發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

引用:
原帖由 DENON 於 25-10-2017 00:04 發表

你是否暗示樓主或其友人是使用非一般BB彈的物質打爛汽車玻璃?
唔係............

引用:
原帖由 queen 於 25-10-2017 11:52 發表
Dave 兄,其實我於421樓(第29身)已經post過呢兩條片,當時我係咁講:
「於 19-10-2017 10:12         只看該作者
幫手無限loop   

強化玻璃可以打好很容易爆.............

可能樓主又係用瓷/石仔丟玻璃丟爆左????」 ...
你用合法火力氣槍用膠BB打爛比我看看, 我就信你
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

以前以我所知! 在商場內一隻玻璃門要至少底受到500磅衝力!

可以check下BS標準車後玻璃要至少有幾多硬度及撞擊力!

引用:
原帖由 rho837 於 25-10-2017 16:28 發表
以前以我所知! 在商場內一隻玻璃門要至少底受到500磅衝力!

標準都係響特定條件測試出黎
Utube 上用陶瓷碎片掟埋去一定無500磅力,但都爆到

引用:
原帖由 rho837 於 25-10-2017 16:28 發表

師兄....呢D資料邊度打聽返來的?香港例???

香港起樓做門,係唔洗入則比屋宇署的...即係...無例跟架....

比多D資料啦,香港建築講玻璃呢就跟屋宇署PNAP APP-37
而講Impose load有幾大力呢,就跟Code of Practice of dead and Imposed load 2011

有閒情可以去參考下

引用:

我唔知"衝力"既定義係咩. 只知物料既強度係睇佢既 stress-strain curve , stress 係每平方面積所承受既力,即壓力,單位係 N/m2 , strain 係變形程度, 用 mm 計, stress 又有方向分, 起碼有 compression, tension 同 shear . stress 大到某個程度物料就會永久變形( yield ),一般金屬係變形後唔會馬上斷, 要 stress 再大D至會. 而玻璃係冇永久變形過程, 一夠壓力就散.

講返打爛塊玻璃,要睇既唔係咩嘢"衝力", 而係壓力.用塊陶瓷碎掟埋塊玻璃度好低動能( 單位係焦耳 )就可以打碎塊玻璃係因為陶瓷既邊緣都係尖角,而且好硬,唔會變形,所以同玻璃接觸既面積細,導致壓力好大, 壓力過咗玻璃可以承受既 compression stress 就會碎. 用警棍打唔散既原因係因為警棍冇尖角,而且物料冇陶瓷咁硬, 打落玻璃枝警棍佢會局部變形,變咗同玻璃既接觸面積大好多,壓力就低好多,過唔到玻璃可以承受既 compression stress 極限, 所以咪唔碎囉.原理就等同用枝針細細力就可以拮入肉,但用枝棍就好大力都唔得

至於 BB 蛋,本身已經係冇尖角, 加上林咁多,又會碎, 就算焦數大D ,打到落塊玻璃既時候同個玻璃既接觸面會相對地大, 壓力都幾難會高過玻璃既 compression stress 極限, 所以打唔爆係意料中事.

好啦,終於有人講到Compression Stress啦,又比D reference啦
根據BS EN 6262,BS 952,強化玻璃的Surface Compression Stress 最小係69MPa

引用:
原帖由 queen 於 25-10-2017 17:54 發表
好啦,終於有人講到Compression Stress啦,又比D reference啦
根據BS EN 6262,BS 952,強化玻璃的Surface Compression Stress 最小係69MPa
大家吹下水無乜所謂,反正發泡膠都打到架穿梭機落黎。

引用:
原帖由 queen 於 25-10-2017 17:54 發表
唔一定係要超越 Compression Stress, 要睇下邊個方向既 stress limit 被超越先,以玻璃杯跌落木地板打爛為例,我估較細機會係因為過左 compression stress. 較大機會係 tensile stress.

每有爭議POSE出現, D網上福爾摩斯、 網上物理學家就會出現大講專業名詞. 我真係當堂嚇一跳,原來得啖笑

引用:
原帖由 walther 於 25-10-2017 18:48 發表

唔一定係要超越 Compression Stress, 要睇下邊個方向既 stress limit 被超越先,以玻璃杯跌落木地板打爛為例,我估較細機會係因為過左 compression stress. 較大機會係 tensile stress.
其實好多時爆玻璃係死於Deflection上.....

回覆 656# 的帖子

咁點解你唔試下用BB彈打爆之後拍條片黎睇下?
好易打爆等唔等於2J BB膠彈會打得爆先??

引用:
原帖由 queen 於 25-10-2017 19:19 發表

其實好多時爆玻璃係死於Deflection上.....
Deflection = applying compression stress on one side + tensile stress on the other side

引用:
原帖由 walther 於 25-10-2017 17:34 發表

我唔知"衝力"既定義係咩. 只知物料既強度係睇佢既 stress-strain curve , stress 係每平方面積所承受既力,即壓力,單位係 N/m2 , strain 係變形程度, 用 mm 計, stress 又有方向分, 起碼有 compression, tension 同 ...
物料應用! 一般玻璃(包括強化玻璃)物料個tensile 及 compression stress 比較金鐲係蚊比同牛比! 玻璃係用impact testing 或 hardness testing 作比較表現!

樓主會唔會好似以下影片咁打爛汽車玻璃呢?
https://www.youtube.com/watch?v=-lCIkg3GWnU (3:00)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=WovKqtQ58y4

發新話題