27 12
發新話題

HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝)

本主題被作者加入到個人文集中

HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝)

首先如果有追開隔離POST既師兄可能都見我講過我等左呢支槍好耐

咁當然我咁鐘意呢支槍...唔止會入一支啦...入左兩支返黎諗住一支拎去整沙色下身...一支就粗打落場玩

原本諗住一拎到都出開箱文...但有小意外到今日先到手

開多個POST既原因係因為拆解過程中發現左D野...希望對其他未買OR買左又怕打爆既師兄有多D了解

注 : 兩支都係全新...一槍都未開過情況下拆解

首先第一支圖中所見...隻飛機新槍都刮到花晒...好明顯(應該)計錯數...唔係好0岩入

第2點...拍頭係正圓形...但隻飛機唔係正圓...留意飛機尾右下...同個紅色圓圈痴埋左了

第3點...飛機輕微斜少少(模擬彈匣有彈頂斜隻飛機)...飛機尾直鏟飛機座(好多師兄咁樣鏟爆隻飛機)

好喇...到爆埋第2支...發現條SLIDE造功有D唔同 (左邊係第2支)

到睇埋隻飛機(左邊係第2支)...明顯花得少好多

黎到呢度因開始打字難以表達...所以錄左段片 https://www.youtube.com/watch?v=UcCvM9tyvRs

片中所見...第2支個飛機座跟飛機暢順度同第1支完全兩回事

呢度我諗應該解釋到點解一堆師兄打幾匣就爆...一堆師兄打10幾20匣依然冇乜問題

雖然大家都係叫第一水貨...但明顯第一水貨至少有兩批唔同...所以老土0個句都係睇運氣...睇下抽中邊一批

至於抽中會卡0個批...就各施各法執執佢吧...網上已有POST教人點樣執執佢...

我自己係直接執飛機座+用1500沙紙磨返滑隻飛機(詳細步驟 => https://youtu.be/5G2ZvOLNqZI 執完到7月17號打緊第3支氣完好無缺)

至於另一個問題...見唔少師兄話好快鏟爆LOCK SLIDE位...LOCK唔到SLIDE

我自己研究左一陣...發現應該同個SLIDE STOP 暢順度有關...個SLIDE STOP上得唔順去唔到最頂

下下LOCK一半...所以個位會好快崩...同1911情況差唔多

以下我都錄左段片 https://www.youtube.com/watch?v=Nbsx5XToUVM

用最古老既方法...直接彈匣彈弓加壓...迫個SLIDE STOP上到最高

當然仲有其他方法...由於第一次邊拍邊整...用左最簡單方法展示比其他師兄睇

今次呢支HK45C 既主要問題大概都係呢兩樣

最後以我咁期待呢支槍黎講...真心有D失望

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 7-7-2017 00:09
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 7-7-2017 00:09

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-7-2017 11:08 發表
或者可唔可以係serial no.到睇得出邊水呢?
呢個方法其實未必百分百OK

我最終兩組飛機&飛機座互換過...發現係個飛機座問題最大

咁佢D飛機坐可能兩批貨放埋一齊砌都有可能

另外我兩支NO.差一倍...最慘係我下身冇記低邊支打邊支 ...我集中攪個上身...下身兩支求其放埋一邊

兩批貨既造功其實都幾大差別...剩係睇退匣制

一支完全唔刮手...一支起晒毛邊...GRIP槍時會刮手

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 06:27 發表
感謝師兄詳細分析,明顯看出廠家很不厚度,明明知道先天性設計缺陷,但仍將有問題的產品流出市面,實在非常看不過眼。

另想問師兄會否解拆下身作類似分析?
先感謝O兄睇我呢個POST

但下身拆解分析應該唔會做...因為下身細件多...我屋企連卡尺都冇...好難分析到D咩

另外好多師兄應該比較想睇V記呢支HK45C 對比 KWA支HK45 ...但我屋企冇KWA HK45...所以下身呢PART睇下有冇其他師兄做了

引用:
原帖由 2slow 於 4-7-2017 15:40 發表
即係點? 流水號越大係早期??
其實真係唔知邊支係先...邊支係後

我諗要睇下有冇其他師兄報下料有多D數據先堆測到

有機會細NO. 但參差件都唔定...因唔知佢係咪兩批唔同件媾埋一齊組裝

由於要拆個下身去做沙色

所以都順手影一影...至於師兄們想知道兩批貨下身有冇分別

我拆完只發現紅圈位置呢件有唔同...但研究過唔影響操作之類

之後到其他下身零件...紅圈既都係鋼件...值得注意係撞針只係一半係鋼...所以圈左一半

另外下身另一敗筆係個SAFTY...之前已見有師兄話刮SLIDE...原因係左右唔對稱側埋一邊

研究過空位好多...上面夾左塊膠片比各師兄度度位

最後在雜物盒搵到隻介子試試位...超FIT...墊完隻介子兩邊平衡返

引用:
原帖由 rYaN 於 5-7-2017 08:02 發表

做屎沙色呀?
正想問問師兄你

我PM你

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 14:36 發表

咁又唔會,彈匣valve 邊會頂起撞針,不會噴,但要十分用力「拍」入去先鎖定到隻匣。

要修整是圖中紅線位,圖中是已處理,原裝呢個位係一隻角... 攪到插匣時頂起支撞針時推起埋隻鎚...設計理念既野我真係唔識. ...
其實唔止FNS...我FNX撞針都出過問題...最大問題係唔知搵邊度買後備件

FNX個撞針位有條小彈弓...有日我發現插匣...正常操作但扑唔到嘩佬

拆槍發現條小彈弓斷左...所以撞針比匣推左上去落唔返黎...攪左幾耐搵雜物盒搵條彈弓自己屈...只可以講幾難攪下

建議好似M4類先COCK槍等撞針縮後先上匣...咁應該耐用D

引用:
原帖由 XLxY 於 12-7-2017 18:21 發表
小弟個枝瀨咗嘢 個飛機 畀個座批起左小小 唔知有冇兄師知道有冇得攪呢?喊出來[local]1[/local]
你個情況同呢個POST 3樓怒人甲師兄爛法相似

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... age%3D1&page=11 <==怒人甲師兄隔離POST 162樓有出過圖

引用:
原帖由 yesandy 於 18-7-2017 14:56 發表
我都係打完CQB回家清鎗,發覺飛機支推彈桿已裂開,再掂一掂即斷!
現在頭痕中 ...
師兄隻匣下下入彈入爆21粒??

引用:
原帖由 yesandy 於 18-7-2017 19:37 發表
係呀,因為隻HK45C短匣得21粒,所以我每次都入滿。我用慣馬記P226都係咁。原來VFC匣唔可以咁?師兄請賜教。
多數咁斷都係入彈太滿...唔係剩係VFZ

最好既習慣係入滿數減一粒...咁隻飛機會耐用好多

如果係要入足21粒...可以先LOCK左SLIDE先入匣...放SLIDE時會順便推一粒上膛

想知原因可以拆槍研究下...飛機底應該同匣出氣膠貼實

咁飛機堆彈桿自然係會壓左入去彈槽...而唔係間間廠D彈都計好晒有少少位比你壓落去

你入爆咪變相冇位比佢下壓...入多幾次匣撞隻飛機...點會唔斷

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-10-2017 01:49 發表

手cock都cock到唔卡了 係入匣開槍先會卡死係後面
執順左外管同HOPUP座未??

未執順有機會跌管唔完全卡都唔定

可睇返另一POST我影過要執HOPUP座咩位==> http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... age%3D3&page=46

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-10-2017 02:27 發表

係咪三角形果粒野?我都銼左兩下 唔銼既話成份hop up份唔到
Btw spring guide點樣最易拆 我第一次拆係要成份飛機座拆左先拉到出黎
好鬼緊
我係執三角形隔離個圓圈

spring guide其實基本上係唔洗分開拆

可以連HOPUP成組拉出黎

都係睇返0個個POST #647我有圖睇點樣拆==> http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... age%3D3&page=44

如果真係想成日分開拆...可以第一次拆左出黎之後用沙紙磨下個接合位...下次就易拆好多(但真心冇咁既必要)

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-10-2017 22:24 發表

撞針位置置中的, 只係覺得奇怪, 手上有支ksc usp, 有支vfc hk45c...

大家火控都係果幾件野...點解hk45c 設計到咁鬆
其實佢隻HAMMER 個洞內圈係開得比較大左少少...係剩用手拎住隻HAMMER可上下左右有少少位搖

所以HAMMER SPRING之類一比力OR邊個位有阻力都可以影響個HAMMER置唔置中

我0個支如果正常右手GRIP槍...用右手手指公去COCK HAMMER...會側埋一邊

但如果右手GRIP槍...用左手手指公去COCK HAMMER OR 拉SLIDE COCK槍...就會置中

始終KSC D數同QC比較準確...VFC可能就費事計到咁盡(慳皮)...

所以開鬆少少掛...開鬆好過到時開得太緊成批HAMMER都入唔到槍

話說尋晚買左對ROBINHOOD氚氣SIGHT返屋企裝

由於之前睇FB GROUP已見有D師兄直上...有D師兄要打入去...有D師兄打都唔入

所以自己都對好晒位睇下自己咩'運氣'先裝

結果發現自己屬於黑仔級

我自己買0個對係下圖紅線位(SIGHT)比黃線位(SLIDE)多出左 0.幾mm(應該未到0.5mm)
基本上唔係用鎚可夾硬打入去既範圍

最後用銼銼下突出部份...修到用少少力壓入係最好...千其唔好貪快大野大野銼落去

另外之前經師兄介紹去'跑入'做完個RAL8000下身後
最終都係頂唔順條鋼SLIDE原裝隻超淺灰色...同埋運送時刮花左3個位...所以拎埋條鋼SLIDE去做色
順便一條龍服務做埋個跟SLIDE 流水號牌+刻字滅聲
剩返係等會唔會有機會有廠出個正確版鋼TRIGGER就可以100%完成呢支等左成10年既DREAM GUN了

27 12
發新話題