發新話題

西京模型-服務態度一流的槍店[永久BLACKLIST]

話說今日見名窗FB, 【開業24週年大酬賓】,好似往年酬賓都冇乜
有冇師兄行過?今年有咩特別

原來好多師兄都中過招,我嗰單嘢仲爆

都係近期嘅事,相信唔少師兄都知道近排馬記出一支限定版粉紅色P90,而家喺日本炒到上天價,而且越貴越有人要,可以話係最近嘅話題之作
係槍街來講佢係最早開訂果一間,其他的店舖都不接受預訂只會返現貨,心諗其他鋪頭唔收訂一定會炒現貨,訂咗的話起碼唔使食炒禁甘,於是小弟見到佢FB度出post,就PM佢哋問價,佢哋PM回覆我”2xxx”

於是就落鋪再問一下實價,當時女人和年長女人在店內,我再問下佢哋價格大約會係幾多,女人回我:你愈計返匯率大約2400-2600左右,但係因為依家日本供不應求,未必夠貨派比佢哋,所以價格都幾浮動,你預價錢都係二字頭內。本人便支付了$1000訂金訂了兩支,一支自己玩一支收藏

後來日本開賣之後,明搶最早有現貨,開價已經是原價的兩倍,同工也不例外。見到個現貨價我心知首都到貨都可能要食小炒,預計一支也要26xx-28xx先拎得走,結果首都店比兩間舖遲一個星期先到貨

當佢到貨當日早上打電話通知我貨到嘅時候,男人的聲音:X先生,你訂果兩支p90我哋到咗貨,我哋鋪頭只係返得四支,依加一支要$3200,因為你最早訂可以預留俾你先,如果你唔啱的話我哋會立即比後面訂咗嘅師兄,請問你依家決定要唔要?佢一口氣咁講
我聽完之後呆左一下,回佢:初初你哋話係二字頭內,點解會咁貴?我落鋪比訂嗰陣時問你地都係答我二千中左右
跟住佢又答埋啲藉口話因為日本唔夠貨派又話炒到好貴錦。
最後我話我呢一兩日考慮吓先,我會呢兩日落嚟攞,之後收線
當時我心諗:唔夠貨同埋日本炒呢啲嘢又關我咩事?我都只係想正常價買件心頭好姐,你開呢個價同埋咁樣講嘢同分明係想逼我同其他客人退訂,咁你哋味有現貨可以炒價賣街,小弟頓時覺得呢間野為咗賺錢可以違反誠信開天殺價

小弟自問也是捨得之人,炒價波鞋同玩具潮物也是買唔少,同好多鋪頭訂過野都未試過加我訂價同埋用咁嘅方法去迫我收貨
老實講食呢個炒價我又唔係食唔起,只係不服你用呢啲手法去逼我食炒價,於是晚上就立即去佢門市退訂,年長女人睇過我張訂單之後全程冇講任何留攔我嘅說話叫我要咗個兩支嘢,仲好快係咁俾返兩張$500我,好似預咗我會落嚟退訂錦
幸好小弟去佢門市之前喺FB一間網店搵到現貨,人哋都係賣$2800,仲要特登揸車出嚟旺角即晚同我交收,最後都買到一支返嚟,條氣都順返啲

查實以上嘅嘢,我都諗住同埋身邊啲玩槍既朋友講返呢單野叫佢哋唔好再幫襯佢地訂野就算數,最令我憤怒嘅事,係我退訂之後佢喺個FB打啲咁嘅嘢

扮晒為咗避免損失開post現貨賣街,講到我哋呢啲客人特登退訂玩嘢。
講真啦,啲人都知呢支槍炒到好貴同埋好少貨得一水,貨係你手你點都係贏,你話你照返你初初承諾二字頭內,就算開我$2999我都唔會覺得你冇誠信,我照返道理都會照食呢個價,明眼人都知道到貨太貴先會退訂,如果正常價的話又點會有人退訂㗎?咁不如一開始就唔好開價收人訂金直接炒價賣街算啦!裝客彈弓之後唔好喺度扮可憐啦好心,好鬼肉酸㗎!

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gtoray 於 1-10-2018 19:08 發表

佢自己edit又關我地事?
其實當時我見到dave大篇文嘅經歷同我差唔多,就氣上心頭,諗住晏D跟post講我嘅經歷,正當我想打文嘅時候剛見到Dave大del左post,以為連唯一可以提醒一下廣大game友嘅渠道都冇咗,一時衝動誤會左,本人向貴壇admin同dave大致歉

引用:
原帖由 BravoKL 於 3-10-2018 04:59 發表

其實當時我見到。。。
誤會一場, 明白師兄火遮眼失言,包容包容。
當日屈我飛機貨價時我都一肚氣, 不過隔得耐放個屁去左
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

聽埋師兄咁講睇黎係常態
仲要開post抽水同之前寸post 主一樣

引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 22:25 發表
知錯了總版主大人和版主大人
以後edit 在下會加上:「以上文章曾經edit ,乃本人自主行為並非受外力或任何人事恐嚇、指使、教唆、威迫、利誘、暗示或精神控制,所有更改文章引起之恐慌、不便、疑惑及精神上之影 ...
以上說話只適合心智成熟之人士

呢種手法叫公我贏, 字你輸
你落訂ge意思即係話有條水魚包底
炒得起, 客食炒價, 舖贏
炒得起, 客唔賣帳, 炒高賣街客, 舖贏
炒唔起, 客買, 舖贏
炒唔起, 客唔買, 你估佢仲會唔會退訂?

我直接將你段文send左去佢FB啦,睇下佢回唔回?

又...佢好似話樓主你講的和佢店員講的有出入...

附件

3-10-2018 10:00

del

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 queen 於 3-10-2018 10:00 發表
我直接將你段文send左去佢FB啦,睇下佢回唔回?

又...佢好似話樓主你講的和佢店員講的有出入...
東熱:多謝你先,我地會努力架,但都俾人話我地服務態度差,有D内容有出入,我地都唔想出聲。不過我地會 ( 努力 )

其他人唔知... 但在下講既對白如果有假既話我以後買GBB 爆飛機買AEG 燒摩打

( 哎呀X 呀飛機爆左!)

啦.......話有出入呀......

附件

3-10-2018 10:15

引用:
原帖由 BravoKL 於 3-10-2018 04:05 發表
原來好多師兄都中過招,我嗰單嘢仲爆

都係近期 ...
張「客人退訂圖」送你一個 嬲嬲 EMO ,
可以理解東熱對你既退訂感到不滿嗎?

槍街店員,絕大部份都係「性格巨星」,行得多已經見怪不怪。

引用:
原帖由 queen 於 2018-10-3 10:15 發表
啦.......話有出入呀......
這算什麼回應

有出入意思是否本來想殺埋訂?

發新話題