發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

跳幾個高級驚友出尼,再擺D叫數據就影響左個局面,
冇証冇據,賠一千幾佰算係息事寧人,賠足三千個人取向企硬賠條毛算!
之後建議驚場在場中的名貴易難易花物品最好都係用個貨櫃笠住佢,再每隻字
1米乘1米標明價好D.

講左咁耐 連用咩爆玻璃都未確定到

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-10-2017 04:21 PM 發表
講左咁耐 連用咩爆玻璃都未確定到
某d大師講到案已破既啦

唔止破案,係判埋咁。。。。可能呢排播返一號皇庭

案已破, 罪已判, 樓主慘被告甩褲

引用:
原帖由 rYaN 於 20-10-2017 16:39 發表

某d大師講到案已破既啦
兇器都唔知係咩 諗起國產凌凌柒果幕 罪無可恕毋須審判
不過呢到唔係法院唔需要證據

引用:
原帖由 0050100 於 2017-10-20 15:31 發表
跳幾個高級驚友出尼,再擺D叫數據就影響左個局面,
冇証冇據,賠一千幾佰算係息事寧人,賠足三千個人取向企硬賠條毛算!
之後建議驚場在場中的名貴易難易花物品最好都係用個貨櫃笠住佢,再每隻字
1米乘1米標明價好 ...
有cash有靠嚇告埋你誹謗...問你怕未

完全幫倒忙

引用:
原帖由 rYaN 於 20-10-2017 16:39 發表

某d大師講到案已破既啦
所以有時咪搞到新朋友5敢開post囉
以為自己講既就一係岩
如果呢單野係樓主要賠俾場主,我諗為保障自己及朋友,"W易發"都係少打為妙,免得下個受傷既係本人或朋友

乜有案發生! 場主有報案? 而家係賠錢與否! 應承賠錢而做唔到咪清楚啲講聲囉!

請大家跳回十三樓,可能人家是在議價中,
或在等警方的預約拘捕,暫別再說人家食言.

附件

20-10-2017 18:19

贊成攻頭

引用:
原帖由 rYaN 於 17-10-2017 14:58 發表

"你放得喺 warzone 就預左爛"我都唔係好認同,你正正常常唔覺意射爛就冇得講,
如果你係特登射/整爛就就一定唔岩......

但今次真係冇憑冇據真係好難搞
其實「無證無據」同入唔入罪可以兩回事,因為在法律層面,「承認責任」其實係一個好決斷性既條件,
認唔認一件事同埋事實既本質係可以唔同甚至相反,即係無論係唔係你爆野,但你表示「我估有可能係我爆」,其實法律層面已經入硬你。
真係唔係自己做既打死都唔好認仲要實牙實齒,因為而家係講緊法律上係唔係有責任賠償。
即係就算你冇做或者唔肯定有冇做,但承認「負責」或承擔「賠償」,場主已經有充份理由追討。
搬到上裁判法院都係一樣玩法,所以d 律師成日叫你嘜都唔好講,因為講錯一句係可以即時收皮 ( 例如話:都係...我認...我有少少責任...我同場主商討賠償問題 )
仲有一件事,假如有人作出明顯的犯罪行為 ,旁邊有人陪同,就算佢冇郁手,一樣有機會控告,( 我唔敢肯定「lunch 爆車」是否屬於犯法,不以此作例 )
因為當觀看者身處「案發」現場而不干涉或舉報,法官已經有合理理由相信旁觀者是同黨。
thats why 當日旺角暴亂事件,咁多辯解為「我企係度冇參與」者都照入罪,正是這個原因,因為當日事件定性為犯法行為,你旁觀而不干涉或報警或即時離開已經可以砌你。

以上並非精準法律知識,純粹跟某律師於非律師身份工作時吹水的節碌,由於純粹個人記憶堆砌,或有不全或甩漏,請勿當作法律建議,謝謝。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 478# 的帖子

我反而覺得條數係可以唔係咁計,樓主話左賠,佢唔賠就真係衰仔尐,但真係賠足三千?咁就未必,樓主要賠係爆左果塊既玻璃價值而非新果塊,頂多賠裝工,本人就係做公証行,有好多賠賞咪一相情願人地係賠件新既你,十之八九係賠果件爛貨既價值,當佢二手車亦當場主有單,條數唔會大得去邊。而如果樓主要做返合理既事就同場主4466拆掂條數,基本上同撞車一樣,唔通對家開一千幾百萬都要硬食?唔滿意咪講掂佢!無他法,Wargame界好細咖咋

引用:
原帖由 zipp 於 20-10-2017 23:06 發表
我反而覺得條數係可以唔係咁計,樓主話左賠,佢唔賠就真係衰仔尐,但真係賠足三千?咁就未必,樓主要賠係爆左果塊既玻璃價值而非新果塊,頂多賠裝工,本人就係做公証行,有好多賠賞咪一相情願人地係賠件新既你,十之八九係賠果 ...
咁又要分兩個層面睇

賠唔賠 -> 賠幾多
可以係前BOTH YES OR YES-> NO。

正如你車頭PUMP 人車尾,一定輸硬,警察黎到,冇人受傷,問你地自己處理定點,如果有人開大口賠十萬,
後車覺得CLS ,可以拒絕,之後警方接手,轉去公正行估價。
但估出黎咩價都好,後車撞前車要負責都係不變的現實。

即係例如呢單野,「假如」已經承認左賠,覺得太貴,係可以討價還價,賠少D 得唔得,而唔係直接話「我都係唔賠因為你太貴」。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題