65 12345
發新話題

老槍舖「現代」結業了

老槍舖「現代」結業了

剛剛在 FB 見到,經營了31年的模型店/老槍舖「現代」即將要結業了。

https://www.facebook.com/mmc.com ... 75/4655848557789246

OH!

「現代」以前在槍街,小弟個個星期都會入去望下;但自從三年前搬去新蒲崗之後就好少去,而且好似著重於賣航拍機。

IPSC 槍的配件、用品都好齊全,之前成日見到附近槍會的射手入去買野。
不知是否近一年的疫情和「限聚令」,槍會同比賽都停擺而影響生意?

So said

可惜~

可惜,不過新浦崗真係唔方便,唔會特地去…

當年槍街3大玩具槍店舖之一,終於...
呢間係我人生中,第一次去槍街,第一間使我大開眼界的玩具槍店舖.
如果有時間,值得要見佢最後一面.

引用:
原帖由 ayaka 於 7-10-2020 13:19 發表
可惜,不過新浦崗真係唔方便,唔會特地去…
我都話係.講真,我都係在'老虎 '訂左貨才去新浦崗,當年順便去埋'E何B '
E加咁睇,新浦崗好似係玩具槍店舖,搬遷的終點站.

去得新浦崗都係死路一條..

槍街不停被潮物, 大陸人錶行蠶食

近呢一年已經無「自由行」,槍街的錶行無明顯增加到,但甜品店就好似愈來愈多。
本來少左「自由行」,租金不再飆升,可以俾槍店有個喘息空間。點知今年又來個新冠病毒,疫情影響收入同消費意欲,少左人買槍。
引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-10-2020 16:39 發表
去得新浦崗都係死路一條..

槍街不停被潮物, 大陸人錶行蠶食

我第一枝 GBB 就是在「現代」買的 WA M1911A1 。

新蒲崗,正常人無原因唔會點去既地方,果度做零售屎緊,可惜

Alpha Airsoft (專賣 IPSC 槍配件) 都是在新蒲崗,在「現代」隔離果座工廈。新蒲崗有槍會,在果度開舖應該有穩定客路,可能係疫情限聚,槍會同比賽都暫停,影響生意。
引用:
原帖由 天翔翼 於 7-10-2020 20:02 發表
新蒲崗,正常人無原因唔會點去既地方,果度做零售屎緊,可惜

當年睇住佢札根旺角、當年差館對面“太平洋”結業後幾乎一度成為旺角一帶的業界“龍頭”,想不到“晚年期”在新蒲崗渡過....
如果數見證香港"玩具"射擊界光輝歷史的代表店,軍醫心目中有兩間最夠份量:

1.氣鎗玩意開始專業化時期的“太平洋”但想不到香港氣鎗/wargame玩意剛剛進入到“全盛期”就結業了....(在此之前,旺角尚未成為玩具鎗集中地,更未有“鎗街”,多數為文具舖玩具鎗、或零零星星在灣仔、銅鑼灣、北角、官塘區的幾間小店舖“兼賣”一些,而亦是鎗友各自各在家中自己“瘋狂”亂改鎗的時代,全無規則可言....)

2.全盛時期的“現代”

人生,不免唏噓....

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

65 12345
發新話題