發新話題

西京模型-服務態度一流的槍店[永久BLACKLIST]

引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 08:53 發表

只係覺得打咁大篇野去落井下石好似太過八婆,所以DEL 左...( 雖然都是事實 )
並非版主DEL 或施壓...
如果想睇的話在下唔介意八婆地打多次
之前我未有機會看到內文, 所以我想睇下.煩請Dave C Hing再次分享.

馬X係邊間?

幾年前Marui出CQBR,我去童工落全數訂$38XX。佢哋話一到就打俾我。
後來佢貨到打俾我,仲話因為日本紙水低咗,實收$32XX,其實都頗老實。不過都係貴出面少少,可以接受。
銃工就比較一般,除咗思高之外,其他人好似冇乜表情,但尚算客氣。
應窮就大鑊少少,面口正常,但口吻有少少寸。
引用:
原帖由 jn_jona 於 1-10-2018 03:19 發表
E記服務最正路
地獄好似電器舖 會同你介紹返
軍軍軍就真係見人見志 配parts 十蚊貨仔都會同你搵

童工同明搶都未試過係入面買野 齋睇only
究竟世界上還有神嗎?

「寸過馬L」,馬X唔係舖,係馬條J。
引用:
原帖由 michael616 於 1-10-2018 15:23 發表
馬X係邊間?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 michael616 於 1-10-2018 15:23 發表
馬X係邊間?
馬X 一般來說是指馬的生殖器,
原因係馬X 係好很長的,可以成尺長,即係好多「寸」,
去谷歌翻譯係會直接得出「Inch over the horse」呢個結果,即係(尺)寸過一匹馬(L )。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

呢個答案,好有學術性......
引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 15:37 發表

馬X 一般來說是指馬的生殖器,
原因係馬X 係好很長的,可以成尺長,即係好多「寸」,
去谷歌翻譯係會直接得出「Inch over the horse」呢個結果,即係(尺)寸過一匹馬(L )。
究竟世界上還有神嗎?

馬L都可以咁有學術研究

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-10-2018 11:43 發表

之前我未有機會看到內文, 所以我想睇下.煩請Dave C Hing再次分享.
話說DONT 驚毛型已剛列入在下「好日都不會行進去」名單。
原因不是有甚麼十怨九仇,只是之前一件事令在下相當不快。

話說89 式見街前一個月,本人已托友人支付 $ 500 蚊訂金至DONT 驚並取走一張訂貨單。
當時單上寫是單價 $3500 , 訂金支付 $500 ,相當正路。
後來本人拿了單給了$500 給友人,張單在下KEEP。
在下工作關係對數字頗為敏感,見到單上價格,為安全計便打到DONT 驚問一下。
那時是男人聽熟口熟面那位店長( 老闆?),
在下問及價格是否實數?到時會否比這個價格貴?得出的回答是:應該不會貴過這個價。
那時在下並不覺得價格特別平,因槍街價格以日元計5 算 ~55 算都是常態,
好像59800 的MWS 現在都只賣3000 HKD ,只是51 算左右。
所以64800 的89 式在下計算 都是3500 前後。

後來日本開賣後3, 4 天,名搶有貨,在下也問一下DONT 驚甚麼時候有,
DONT 驚卻一無所知.. 又等多差不多一星期,再問DONT 驚,得出時間是「應該要月尾」,( 最後是月尾都尚未有,要再下一個月隔1, 2 星期 ),
那時在下等極無聊直接去名搶買了一柄作價$3850。( 飛機費+200~300 )
後來有考慮是否退訂,便問問身邊有沒有人有興趣,卻有人有意買入89 式,在下便預了將槍轉讓給友人,不用取消單。
後來看到網上DONT 驚有貨,便打去問,想明天來拿,
那時是女人接電話的,曰:可以,不過個價錢唔同左。
在下問及平左定貴左?女人曰:貴左少少,現在要$3850 。
在下心中有氣,這店三催四請等了一個多月才到貨,定價跟一個月前第一水飛機貨睇齊也算了,你賣給WALK IN 客貴一點是你的事 ( 那一天槍天堂 89式在賣37XX )。
不合理的是連有哂訂單明碼實價都可坐地起價。
尚記得當年M4 MWS 第一水童工留名不用訂金報價 $2980,豈料一派街時支MWS 價格炒到天昏地暗,
童工最後仍然只收在下$2980 ,在下知道童工後來WALKIN 價好像要36XX 左右,那時純粹電話號碼訂貨都不收貴你算是佛心 ( 旁邊名搶在賣 $3980 )。

當時在下聽完DONT 驚之言,便說,當時訂購時說了是$3500 ,單上也是寫這個價格,為何現在才加價。
女人曰:現在做不到這個價,那個是臨時價格,現在來貨貴一點,或者你考慮下岩唔岩,不岩可以退訂。
不是我岩不岩,而是你們這樣做生意都可以?那時沒有說是臨時價,我還特登打來問價格,那時回答是「應該不會貴過這個價」。
後來女人HOLD 了一陣,說那時的價是臨時價格,現在可以給我3750 這個價格。( 算是預訂優惠價?)
在下不接受,你們比別人遲一整個月,價格卻跟別人一樣,那我等來幹麻?
那時女人說:「這單不是你訂的吧,是你朋友訂,你的朋友都知這是暫時價格。」
當時被對方大一大,在下那一刻當然不能確認友人是否有聽過,回答說:「是我朋友訂,但隔天我已打來再確認,得出的回答是不會貴於此價格。」
PS. 事後問過友人,當時DONT 驚並沒有說過「臨時價格」之說...

女人這時轉口風曰:「那時是員工計錯了匯率」云云...本人說就算計錯都是你們責任,不是我的問題。
女人問:「咁你而家想點?」本人說:「我想你按單上價格交貨給我,單上寫多少就是多少。」
對面又HOLD 了一會,最後說:OK 明天拿單來取貨吧。

隔天在下剛好有事要到長沙灣,順道駕車去拿,拿貨時男人看店,女人在後面坐沒在櫃台。
其實入店前都有個念頭,隔了一天心情平伏,當時是想「退訂」算,
退訂原因不是怕賣不出,而是知道一柄玩具槍可能賺幾百而已,他們想賺多一點也無可厚非,
如非之前那天被對方大石責死蟹式「不補錢沒貨拎」的話,又或者在到貨前提早告知客人價格可能會比訂價貴,價格要等大貨番先可回落乜乜乜的,問可否接受或會否考慮退訂( 哪怕可能是有吹水成份 )
起碼讓選擇權交回客人手中,讓人知店家是尊重合約條款和客人的,一切事都有商量餘地。
如果覺得劉華式服務不切實際,也可談法例,無論是不按訂單收費,又或者收取訂金後無期交貨,亦有可能觸犯商品說明條例的不良營銷手法項目。
不知DONT 驚是真是未驚過還是天真無知覺得可以坐地起價或將張單隔幾個月才派,這種營商手法很可能會引起麻煩。

談回當時入店之時,在下厚顏地問:「之前在這訂了89 式,可否退訂金?」,其實心中是在想,如果大家可以裝傻算數,店家賺多幾百,在下也無損失,WIN WIN 雙嬴。
男店主曰:唔得WO。留左比你無得退。( 在下心諗你又幾好記性 ),
在下也沒再說第二句,放下$3000 蚊CASH,也不用試槍,直接拿走。
之後渣車經過友人家賣了給他,拿回 $3500。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 08:53 發表

只係覺得打咁大篇野去落井下石好似太過八婆,所以DEL 左...( 雖然都是事實 )
並非版主DEL 或施壓...
如果想睇的話在下唔介意八婆地打多次
還左本論壇一個清白 ,有時唔好咁多陰謀論,我地要刪帖要施壓的話,呢道一早屍橫遍野
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 16:45 發表

話說DONT 驚毛型已剛列入在下「好日都不會行進去」名單。
原因不是有甚麼十怨九仇,只是之前一件事令在下相當不快。

話說89 式見街前一個月,本人已托友人支付 $ 500 蚊訂金至DONT 驚並取走一張訂貨單。
當 ...
呢d情況有時新仔唔企硬
或者個人比較軟弱既話可能已經照比多幾舊為求拎到支槍走唔洗蝕訂
DAVE爺呢個POST經歷真係要比多D人見到

我係到開POST亦都信得過呢個壇係有番咁上下STAND
之前CRW事件可以比事主(疑似事主?)開POST
亦都比店家回應事件

永久BLACKLIST東驚

引用:
原帖由 Thanato.S 於 1-10-2018 17:38 發表

呢d情況有時新仔唔企硬
或者個人比較軟弱既話可能已經照比多幾舊為求拎到支槍走唔洗蝕訂
DAVE爺呢個POST經歷真係要比多D人見到

我係到開POST亦都信得過呢個壇係有番咁上下STAND
之前CRW事件可以比事主(疑似 ...
請叫在下DAVE 仔好了   受不起

回38#

謝謝Dave C Hing不厭其煩地再次分享有關遭遇,理解你的感受.
想當年,'轟轟轟'在香港灣仔這邊,我留下電話,向他訂一支馬記M16A2,佢無要求落訂金.
等了約4個月,我見街店舖都已經有貨多日,但我仍無接獲電話通知.
有日我親自去店舖問問,點知佢答我話,你有訂貨咩,我無你記錄.
所以..從此以後,我都無在任何店舖訂玩具槍了...隨緣吧!

引用:
原帖由 BravoKL 於 1-10-2018 05:29 發表

Dave大之前睇到你打既野我都同你一樣有咁既遭遇,仲諗住出post叫d game友小心d,估唔到係度都會俾人和諧
佢自己edit又關我地事?

引用:
原帖由 gtoray 於 1-10-2018 19:08 發表

佢自己edit又關我地事?
拉啊Dave出嚟打兩槍
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

知錯了總版主大人和版主大人
以後edit 在下會加上:「以上文章曾經edit ,乃本人自主行為並非受外力或任何人事恐嚇、指使、教唆、威迫、利誘、暗示或精神控制,所有更改文章引起之恐慌、不便、疑惑及精神上之影響乃本人責任,如有查詢請pm 本人,本人將於24 小時之內作出回應,謝謝。」

發新話題