發新話題

[VFC] 唔知會唔會奶野之m249

引用:
原帖由 jacko 於 20-8-2023 09:55 發表

坐等V2, V3 , 不過我估出MK48先
我都覺得係mk48先 反正有Aeg了

各位大大,我仲考慮是否入抗中,如果現階段仍未有原廠出
消耗的配件例如飛機打壞咗...

引用:
原帖由 tigerccy 於 18-9-2023 14:29 發表
各位大大,我仲考慮是否入抗中,如果現階段仍未有原廠出
消耗的配件例如飛機打壞咗...
暫時未有聽聞飛機打壞之類的災情發生,我的那支打了數千飛仍頭好壯壯..…...
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

引用:
原帖由 火鳳舞 於 31-7-2023 18:30 發表

第一炮鋼外管先
真係怙中咗!出咗鋼外管喇!賣街二百幾蚊

位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

回覆 64# 的帖子

比起vfc出既同樣鋁外管,鋼制真的像真了不少,
但欠咗個鋼火帽配套...

引用:
原帖由 tigerccy 於 21-9-2023 17:21 發表
比起vfc出既同樣鋁外管,鋼制真的像真了不少,
但欠咗個鋼火帽配套...
好快有
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 火鳳舞 於 19-9-2023 19:56 發表

真係怙中咗!出咗鋼外管喇!賣街二百幾蚊

?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=5614bc&_nc_oh ...
呢條只係加長管,真正鋼外管好快有

附件

21-9-2023 21:49

引用:
原帖由 jacko 於 21-9-2023 17:34 發表

呢條只係加長管,真正鋼外管好快有
係喎!我睇咗係正管添
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

https://www.facebook.com/1000931 ... Ul/?mibextid=cr9u03

出鋼管啦∼

附件

29-9-2023 20:57

29-9-2023 20:57

引用:
原帖由 jacko 於 29-9-2023 20:54 發表
https://www.facebook.com/1000931 ... Ul/?mibextid=cr9u03

出鋼管啦∼
鋼身都就出喇
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

請問點拆呢粒野出嚟..

引用:
原帖由 聶風 於 1-10-2023 00:10 發表
請問點拆呢粒野出嚟..

有條匙係上面個圖孔插入去扭佢出黎,
唔好問我點搵呢條匙,
你可試下用尖咀鉗伸入去慢慢扭佢出黎
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

2023 New product! M249 鋼製槍身 For VFC M249 GBB
--

目前"打樣" 已裝上槍測試

https://youtu.be/JlSOIBPx3vk?si=Y0uRmSNFHf8lwmRa
--
M249 SAW 輕量排用機槍取代了早期M60及M2重型機槍,直到1980年代美國軍方才確定制式配發到軍隊上.M249所擔任的腳色就是負責火力壓制掩護,一開槍就能讓敵人畏懼.
近期國內大廠開發了M249 GBB,原廠的設定為輕量下場設計,輕盈的槍身可以帶給使用者不錯的體驗.我們秉持著真美軍的精神,打算開發鋼製槍身使其更擬真,並且增加耐用度.
槍身製作方式採鋼版沖壓,除了考究刻字外,表面採磷酸猛處理,可防止生鏽;同時鋼本身的強度也足以支撐高強度的操作
槍身細節:
鋼製S45C槍身
外觀磷酸猛處理
完整刻字 衝字 (目前暫訂 軍版是沒有FN LOGO的)
鋼板沖壓製作
適用於:
-VFC M249 GBB
※限定商品
預計:12月 發售

位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

已成功自己裝換隻鋼Receiver, 過程不是太難,只係需起原槍慢慢拆螺絲及一D外觀零件,裝上鋼receiver 就得,基本上起九成fit位,我只遇到左邊內軌有粒螺絲差DD位,但慢慢扭都扭到。
順便換埋其他DNA件:

Gas cylinder, 外觀比VFC 細緻,值得換

Trigger guad, 原裝係鋁,有得換,都要換0拉

Ejection port cover, 外形同VFC有D唔同,顏色較黑,但沒有VFC 的彷真刻字,不過反正換RECEIVER要拆,裝返佢其實係要花D時間,買0左0吾換覺得有D蝕,唯有照換。 (VFC本身都係鋼)

上膛桿, 設計同原廠有D不同,簡單講係要大修先用得,不過佢係鋼,原裝果隻輕飄飄,死掂埋佢。。

上臉桿槽塊防塵片,黑色片一愧,比起VFC 原裝都係鋼同有刻印,我覺得用返VFC 就可以

Minimi前手托, 製作精美,裡面仲有埋奶樽刷,都值0拉,不過左邊内格隻工具固定鈎會微微頂住receiver, 外觀有DD谷起0吾貼receiver

引用:
原帖由 NCP013 於 1-11-2023 19:30 發表
已成功自己裝換隻鋼Receiver, 過程不是太難,只係需起原槍慢慢拆螺絲及一D外觀零件,裝上鋼receiver 就得,基本上起九成fit位,我只遇到左邊內軌有粒螺絲差DD位,但慢慢扭都扭到。
順便換埋其他DNA件:

Gas cyli ...
Gas cylinder 我諗緊買唔買定
因為dna果隻好似係舊版樣式 vfc果隻似係improved樣式
真鐵後期好似換左improved果隻 壽命長d
但vfc果件應該唔係鋼

Charging handle想問下大概執咩位
本身以為dna造都可以直上

訂左個鋼身 槍都未買

發新話題