發新話題

唔知香港果D合味道有冇問題

因為網上一張相迴力變成一股潮流。
---
其實好多搭棚佬都著迴力鞋。
迴力有法國版個樣潮好多。

附件

4-11-2017 23:32

中國牌Converse All Star...
引用:
原帖由 reniless 於 4-11-2017 23:29 發表
因為網上一張相迴力變成一股潮流。
---
其實好多搭棚佬都著迴力鞋。
迴力有法國版個樣潮好多。
究竟世界上還有神嗎?

如果唔係自己去過幾次日本,就咁上網睇相真係會以為日本同大陸人質素一樣咁差

引用:
原帖由 gtoray 於 5-11-2017 16:09 發表
如果唔係自己去過幾次日本,就咁上網睇相真係會以為日本同大陸人質素一樣咁差

資訊爆發的年代, 人好容易被誤導
要誤導人亦到很簡單
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-11-2017 21:43 發表

MI乜唔緊要,關鍵係QC唔可以馬虎,學日本講法要有:匠魂,但互鬥綽頭既惡性競爭加埋唔公正既公證行(個人有聽過某大行一d內幕),莫講匠魂,大笨象都暈!
零售生產售全球化 + 消費淘寶化

消費者用一年半載就丟, 造成製造者也有一種求其交差了事態度, 唔預人維修使用十數年.
然後消費者也就更無要求, 翻版也用得落, 反正質素相約地差,
惡性循環.... 成本尋底, 社會責任尋底, 質素自然也沉底.

呢個時代背景講匠魂, 只會死得更快

幾時大眾肯回到 貴買平用, 匠魂先至有得回魂.

引用:
原帖由 MG-42 於 6-11-2017 13:47 發表

賣次貨原來同客人用幾耐有關... 但你賣比人係用十年個日本價,非淘寶價
真小人同偽君子既分別

死火,小弟仲幻想緊買對貴鞋,可以每天著仲可以頂紅黑雨更可以攀山涉水,3-5年唔爛唔穿唔爆線唔甩底
想想會唔會有人當我痴線
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 暈又暈 於 6-11-2017 16:30 發表
死火,小弟仲幻想緊買對貴鞋,可以每天著仲可以頂紅黑雨更可以攀山涉水,3-5年唔爛唔穿唔爆線唔甩底
想想會唔會有人當我痴線
攀山涉水就難講,
但timberland, columbia 果D當你日日著返工, 都仲頂到3,4年, 唔爛唔穿唔爆線唔甩底

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:12 發表

零售生產售全球化 + 消費淘寶化

消費者用一年半載就丟, 造成製造者也有一種求其交差了事態度, 唔預人維修使用十數年.
然後消費者也就更無要求, 翻版也用得落, 反正質素相約地差,
惡性循環.... 成本尋底, 社會 ...
貴賣平用就輪到股價唔郁了.
依家 LVMH net margin 係10%
Prada net margin 係8%
gross都只係50-60%左右
若用以前標準, 貴買平用20年唔爛唔換唔駛再買, 真係揾鬼做

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 17:09 發表

攀山涉水就難講,
但timberland, columbia 果D當你日日著返工, 都仲頂到3,4年, 唔爛唔穿唔爆線唔甩底
唔好發傻啦,我去columbia專門店買對高階防水行山便鞋比老婆平日著去帶仔行街市,防水層最多頂3個月,鞋底大概一年已經磨蝕晒.....最多一年貨仔,宜家一年換一對

引用:
原帖由 queen 於 6-11-2017 17:35 發表

唔好發傻啦,我去columbia專門店買對高階防水行山便鞋比老婆平日著去帶仔行街市,防水層最多頂3個月,鞋底大概一年已經磨蝕晒.....最多一年貨仔,宜家一年換一對
我對columbia皮鞋, 日日著返工, 3年幾了, 暫時都未散. 鞋底有蝕但未穿, 鞋面甩青, 但仲頂到下雨水濺(水浸梗係唔掂啦)
係我買過咁多牌子最襟了.

可能columbia都已經開始淘寶化, 換下對就無貴買平用

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 17:50 發表

我對columbia皮鞋, 日日著返工, 3年幾了, 暫時都未散. 鞋底有蝕但未穿, 鞋面甩青, 但仲頂到下雨水濺(水浸梗係唔掂啦)
係我買過咁多牌子最襟了.

可能columbia都已經開始淘寶化, 換下對就無貴買平用
Columbia d 鞋真係麻麻地

發新話題