發新話題

想問下一般叫槍匠整槍要幾長時間?

成功的時候興唔興奮,有冇學到嘢?失敗時候有冇檢討,又有冇學到嘢?

引用:
原帖由 ironjing 於 29-6-2021 16:18 發表
成功的時候興唔興奮,有冇學到野?失敗時候有冇檢討,又有冇學到野?
成功的時候,當然興奮.有D似溝到女的心情.
失敗時候,也有檢討. 其中之一,就是缺乏適當工具.
另一個到E+,我都係百思不得其解, 就是果支'田中 '左輪CAP.
已經照足U片裝回,但都係不能令輪瓜轉動.

跟片裝回未能成功並不奇怪,因為未明當中運作原理,所以很多時裝拆任何產品,都會嘗試瞭解它的工作原理及設計者的心思,這樣的收獲更大。當然,見到好的可以日後加以應用,看到不好的就利用學到的知識動手來改良,不亦樂乎也。。。

其實當打game係一種興趣,自己動手可玩得更加投入,我對機械有一定認識,所以什麼都拿來玩一餐,改波箱啤令,自焊mosfet,改推彈咀雙Oring,二手零件砌一支打得的槍出來,吉利服都自己買料車,,,等,算是在打game以外另一種享受。

回覆 19# 的帖子

同感,各施各法但樂在其中。

講白 d,其實就是學以致用啦

引用:
原帖由 ironjing 於 1-7-2021 23:10 發表
其實當打game係一種興趣,自己動手可玩得更加投入,我對機械有一定認識,所以什麼都拿來玩一餐,改波箱啤令,自焊mosfet,改推彈咀雙Oring,二手零件砌一支打得的槍出來,吉利服都自己買料車,,,等,算是在打game以 ...
WOW!真令小弟羡慕.
唉....! 我就到E+仲未能把之前,拆散ge波箱,完整地裝合.

所以有一個本地谷或頻道會比較好,可以即時溝通,係呢你影一影個波箱發上來睇睇咩事,睇下有冇師兄幫到你。

引用:
原帖由 ironjing 於 2-7-2021 19:35 發表
所以有一個本地谷或頻道會比較好,可以即時溝通,係呢你影一影個波箱發上來睇睇咩事,睇下有冇師兄幫到你。
謝謝C兄的好意. 個波箱最麻煩係在裝合時,沒有適合工具來固定內部防逆齒輪,扳機和天梯.
所以在合上波箱的時候,上述部件,只要輕微觸動.都會被彈弓頂甩.
下圖是我正在找尋或其他類似的工具.

引用:
原帖由 kornhill401 於 4-7-2021 11:27 發表

謝謝C兄的好意. 個波箱最麻煩係在裝合時,沒有適合工具來固定內部防逆齒輪,扳機和天梯.
所以在合上波箱的時候,上述部件,只要輕微觸動.都會被彈弓頂甩.
下圖是我正在找尋或其他類似的工具.
30 ...
。。。學習了。。有啲咁野

如果請師傅做 cerakote,通常要等幾耐呢?

用這種小工具定位小弟十多二十年前已經使用,而且是自製完全免費,材料是別人做完冷氣工程的冷氣槽外殼鐵皮,垃圾站執費用全免,執一片可以做幾百套,然後用鐵皮剪和用鉗仔屈好,當然外觀冇咁靚仔啦,亦有其他師兄用粗鐵線做,各師各法,至於彈弓翹起引致天梯和汽缸離槽的問題,我一般是在波箱殼近氣缸位置的天梯坑鑽兩個1mm的孔(自己波箱唔介意亦不影響結構),然後用幼鐵線勒實彈弓(尤其是大力的彈弓),合起波箱之後剪單邊拉走,加上兩件定位夾,真係單手都合到波箱(吹大小小)

引用:
原帖由 ironjing 於 4-7-2021 19:17 發表
用這種小工具定位小弟十多二十年前已經使用,而且是自製完全免費,材料是別人做完冷氣工程的冷氣槽外殼鐵皮,垃圾站執費用全免,執一片可以做幾百套,然後用鐵皮剪和用鉗仔屈好,當然外觀冇咁靚仔啦,亦有其他師兄用 ...
謝謝C兄分享,十分有智慧的裝合波箱方法.

回覆 25# 的帖子

我都來想知

我擺低枝槍已有個半月都未

回覆 28# 的帖子

*我擺低枝槍已有個半月都未能取回。但擺低時,店舖聲稱需時14個工作天

引用:
原帖由 waiting 於 20-7-2021 12:19 發表
*我擺低枝槍已有個半月都未能取回。但擺低時,店舖聲稱需時14個工作天
謝謝C兄,分享有關擺低枝待修玩具槍,在槍街店舖的經驗.

發新話題