..

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

香港人口750萬, 當中包括大概30萬外籍回教徒.
日本人口1.3億, 當中包括約10萬外籍回教徒.

冇乜明確指標既數據, 但幾有趣.
PS. 當中大概有25-30%係印尼人, 比率兩地相約...

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2017 12:28 發表
香港人口750萬, 當中包括大概30萬外籍回教徒.
日本人口1.3億, 當中包括約10萬外籍回教徒.

冇乜明確指標既數據, 但幾有趣.
PS. 當中大概有25-30%係印尼人, 比率兩地相約...
其實都睇到香港外籍回教徒比率, 係高日本好多,
但相對地香港政府對了解佢地文化語言既投資, 係何等忽視.

反恐戰其實絕大部份係情報戰, 若要先發制人, 語言能力及文化了解必不可少,
若下下要搞到出事先至知, 要用槍駁火, 已經太遲.

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 12:54 發表

其實都睇到香港外籍回教徒比率, 係高日本好多,
但相對地香港政府對了解佢地文化語言既投資, 係何等忽視.

反恐戰其實絕大部份係情報戰, 若要先發制人, 語言能力及文化了解必不可少,
若下下要搞到出事先至 ...
老老實實,
香港治安良好, 社會秩序良好,
我唔覺係因為人民特別善良.
Preventive未必係睇到既.

等於小弟打份牛工,
做到隻狗o甘去預防公司揹鑊,
真係平平安安冇事發生,
甘開會時係冇人覺得你有做過野的

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2017 13:12 發表

老老實實,
香港治安良好, 社會秩序良好,
我唔覺係因為人民特別善良.
Preventive未必係睇到既.

等於小弟打份牛工,
做到隻狗o甘去預防公司揹鑊,
真係平平安安冇事發生,
甘開會時係冇人覺得你有做過野的: ...
香港治安良好只係表像, 好多隱患未發出黎而已.

我認識一啲本地做翻譯研究既人, 佢地都經常概嘆香港政府如何忽視本地少數族裔,
簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材香港好少.
一旦遇到危急, 其實報警, 去急症都無人識同佢溝通, 可以想像係會幾咁傍惶.
但教佢地廣東話既資源又一cut再cut. 佢地根本好難融入本地社會.

睇返外國恐襲唔少係已入籍少數族裔發動, 查其遠因大多係受到歧視而諗埋一邊.
呢d 社區層面既Preventive好重要, 但我就唔覺政府有用過心去理....

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 13:31 發表

我認識一啲本地做翻譯研究既人, 佢地都經常概嘆香港政府如何忽視本地少數族裔,
簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材 ...
我響外國長大, 溶入社會係我既問題, 我既責任.
從來冇人俾過翻譯我, 要日子好過就要靠自己一步一步去解決溝通障礙.

其實我大致上明白師兄既睇法,
唔係要刻意唱反調, 請當我地係吹緊水, 表達緊不同想法、意見

btw 加洲考車牌現在容許選擇32種不同語言進行筆試, 是否好事真係見仁見智...

引用:
原帖由 pbay 於 9-5-2017 13:31 發表

簡單如想睇醫生, 要搵翻譯幫手, 一定要預早好多book定, 因為呢啲人材香港好少.
一旦遇到危急, 其實報警, 去急症都無人識同佢溝通, 可以想像係會幾咁傍惶.
但教佢地廣東話既資源又一cut再cut. 佢地根本好難融入本地社會.

睇返外國恐襲唔少係已入籍少數族裔發動, 查其遠因大多係受到歧視而諗埋一邊.
呢d 社區層面既Preventive好重要, 但我就唔覺政府有用過心去理....
香港治安良好 你講笑咋?
深水埗d南亞晚晚開片 隧道道友多過行人
上水d xx請埋d黑工苦力
圍村霸地淋紅油搞人屋企
良景管理員

表面功夫可能都有做ge 但治安一定係越來越差
少數族裔問題邊度都有 美國一樣大把識西班牙文唔識英文
無心學係一個問題

擔心香港會有少數族裔恐襲 不如擔心下新移民 強國遊客 本地精神病患啦

發新話題