發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 oliver1997 於 16-6-2017 10:32 發表
N700車頭係針對氣壓波做改動既最新技術
玩左咁多年
所以就算話大陸起飛
好多技術都追上嚟
我覺得只限於啲重要技術
做比人睇強國掘起
但係好多細節真係未到位

引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2017 01:37 發表

快D出井啦...
高技術唔會炒??? 西門子德國ICE ,法國Alstom TGV炒到咁.. 你邊間高技術過西門子及Alstom?

http://www.jeanmarcmorand ...
1. 人地炒左之後會救曬人移走曬屍先做清理
2. ICE 上圖出軌事故,發生於 90 年代,成因係因為車輪算設計錯誤引致,但事故後德國於2002年8月,德鐵兩名官員及一名工程師被控誤殺罪,並於事發地設立艾雪德列車出軌事故記念花園

而中國動車事實中,相對上文的第1點:
引用Wiki
中國中央電視台記者報導「24日凌晨4時許,浙江溫州境內的動車組列車追撞事故共造成34死191傷。事故現場經過生命探測儀顯示,列車上已無生命跡象。 」此時距事故發生尚不到8小時。[94]而有受害者家屬稱在事發5小時(凌晨2點半)到達出事地點時,「現場已停止救援,他們說沒有生命跡象了」...

相對上文的第2點:
引用 Wiki
律師事務所通知

《東方早報》於7月28日獨家報導,26日,溫州市各大律師事務所收到以溫州市司法局、溫州市律師協會名義發來的《關於加強「7·23」事故法律處置報告工作的緊急通知》。《緊急通知》稱,部分傷亡旅客及家屬有可能向我市律師尋求法律幫助,為此,特緊急通知如下:[132]
    「7·23」動車事故屬於重大敏感事件,事關社會穩定,各律師所和律師必須高度重視。所有接到尋求法律幫助要求的律師所和律師,應當按照《浙江省律師行業重大、敏感事件呈報處置規則》,在第一時間向市局律管處和律師協會報告,不得擅自解答與處置。
報導發表後,溫州市司法局於7月28日發表聲明稱溫州市律師協會擅署該局之名,並就對溫州市律師協會監管不力致歉。溫州市律師協會同日也發表聲明稱本意是為避免律師出差錯,承認擅署司法局之名,並就造成不良影響致歉。[133]

PS. 唔好話記念花園,我諗民間連公開討論依件事都唔得...
中國高鐵唔係唔好,但其他野就公道自在人心

603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 16-6-2017 12:14 發表
大公司出Vendor,價低者得。耐用完全不在考慮之列,用大陸嘢,係大勢。
大陸生產唔係問題, 大陸品牌先係問題.
唔知點解, 設計, 品質管理, 誠信, 硬係差少少.
最出事係報細損耗率, 報大使用年期. 仲成日有貨不對辦, 俾假cert既事, 防不勝防.

尤其聲稱耐用件都成日不定期爆鑊, 未夠期換就忽然自己玩完, operation cost唔知點計, 成日咁搞員工都會有意見,
一旦造成公眾損傷, 阻礙, 法律賠償風險都好難掌握.

尤其對大型公共運輸公司, 政府部門, 又唔係俾唔起, 何必平買貴用? 好無謂.

好多公司買大陸牌子領過野之後, 計返usage cost其實仲貴左. 都未計意外損失.
下次出vendor直情black list大陸品牌.

引用:
原帖由 ++朗++ 於 16-6-2017 14:15 發表

所以就算話大陸起飛
好多技術都追上嚟
我覺得只限於啲重要技術
做比人睇強國掘起
但係好多細節真係未到位
人民平均質素雖然好低

引用:
原帖由 Lolanto 於 16-6-2017 14:03 發表

大陸保養點解咁差?
1)無足夠人材,d人去晒起野,無人做維修
2)反正有新,何需保養舊,所以大陸d野起完就拆,無晒歷史
3)維修費比人貪左
對, 所以大陸人講環保, 真係得啖笑.
好多設計都係一鑊過, 唔會諗下俾人維修再用, 預你玩完之後成舊丟左去.

歐美日設計, 一定設計埋備件, 諗晒開口位, 方便日後清潔維修換件,
但大陸好多copy係求其用膠用焊痴死D件, 封死埋個開口位, 入面細位全部忽略.
外觀睇落一樣, 但用一兩年後唔work, 拆開想整, 睇到入面個樣真係吹到你啤一聲.
有D產品衰到成粒電焊死落個電路板到, 粒電玩完就成件報銷.
咁浪費物料法, 真係好折墮

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 16:22 發表

好多設計都係一鑊過, 唔會諗下俾人維修再用, 預你玩完之後成舊丟左去.

歐美日設計, 一定設計埋備件, 諗晒開口位, 方便日後清潔維修換件,
但大陸好多copy係求其用膠用焊 ...
有隻頭盔燈都係
包哂膠冇得換電
所以拒絕購買

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 16:00 發表

最出事係報細損耗率, 報大使用年期. 仲成日有貨不對辦, 俾假cert既事, 防不勝防.

尤其聲稱耐用件都成日不定期爆鑊, 未夠 ...
身在日本睇工業展! 合資格參展大陸公司今年死浄兩間! 全場有幾百多間公司參展!

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 16:22 發表

但大陸好多copy係求其用膠用焊 ...
天朝大國物資豐厚,有錢就乜都可以解決,邊會諗到將來咁長遠。

其實維修後勤o尼D

尤其係大型運輸工具

有心做可以養活好多人才

睇到我好亂.大陸高鐵係同德國西門子合作建造,咁呢編o野係o吾係想講德國西門子o既鐵路技術已經超越日本呢?

引用:
原帖由 rex12781 於 16-6-2017 19:17 發表
睇到我好亂.大陸高鐵係同德國西門子合作建造,咁呢編o野係o吾係想講德國西門子o既鐵路技術已經超越日本呢?
係大陸超越德國同日本
走在時代尖端

引用:
原帖由 rex12781 於 16-6-2017 19:17 發表
中國最早一次招標嗰陣,有Bombardier(加拿大)Kawasaki(日本)同西門子,尼次投標結果係西門子因為報價超出太多退出,而Kawasaki就向當時既北車集團轉讓全套疾風號既技術,附帶條件係尼套技術祇可以應用於中國大陸。

新聞報道指,當初幾間公司入面日本個技術係最快上手,而西門子同加拿大個更先進D咁話⋯⋯
之後幾年既第二次投標,西門子中標

作為買咗講鐵㗎小股東嚟講,啱價就放。嚟多兩鑊個股價跌到PK都似。
引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 16:00 發表

尤其聲稱耐用件都成日不定期爆鑊, 未夠 ...
究竟世界上還有神嗎?

唔好講呢啲,個井口太高,佢都仲未爬番上嚟....
我老同學響間大錶廠度做R&D 㗎Department Head,年年去瑞士參展。響早兩年開始啲外國客走埋counter問間廠響邊,一聽到大陸就話都係諗吓先;再加上生產零件的「良率」下降,QC又做得唔係咁好,呢兩年就真陰功。佢老細都話諗住搬廠,準備好去東南亞做好過。
引用:
原帖由 NathanCPT 於 16-6-2017 14:41 發表

1. 人地炒左之後會救曬人移走曬屍先做清理
2. ICE 上圖出軌事故,發生於 90 年代,成因係因為車輪算設計錯誤引致,但事故後德國於2002年8月,德鐵兩名官員及一名工程師被控誤殺罪,並於事發地設立艾雪德列車出軌 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題