發新話題

老外測試中國產廉價防彈衣

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-6-2017 19:38 發表
其實有無人可以講下著住防護級數足夠的防彈衣比子彈擊中會點?無論係從案例定係物理角度,我對乜內力震爆內臟震到暈之類的講法十分懷疑
咁都唔洗好物理咁去理解既
用常理就得
佢有一定程度既能力吸收撞擊力
但都唔能夠完全卸去
咁剩返既力量就由塊板傳去身體
咁如果撞擊力夠大,就算唔穿都撞到重傷
輕則斷骨,重則內傷
有時d人比車撞到都有可能表面唔傷得重
但幾個鐘後死亡

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-6-2017 19:54 發表

比車撞到可以有好多傷法,死因亦有好多種,唔同傷勢唔可以混為一談

個問題係粒子彈比防護級數合理的防彈衣卸完力之後,個人仲會受到幾大的衝擊?
講得太深我又唔識
講得淺你又話唔可以混為一談

咁你自己上 google search 下啦

引用:
原帖由 gtoray 於 12-6-2017 19:57 發表

講得太深我又唔識
講得淺你又話唔可以混為一談

咁你自己上 google search 下啦
我好服務周到o架
http://www.ppss-group.com/blog/u ... backface-signature/

引用:
原帖由 loveless 於 12-6-2017 18:59 發表

其實當初邊個O甘醒,
將打靶鋼增值變避彈板著上身?
打唔穿就揹得上身既話,
o甘R&D駛鬼搞o甘多野去分散動能乎?
之前斬有youtuber講過 中左鋼板有機會抄上個頭到
ceramic 硬度高唔易變到 但唔知爆果下係咪散到d力

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2017 20:12 發表

奇連哥DIY AR500邊有事

附件

12-6-2017 20:23

引用:
原帖由 暴力人民 於 13-6-2017 00:21 發表
中文字幕版https://www.youtube.com/watch?v=-LyB_KVftk8
老外係有慣性睇唔起MIC的, 但真正片主似乎無諗住拍笑片,
的確, MIC係絕對有高質產品, 只係低質copy太多咁解

記得之前有條片又係有個西人攞一把大陸山寨刀去拍條咁既片,點知⋯⋯
最後佢講佐句,點解中國人用咁靚鋼料做山寨刀,而唔做自己設計呢?

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2017 20:12 發表

淨打鋼板一定會有好多碎片 仲有殺傷力
ceramic主要作用係等粒子彈一撞就散 等後面塊鋼板可以薄D 輕D
ceramic plates打三四槍 碎哂就收皮 無野再去break up粒彈 直打鋼板一定穿
所以ceramic plates主要作用係減重

Catch住D碎片就要靠面果層膠
所以睇戲放塊鋼係身就得 其實唔係 無野頂住D碎片 唔死都得番半條命

散唔散到道力就要睇你同塊板o既contact area 好似魔術瞓針床咁
硬式plate普遍會比軟式無咁痛 因為金屬本身重 亦無咁易變形
道力可以平均D分佈上半身 雖然同樣9MM都打唔穿軟式防彈衣 但因為會變形接觸面細左 會更痛
不過講到尾都係睇人地用粒幾重o既彈打你
如果比粒1.5oz slug打中 除左恭喜之外我都唔知可以講咩好

用佢試下

點解唔試下.338

引用:
原帖由 Hamlet 於 13-6-2017 00:34 發表
記得之前有條片又係有個西人一把大陸山寨刀去拍條咁既片,點知⋯⋯
最後佢講佐句,點解中國人用咁靚鋼料做山寨刀,而唔做自己設計呢?
做到至得架,抄就叻je

引用:
原帖由 gtoray 於 13-6-2017 01:50 發表

做到至得架,抄就叻je
唔知條片仲搵唔搵到,個德國佬16美金買佐吧冒牌名廠刀要當場整爛佢證明冒牌刀係垃圾,點知佢整極都唔爛

發新話題