發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:31 發表

井兄話叫停左喎,人地2017年d料好堅嫁.......
停佐一年,可能趕唔到2019通車尼個無錯既……

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:40 發表

wiki仲話根本無64大屠殺,我信嫁......
wiki話海參崴原本係中國領土wo
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:46 發表

這一高鐵將連接相隔140公里的印尼首都雅加達及第三大城市萬隆。高鐵建成後,其預計的時速將達到250公里每小時,使得兩個城市間的通勤縮短到35分鐘以內,單程票價預計在16美元左右。

http://www.bbc.com/zhongwe ...
所以踩響200同300中間ge 250KM/H到底係高鐵定動車?
又要等真理部

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:48 發表

正確喎,以前呀嘛...
點解唔問灰熊羅返?自古以來的領土,神性不可侵犯啊
603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

題外話⋯⋯
海參崴曾經係中國領土,不過到而家都仲系無力收回。
如果按「自古以來⋯⋯」的思維去想,其實中國是有權收回外蒙古、海蔘崴、越南等地。
如果將蒙古建立的元朝也包括是中國的一個王朝,那起碼今日歐洲有一半領土已經是中國領土⋯⋯
但是到了今日,丟失了的國土根本沒有辦法要回來,除非通過戰爭。
引用:
原帖由 NathanCPT 於 16-6-2017 23:43 發表

wiki話海參崴原本係中國領土wo
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 16-6-2017 23:56 發表
題外話⋯⋯
海參崴曾經係中國領土,不過到而家都仲係無力收回。
如果按「自古以來⋯⋯」的思維去想,其實中國是有權收回外蒙古、海蔘崴、越南等地。
但是到了今日,丟失了的國土根本沒有辦法 ...
都係果句
激嬲俄羅斯大佬,普京嬲起來唔俾土星引擎咁中國空軍...

1 個讚好! TOP

今年今月今日㗎呢分鐘,我哋討論緊「高鐵」。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 23:48 發表

所以踩響200同300中間ge 250KM/H到底係高鐵定動車?
又要等真理部
如果係照新聞講跟返中國路軌個標準,去個鐵路綫個規格應該係380km/h既規格(大陸載客運行既最高時速),但佢將運行個時速定o係250km/h係佢地考慮,條路綫預留提速既空間俾佢。

但反過黎條路設計上限係250既話……就無計傾

引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 23:31 發表
所以個食字BUG幾時先有得整
無得整

回覆 117# 的帖子

收地問題啦,印尼建築公司既問題(印尼高鐵工程係PPP),當地官員既官僚做派……

引用:
原帖由 天翔翼 於 16-6-2017 23:40 發表
Discuz個系統有個麻煩地方係因為Discuz用既係內地wordbank,佢認唔到部分口語字就會食咗佢(例如倉頡廿手月山),連後面既都食,只能夠盡量避免部分字
(果時系另一個Discuz powered既壇發小說結果比人食哂咁滯, ...
係因為我當初裝既係BIG-5版而唔係UTF-8
所以有D比較新既香港字係兼容唔到
而轉UTF-8既風險太大, 係小弟能力以外, 除非有專業人仕搞, 否則無得搞

發新話題