發新話題

TM G17 Gen3 slide問題

本主題由 jacko 於 29-8-2023 13:59 移動

TM G17 Gen3 slide問題

各位師兄,又有問題想請教,希望各位大神可幫忙,我現有支TM G17 gen3,改再PTS ZEN Omen slide,下身用Gun Modify跟返TM原裝件,trigger 用咗Agency Arms,slide stop用Guarder加長版,彈匣跟咗Agency Arms加大氣缸。
但係每次用green gas試射,上彈時(0.25)slide差少少未能正常回位,而且當無子彈後有時要開多一兩槍先可slide stop,又試過要每次好實咁按trigger才可出現slide stop,請問是內部零件唔夾還是彈弓等出咗問題?

回覆 1# 的帖子

支槍好多野未執順!見議換條硬D的回膛彈弓及在各磨擦位落油,會有改善!
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

改槍最忌一次過換晒,因為會好難搵邊一part出問題
以我做法,先換slide, 裝好曬條slide0既零件,再用原裝下身去試,試好/執好條slide,正常來說,新slide應該同原裝slide一樣順或九成順及正常運作,之後先改下身,裝好下身零件,用新slide去試去執,記住呢個時候應該用下身去就slide,即係話有咩要執都只係執下身,咁先試到邊一part出事
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

今晚再研究下先,我現用原裝回膛彈弓,試過125%仲衰,另外用咗大量槍油(GHK)及Trigger油(4uautum)

補充手拉可正常回位(slide),無子彈時

呢個情況係條slide blowback時去得唔夠後

回覆 6# 的帖子

如果純唔夠後,那個位彈弓需要加強?

引用:
原帖由 marco9378 於 29-8-2023 15:03 發表
如果純唔夠後,那個位彈弓需要加強?
唔一定係彈弓問題,可能係飛機座太低 or 擊鎚組太高,又可以滑軌唔順⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯好多可能性

引用:
原帖由 jacko 於 29-8-2023 15:06 發表

唔一定係彈弓問題,可能係飛機座太低 or 擊鎚組太高,又可以滑軌唔順⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯好多可能性
擊槌彈弓太軟,打唔開嘩佬都係馬記17通病,推原裝隻膠滑架就剛剛好,滑架一重佐就唔夠氣推到最後位,我改幾支馬記17遇到天熱都有咁情況,要用鉗屈硬個擊槌彈弓,即刻打到嘭嘭聲

位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

引用:
原帖由 火鳳舞 於 29-8-2023 15:17 發表

擊槌彈弓太軟,打唔開嘩佬都係馬記17通病,推原裝隻膠滑架就剛剛好,滑架一重佐就唔夠氣推到最後位,我改幾支馬記17都有咁情況,要用鉗屈硬個擊槌彈弓,即刻打到嘭嘭聲
都有可能,因為佢又換左加大嘩佬,不過我自己改咁多支,反而擊鎚彈弓無換過

引用:
原帖由 jacko 於 29-8-2023 15:22 發表

都有可能,因為佢又換左加大嘩佬,不過我自己改咁多支,反而擊鎚彈弓無換過
如果滑架執得順當然無問題,但部件有阻力既話有時唯有靠啖氣硬推條滑架(有D傍門左道)
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

回覆 4# 的帖子

你用呢隻油嚟搽落去條 slide 度, 包順
唔好再用 GHK 個隻, 個隻搽 o-ring 就得

https://shop.jkarmy.com/jlp-p-lub-metal-silicone-oil-10ml.html

引用:
原帖由 tangfung 於 29-8-2023 17:26 發表
你用呢隻油嚟搽落去條 slide 度, 包順
唔好再用 GHK 個隻, 個隻搽 o-ring 就得

https://shop.jkarmy.com/jlp-p-lub-metal-silicone-oil-10ml.html
呢隻我有用,係好野,但細樽咗D..…..
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

唔該晒咁多位,啱啱搞完,跟師兄方法,原來係上身問題,我裝錯咗支跟slide支撐飛機彈弓部件,變咗拖慢個飛機組令個slide唔順,而家打咗幾個匣都正常返∼

發新話題