發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 JBL 於 2-8-2018 22:37 發表
他媽的死鬼仔一定係五毛義工,大家咪x信佢,美國必勝.......

https://www.facebook.com/hkgpaoc ... DYwMjcyMDk3Mjk2OTk/
又搵到啖飯食啦∼

佢自我感覺良好咪得囉!義工係講心唔講金㗎!
引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2018 23:11 發表

又搵到啖飯食啦∼
究竟世界上還有神嗎?

估唔到嘉里物流響東南亞果網絡咁勁, 或成最大羸家
-------------
貿易戰下在中國生產線紛紛搬到海外  嘉里物流享漁人之利
01-08-2018  rfi

據南華早報報道,由郭鶴年家族控制的嘉里物流公司,在中美兩國貿易戰下坐享漁人之利,成為最大的贏家,因為它不少的客戶為了避免受到貿易戰流彈所傷,紛紛將生產線從中國大陸搬到海外,包括馬來西亞北部的檳城。郭氏家族是馬來西亞最富有的商家,也是南華早報之前的擁有人。

報道引述嘉里集團總裁馬榮楷說:“我們的客戶早在今年3月已經開始將他們的生產線從中國搬到亞洲其他國家,他們在當地也有工廠。”

馬榮楷說,中美貿易戰迫使嘉里物流的客戶將他們的生產線搬到東盟的國家,或者將完成的產品輸往美國,目的是逃避美國關稅的制裁,但無論如何,這只會增加物流的運載量。馬接受南早的訪問時說:“這是全球生產基地的大搬家。”

嘉里物流由郭鶴年在1982年所創立,他的身家據福布斯的估計達到146億美元,是亞洲最大的船運和物流公司。

嘉里物流5年前在香港上市,其生意覆蓋亞太地區的260個城市,它的全球網絡包括50個國家,從中國、亞洲、中東到歐洲都有。

馬榮楷說,目前正在進行的生產線基地大搬家,將為馬來西亞、越南、緬甸和老撾在今年下半年帶來貿易增長,而這個趨勢將維持今後相當一段時間。他說:“我們在中國的生意或許會受到一點影響,但亞洲其他地方的生意卻正在上升。”

嘉里物流從中國的營收大概20%不到,其餘的營收來自香港、台灣和泰國。馬說,未來數年公司從亞洲的營收可望增加一半到50%。

由於中國市場禁止外國經營,嘉里物流未能取得在大陸的經營執照,於是在2006年改而到泰國發展,10年之後,根據麥格理市場調查,嘉里的速遞服務已經控制了泰國一半的市場,每天處理70萬件包裹。

Mmmm....未必。
https://www.facebook.com/100012369032082/posts/518328078589489/
似乎青州就快爆先。
https://www.google.com.hk/amp/hd ... altime/chi/1288737/

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2018 23:11 發表

又搵到啖飯食啦∼
究竟世界上還有神嗎?

段新聞係真的.
新聞第一次出現係8日10日17:36,
作者係財聯社王哲.
文件如無意外亦係真的,
但廣傳報導並唔係事實既全部.

文件冇章印, 係黃樓街道辦事處發俾青州市政府的非正式文件.
政治意思大概係同大佬講冇錢呀喂, 市政府仲唔放水, 黃樓街道就會問自己人借, 會俾超高息.
一日後青州市政府批准撥款.

黃樓街道係乜水?
中國地方政府結構基本上分4級:
省級 > 地級 > 縣級 > 鄉級

而黃樓街道係鎮政府,  ie.即係再在鄉政府之下.
黃樓街道面積 90平方千米, 內有93個莊/寨/村,
總人口 8.1萬.

一個鎮欠水出花招, 係o米等同成個青州市都就快爆?  唔知.
可能天滅中共唔係由銀行或企業開始, 而係要由鎮仔村仔開始.

2 個讚好! TOP

首先,希望J兄先做Fact Check先再出Post俾反應,呢個其實只係故事的一半。但未做Fact Check而俾反應,好多時都會出事。
而家我出Post都謹慎咗,做完Fact Check先出。
引用:
原帖由 JBL 於 12-8-2018 10:09 發表
其實正常諗都諗到既,一個全球第二經濟体系,世界第一外匯國,點會無喇喇年年都傳無錢出糧比公務員嫁,咁搞笑玩咩?你話係委內瑞拉呢D南美州國家咁我就信姐。
如果大6真係咁鬼窮,你睇下摩根士單脷等等評級公 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 JBL 於 12-8-2018 16:03 發表

類似既新聞我的確從200x年就以經睇到,以經麻木晒,下次數兄您大可以貼晒故事既全部而唔係貼一半等人估,
咁可能唔洗勞煩笠兄出手指正小弟。
唔係以後睇個post都要Fact Check先可回,我實死比你睇咯,咁以 ...
我完全唔係指正Bell兄.

PS. 如果真係有做晒 Fact Check 至出帖,
我會覺得好神奇.
因為有做Fact Check 根本就唔會出帖話支爆.

其實我而家好少提支爆,但股、匯、樓似乎完全鎖死民間Cash Flow,風險非常高。有啲人一開三,甚至一開十咁炒樓,睇見都心驚。
引用:
原帖由 loveless 於 12-8-2018 17:44 發表

我完全唔係指正Bell兄.

PS. 如果真係有做晒 Fact Check 至出帖,
我會覺得好神奇.
因為有做Fact Check 根本就唔會出帖話支爆.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 12-8-2018 17:53 發表
其實我而家好少提支爆,但股、匯、樓似乎完全鎖死民間Cash Flow,風險非常高。有啲人一開三,甚至一開十咁炒樓,睇見都心驚。
那不是我的話題.
話題係Fact Check, 我就講Fact Check.
Fact Check係乜?
我諗會包括Check下自己貼既圖係真定假.

其實我係刻意講一半的,但起碼係事實先。
引用:
原帖由 loveless 於 12-8-2018 18:09 發表

那不是我的話題.
話題係Fact Check, 我就講Fact Check.
Fact Check係乜?
我諗會包括Check下自己貼既圖係真定假.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 12-8-2018 18:30 發表
其實我係刻意講一半的,但起碼係事實先。
佩服.
事實既一半即係一半事實既事實.
期待拜讀以後4兄所出帖子,
亦明白大家可以隨時虛心向4兄討教己知只係未講的資訊.

其實係我卑鄙啫。
原因係在於我想吸引某會員,想不到J兄有反應。
引用:
原帖由 loveless 於 12-8-2018 18:59 發表

佩服.
事實既一半即係一半事實既事實.
期待拜讀以後4兄所出帖子,
亦明白大家可以隨時虛心向4兄討教己知只係未講的資訊.
究竟世界上還有神嗎?

發新話題