發新話題

政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

成個鐘好似好耐
但32杯又唔係奶茶咖啡,除返開都係分零鐘沖一杯
已經好快
舖頭要經一事長一智,下次有大單講明要一粒鐘先到

Btw 正常情況可能又一半人覺得成粒鐘先到,嬲豬唔要都正常
但政府人員order完唔要就一定係罪無可恕架喇
仆街,我出糧比你返工飲野架?仲要叫完唔要?

引用:
原帖由 Jonny.R 於 26-7-2018 20:33 發表
店舖都有責任,居然唔清楚公務員係非常準時的團隊(下班方面)(曲線)
我有時會諗
究竟係一般市民已經被私人公司奴役慣左定點,
準時收工係罪?唔單止老細咁諗,可悲既係打工仔都係咁諗
黃子華既魚蛋論真係一絕

個 disney 飲品封蓋唔知有無 lisence?

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 23:34 發表
換左係32個千嬌百媚OL, 一樣會比人鬧港女,
32個大媽?更加鬧.
32個建制?鬧.
32個泛民?鬧.
有錢人?鬧. 打工仔?鬧. 劉德華黃子華叫完唔要都會比人嘈.
真係諗唔到如呢個情況要邊類人至唔會比人鬧.

但係咪代 ...
有,如果order既係平民
小店係政府經營,店員係公務員
咁情況一定相反

引用:
原帖由 Jonny.R 於 26-7-2018 23:50 發表

自從我以前返學出去實習都要OT,到而家都唔知咩係準時
在google下先知習慣而成常態,老seafood仲會覺新仔唔ot係有問題

講開公務員準時收工問題,我都有單真人真事想分享下
我老豆有層唐樓,60幾年咸水樓諗住 ...
基本上已成為常態
以致部份準時或基本上準時收工既員工已經被標籤為
懶,唔想撈,有好路數搏炒

點解公務員一般唔開OT?
因為政府要跟足,補水,補鐘
而上級亦要為OT作合理評估,唔能夠亂批
但私人工只要老細黑面就得,補錢?好,下年睇下加幾多人工比你?

主因係私人工缺乏一個基制去保障超時公作
成日OT唔收錢果d又確係可能有得升
私人工亦唔似政府工咁難炒,老細覺得你準時收工即係懶,做唔到野咪炒囉
所以呢樣野的確係唔容易平衡同解決

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 27-7-2018 01:12 發表

看來你未見過全部基層員工5:00放低所有工作,等6:00鐘準時爭打咭
係一間大企業,不是政府工

OT從來無合理不合理,假如員工會斤斤計較,對公司歸屬感會有幾多?上司為何比機會你?
無償開OT先係對公司有歸屬感,先係唔同公司斤斤計較喎
公司會唔會見你成日OT唔claim就出多半個月糧比你呀?唔斤斤計較哎嘛
留意返,係講緊無償OT

發新話題