37 123
發新話題

[others] 今早12度,各位師兄手上gbbr氣化如何?

今早12度,各位師兄手上gbbr氣化如何?

冬天來臨,入冬15度以下戶外作戰先真正睇到gbb氣化實力如何
一隻夾面臨越打越冰又要不斷返叉氣再作戰,系統氣化強弱即時見真章
唔再係夏天30度點扣雞點fullauto都正常冇問題
師兄你哋手上兵器如何?我記得當年未改過既wa系統已經冬眠,印象中只有k社mp7/mp9仲可fullauto都ok  
而家新出咁多型號,仲有邊支可以仍然fullauto爽清夾甚至返叉幾轉仲爽爽?

印像中咁上下温度
馬記原裝mws仍然可以full auto爽清,反而改左一堆保品唔會有原裝咁爽
G香港v1 m4已磨合打順哂落油full auto清夾後定ok,但射頻比較慢算表現唔錯了
G香港 AK一樣可以順利full auto清夾
貴如井記/大蛇原裝唔改真係已經冬眠
其他槍型要師兄分享下氣化如何 ,現時氣化最強係味V記249?
網上測試平時2X度彈箱叉滿fullauto打到幾百飛

請問師兄是用什麼牌子氣?經驗告訴我不同牌子的氣受溫度影響,其氣化表現也有很大出入,我意思是同樣的器材,有些氣仍能清匣,但有些氣卻會造成爆氣,作戰陷入困局,無力還擊

引用:
原帖由 olw0978 於 17-12-2023 13:26 發表
請問師兄是用什麼牌子氣?經驗告訴我不同牌子的氣受溫度影響,其氣化表現也有很大出入,我意思是同樣的器材,有些氣仍能清匣,但有些氣卻會造成爆氣,作戰陷入困局,無力還擊
topgas大家應該都係用吼龍氣同RVVA?
爆氣會唔會係叉太多氣問題?
或者個擊鎚彈弓太硬啖氣唔夠力壓低個鎚,所以延長左出氣量太多爆哂出黎,

其實大多數GBBR冬天軟腳甚至冬眠都係啖氣唔夠力壓低個鎚,
即係本身系統支Bolt壓低個鎚阻力設計有幾大問題,阻力越大用氣越多,代表持久力越低,如果好似馬記8kg gas已經爽爽,咁冬天用12kg topgas大約只會變返8kg gas爽度仍然爽爽, 呢點就係點解同其他系統有明顯分別原因

如果20度用topgas都開始blow back顯著減弱fullauto感覺尾段ROF忽慢軟腳清夾,15度,10度基本上氣化都只能夠打單發勉強清夾後定, 基本上以上都係大多GBBR冬天通病, 冇創新設計系統係解決唔到GAS冬天通病問題

toxicant mcx 一雞清無問題
vfc fal都無問題
東北uzi同modify pp2k有腳軟
we勉強半夾
想問下師兄vfc v3 ar表現如何?

引用:
原帖由 Tom561 於 17-12-2023 20:21 發表
toxicant mcx 一雞清無問題
vfc fal都無問題
東北uzi同modify pp2k有腳軟
we勉強半夾
想問下師兄vfc v3 ar表現如何?
師兄室外定室內試?你試下彈甲同氣係戶外放15分鐘再試
你就知道11,12度戶外作戰環境分別完全唔同,我估冇幾多支仲可以一雞爽清冇慢動作rof

引用:
原帖由 gainax 於 17-12-2023 16:45 發表

topgas大家應該都係用吼龍氣同RVVA?
爆氣會唔會係叉太多氣問題?
或者個擊鎚彈弓太硬啖氣唔夠力壓低個鎚,所以延長左出氣量太多爆哂出黎,

其實大多數GBBR冬天軟腳甚至冬眠都係啖氣唔夠力壓低個鎚,
即係本 ...
我比較cheap用we 2x
Rvva氣得600ml
We 2x 係1000ml
好似rvva仲貴少少

好耐之前有師兄plot過個graph we新裝1x 2x 3x 4x個fps drop curve其實都同當時比較多人用既氣相若
用落感覺上同rvva差唔遠 用黎試槍 玩槍都夠做

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-12-2023 02:06 發表

我比較cheap用we 2x
Rvva氣得600ml
We 2x 係1000ml
好似rvva仲貴少少

好耐之前有師兄plot過個graph we新裝1x 2x 3x 4x個fps drop curve其實都同當時比較多人用既氣相若
用落感覺上同rvva差唔遠 用黎試槍  ...
氣如果都係topgas12kg市面常見既牌子應該差異唔會好大
夏天可以用平氣冇幾多影響,冬天用好少少理論上有心理上作用會好少少

其實氣化好唔好都係睇系統睇支gbb本身運作如何
就算MWs唔係用原裝bolt打上黎已經會直接feel到有分別,好多人買支馬記返黎就換走支煲
馬記最珍貴先係槍身原裝煲同火控,順到冇得頂氣化先至有咁變態,亂改大多數拖低效能

上星期打OUTDOOR有翻生
VFC V3打BURST, RWA氣
頭6閘都OK
之後RELOAD再打就唔得
明顯腳軟
今晚打老虎

引用:
原帖由 媽屎 於 25-12-2023 09:22 發表
上星期打OUTDOOR有翻生
VFC V3打BURST, RWA氣
頭6閘都OK
之後RELOAD再打就唔得
明顯腳軟
發熱匣袋幫到您!
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

引用:
原帖由 火鳳舞 於 25-12-2023 10:32 發表

發熱匣袋幫到您!
mws幫到你
https://www.youtube.com/shorts/gQWWHayf9-Y

mws試過打到隻匣結霜都打得出,痴L線
今晚打老虎

引用:
原帖由 媽屎 於 26-12-2023 13:53 發表
mws試過打到隻匣結霜都打得出,痴L線
馬記自己都宣傳"真正gas blow back "
唔計氣化超好又準,
Rof夠快單發反應又快,後定非常可靠,點禁網球拍都唔驚容易損耗,快速跌夾冇難度,
呢幾點市面其他同類型都唔會做到,馬記一開箱已經比到你都唔洗再比較了
副廠出將佢補品化,整更多唔同外殼造型已經搞掂

今日係測試GBB好日子
師兄你地有冇拎支GBB出黎試下
https://www.youtube.com/watch?v=_IQveKLCTMw

我知!又係得馬記打到,其它牌子死晒吖嘛!利害!利害!

位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

3 個讚好! TOP

37 123
發新話題