發新話題

[VFC] VFC終於肯出AK GBB

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-12-2023 20:36 發表

DNA 內件/內件design都係食vfc
應該要burst版都係等vfc行先

T91係咪有burst唔知個結構係咪近m16a2
問過台灣果邊D槍友,佢地話國軍T系步槍結構係抄AR18的,並唔係抄M系的。
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

DNA 測試 A2 準星。
說今年(2023年)不會出 A2,但沒有明言明年會不會……

引用:
原帖由 火鳳舞 於 5-12-2023 23:50 發表

問過台灣果邊D槍友,佢地話國軍T系步槍結構係抄AR18的,並唔係抄M系的。
應該講緊個piston/gas tube而唔係個trigger?
利申對ar18冇咩了解

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-12-2023 09:52 發表
DNA 好似已經計劃出 M16A2。

都講左好耐,唔知邊忽未解決到

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-12-2023 01:39 發表

應該講緊個piston/gas tube而唔係個trigger?
利申對ar18冇咩了解
當年好多槍系統思路都係出自AR18

引用:
原帖由 火鳳舞 於 5-12-2023 22:24 發表
V牌又出新瓶舊洒

?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=783fdb&_nc_ohc=za6XL4dnUOMAX-yf3V5&_nc_ht=sco ...
老實講M4大路野都係馬記最好玩,oldschool砌馬記好貴又買少見少,銀唔多V記就真係最好選擇
反正出到V3都冇咩大問題可以落場,如果純粹收藏間中打下把又把玩操作,dma都係好選擇

引用:
原帖由 里安 於 6-12-2023 09:48 發表

都講左好耐,唔知邊忽未解決到
我估氣化問題,三連發多左個勾磨擦個擊鎚碌增左blow back阻力,同全自動比會更食氣,
我搞過支大蛇三連發用G記夾,發覺個擊鎚彈弓硬度要有返咁上下硬先可以每次成功三連發節停,
即係冇得改軟擊鎚彈弓,所以比全自動食氣以V記夾氣化不及G記氣溫低左打上黎估計差異明顯了
不過玩三連發都係自hi,邊個真係落場都唔比打純單發驚

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-12-2023 00:49 發表
DNA 測試 A2 準星。
說今年(2023年)不會出 A2,但沒有明言明年會不會……

我想要A2照門組,而家都好難買到高質量鋼A2照門,得大蛇但訂都要等好耐
Dma啲配件有散賣真係幾正,個加A2大退彈掣咁多年得佢有做其他廠全部用m4都唔理你

引用:
原帖由 gainax 於 6-12-2023 14:18 發表

我估氣化問題,三連發多左個勾磨擦個擊鎚碌增左blow back阻力,同全自動比會更食氣,
我搞過支大蛇三連發用G記夾,發覺個擊鎚彈弓硬度要有返咁上下硬先可以每次成功三連發節停,
即係冇得改軟擊鎚彈弓,所以比全 ...
fnc, t91都係行vfc v3 m4匣 都係有3連發
岩岩出左"marksman"枝韓仔野都有3連發
今時今日既技術同用料我覺得係夠 vfc都算易配到件 死一件換一件係可以既
只係可能排期問題? m16a2, m4 cabine, m16a4

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-12-2023 01:34 發表

fnc, t91都係行vfc v3 m4匣 都係有3連發
岩岩出左"marksman"枝韓仔野都有3連發
今時今日既技術同用料我覺得係夠 vfc都算易配到件 死一件換一件係可以既
只係可能排期問題? m16a2, m4 cabine, m16a4
Wa年代副廠都出到V記冇咩可能出唔到,V記本身跟真鐵火控造型,照跟返佢三連發結構出其實唔難
三連發射得爽唔爽都係睇氣化有幾強,夏天30度唔會有問題
15~20度狂扣三連發後定仲爽清對佢系統係有壓力,本身佢dgbb全部都加重buffer應該都。。

「馬記」日本自衛隊 89式有三連發,可不可靠?

M16A2 真鐵三連發都不太可靠,第一次扣 trigger時,有時會變成單發或雙發。
以前有副廠出三連發擊發改件給 WA / G&P 用,記得以前朗哥有得賣。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-12-2023 10:58 發表
M16A2 真鐵三連發都不太可靠,第一次扣 trigger時,有時會變成單發或雙發。
以前有副廠出三連發擊發改件給 WA / G&P 用,記得以前朗哥有得賣。
佢有個齒輪數住姐
M16個三連發唔同mp5果個
Mp5第一下就一定3連

依家vfc ar系返到黎一定換返真樣輕buffer

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-12-2023 11:29 發表

佢有個齒輪數住姐
M16個三連發唔同mp5果個
Mp5第一下就一定3連

依家vfc ar系返到黎一定換返真樣輕buffer
印象中M16個個真係會同真既一樣,吊雞2連發之後再扣得一粒出
三連發其實純粹新鮮感同情懷,實戰全自動先實用

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-12-2023 10:58 發表
但WA系統氣化頂唔順三連發軟軟下唔好玩,我改支大蛇都要用返豬香港夾加井記輕bolt先扣得爽

發新話題