17 12
發新話題

[認真] 推動澳洲airsoft合法化

推動澳洲airsoft合法化

對於鬼佬而言,比唔比,並唔在乎你有幾多簽名,而係有冇既得利益者支持

合法到, 絕對係一件好事, 或許有機會多幾個airsoft 生產商, 對大家有利

1 個讚好! TOP

有次行過外國airsoft forum 聽到類似的東西

What is the FPS limit in AUS?
ANS: 000

香港有槍玩, 幸福, 珍惜!!
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

澳洲槍械及彈藥管制法例好嚴!

以經有Paintball打! 所以要澳洲Airsoft玩具槍合法化機會好底好底! 因為澳洲環保法例規定好嚴格, 啲膠BB彈可以對環境造成嚴重影響! 但可能室內Airsoft IPSC都有機會但又一句99%要用環保BB彈(6mm鐡珠反而有機會得)!

澳洲要玩槍! 政府一定叫你去當兵或是當義勇軍(Reserve Army)! 槍任你玩(用)! 消槍消到你驚!  再唔咪入槍會(年費二千港元有找)! IPSC/PPC手槍全部放屋企! 槍會只係冇半自動rifle/shotgun玩! 但當軍就可以入軍部槍會申請AR15放屋企!

去澳洲我唔玩Airsoft啦! 玩跑車同越野單車啦! 越野單車人工山路又正又長又多路又多bike parks!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 6-11-2017 00:25 發表
澳洲槍械及彈藥管制法例好嚴!

以經有Paintball打! 所以要澳洲Airsoft玩具槍合法化機會好底好底! 因為澳洲環保法例規定好嚴格, 啲膠BB彈可以對環境造成嚴重影響! 但可能室內Airsoft IPSC都有機會但又一 ...
我覺得你去到澳洲。。會玩女人多啲

樓主唔出呢個POST,我都唔知,原來澳洲唔比玩airsoft槍.
我有朋友間中都去果度玩真槍.Thx for sharing.

引用:
原帖由 killermike 於 5-11-2017 22:07 發表
合法到, 絕對係一件好事, 或許有機會多幾個airsoft 生產商, 對大家有利
好同意, 己簽

澳洲響90年代,
在超短時間內可以翻天覆地轉晒槍械及彈藥管制法例,
係因為在剛改槍例要發牌的Tasmania發生大屠殺,
修訂法例有全國支持.

當時, 不論Air gun或 Airsoft 都被列入槍械管制,
同氣槍本身性質/用途/外觀/有冇殺傷力 ((完全)) 無關.
而係同當時整體社會對槍械物的恐慌厭惡有關.

所以,
現在要將airsoft 由 Cat A/B/C/D/H 類獨立分拆出黎,
冇特別誘因/公眾訴求/迫切情況下,
政客正常一定會拖拖拖拖拖,
費時無o拉o拉攬屎上身.
靠正常程序去修改法例的話,
最樂觀都依然係天氣哈哈哈

唔怪之得以前問過一間澳洲真鏡廠佢地話出口就冇問題, 但賣返去澳洲本土就比較麻煩啦

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 11:42 發表
澳洲響90年代,
修訂法例有全國支持.

當時, 不論Air gun或 Airsoft 都被列入槍械管制,
同氣槍本身性質/用途 ...
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 0%E6%83%A8%E5%89%A7

wiki 寫到好似電影分鏡咁...

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Tango1997 於 6-11-2017 08:58 發表

我覺得你去到澳洲。。會玩女人多啲
澳洲撳鐘仔好貴! 大部分係東歐金C貓, 但估佢唔到有次撳到件香港陀地! 佢欠卡數要賣半年身還債! 又驚俾屋企人知道要做雞清卡數咁就去左外國希望冇乜香港人知!

澳洲乜都好! 係冇得平撳鐘仔搵北姑!

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 11:42 發表
澳洲響90年代,
修訂法例有全國支持.

同氣槍本身性質/用途 ...
澳洲政府俾玩Airsoft機會好底! 澳洲警察同我吹水! 要玩玩具槍(airsoft)同軍用半自動步槍及shotgun! 隔離新西蘭任抏! 澳洲人去買間屋就可以住一世! 乜槍都俾買.....

仲以為澳洲一直好似美國咁易擁有槍械,原來連 airsoft 都未合法?

17 12
發新話題