發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

過唔過J關打爆玻璃咩事?
佢自然損耗既話關客人咩事,做生意緊係有風險嫁啦 有咩可能輸打嬴要先
就算有CCTV 我都唔係幾信佢可以影得清D BB彈彈道
如果搵差人想告你刑事,你死話唔關你事冇證咩據起訴都起唔到啦
佢要告你民事咁你咪比佢告lor 可能搞幾個月佢就會放棄

樓主應該冇講曬成個故事吧 ?

引用:
原帖由 kongchak 於 15-10-2017 01:22 發表
過唔過J關打爆玻璃咩事?
佢自然損耗既話關客人咩事,做生意緊係有風險嫁啦 有咩可能輸打嬴要先
就算有CCTV 我都唔係幾信佢可以影得清D BB彈彈道
如果搵差人想告你刑事,你死話唔關你事冇證咩據起訴都起唔到啦
佢 ...
如果真係告到上庭,過唔過火我相信關事,
因為w2x 的場地設計合理情況下應該要頂到合法火力的正常交戰損害,
如果玩家在正常交戰都打得爛,其實w2x 未必索償到。
但如果玩家支槍係超過香港火力上限而射爆d 野,w2x 其實可以解釋話玩家用既工具已經超過正常情況 ( 非法力 ),w2x 冇做相關對應措施其實情理之內,
又或者玩家係「非交戰」情況下,故意對cover 物作持續及非必要之射擊,其實入唔入到刑事毀壞罪亦是未知之數。因為呢個「試槍」行為其實w2x 已經設立左試槍區專門負責,
玩家在戰區對某目標物試槍其實很難推諉為意外或必要行為...
至於「超火槍」控告乜乜火器條例又應該再立一case 控告。

以上推論全屬個人觀感並無指引意圖或法律參考價值,謝謝。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

9月擺車入場做cover,雖然平車,但諗住唔會爛??場主係唔係發緊夢

回覆 48# 的帖子

Dave 如果你係個法官   w2x 話玩家用既工具已經超過正常情況 ( 非法力 )假設 3j 咁所以先會打爆玻璃咁你信唔信.
問題係如果真係用過J 呢個point 會唔會太弱 我覺得難令人信服 佢地又唔係物理學家 點知幾j打爆玻璃
所以我第一句先會排除 反而成件事自然損耗比較合理

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 22:39 發表

NO,今年年初我HOST 2 場W28 GAME,車場舊車肯定有玻璃,自己睇:
https://www.youtube.com/watch?v=xocHLeGVjgw

我唔識數幾多隻窗有玻璃幾多隻冇了,數到話我知,THANKS
9月先擺新車囉,段片3月....fb page有講

引用:
原帖由 新手一隻 於 15-10-2017 02:14 發表
有無法律專家可以分析下?
網上個個都係法律專家架啦~

AIR SOFT GUN射膠珠B B打得爆汽車件(大銀幕)。。?
軍醫玩鎗超過三十年仍難以致信,亦未有所聞!
至少軍醫自己測試無數次仍未能做得到!

信相3J加0.3BB(膠珠)亦不能做到(粒弹自已碎晒就有!)。。。(咁啱打正玻璃擊碎點就唔知,不過幾會亦很微)

膠珠BB彈加1J以上力度是可以打爆紅酒杯、薄水杯之類D玻璃是很容易的事,但要打爆汽車(大銀幕)? 廿幾三十年前在老友錦田個廢車場用支大改9000、MGC黑豹打膠珠都做唔到,除非用鋁珠、用鉛珠、玻璃珠、steel BB又唔同講法。。。
用steel B B的話,1J已經可以輕易打爆汽車(大銀幕)了!,而據經驗(not in HONG KONG)~用6mm鋁珠、鉛珠(單發)更要3J左右才可能做得到!(打全自動唔知,未試過。。)

段估樓主都唔會用Steel BB打Game咁顛掛。。?!

Happy Shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

2.泊車在戰做cover怕比人射中。。。?好似街頭“古董黨”騙案!
一般Air soft係射唔爆汽車玻璃的!但射凹架車車身就绝對得,咁要唔要賠呢?!
下次遇到呢D事一定要報警!警方大把專家幫您試。。。怕什麼?

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

樓主既故事並不完整。
FBC1

引用:
原帖由 T-800 於 15-10-2017 03:30 發表
AIR SOFT GUN射膠珠B B打得爆汽車件(大銀幕)。。?
軍醫玩鎗超過三十年仍難以致信,亦未有所聞!
至少軍醫自己測試無數次仍未能做得到!

信相3J加0.3BB(膠珠)亦不能做到(粒弹自已碎晒就有!)。。。(咁ࢋ ...
唔係大銀幕。。。係車尾玻璃
我哋全部有Check 槍,事後都講左全部槍任check
一定合法火力,我哋全部新手。。。

多謝各位討論,我哋問過一個玻璃行業人士,佢話正常完美既玻璃應該打唔爆,但車窗玻璃(唔係大銀幕)係日常使用下,可能已經有肉眼睇唔見既裂痕,只要打中裂痕,要成塊醉裂唔係冇可能,相信佢個場之後其他車都唔會頂到好耐,而家就等時間證明我哋有冇錯啦。。。

但如果係一段短時間內爆2塊,仲要係全爆(唔係裂左,係成塊爆),咁睇法又唔會唔同?

正當使用定惡意破壞,我覺得呢個係重點

咁實情係賠左未?如果樓主覺得自己無問題的話,咩都唔洗做,等佢報警最好

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

發新話題