發新話題

就算是祝福說話,都唔好講.以為你寸佢.

就算是祝福說話,都唔好講.以為你寸佢.

恭喜發財=你話我窮,無錢嗎?
學業進步=你話我讀書成績差姐?
心想事成=你話我頭頭碰著黑嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-3-2024 12:48 發表
那可以祝對方早登極樂,那樣意思就是「你覺得我太長命,唔抵得,哈哈」
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

呢種解讀真心正。

我知道你出發點係勸交,結果中埋槍。
引用:
原帖由 kornhill401 於 13-3-2024 12:48 發表
究竟世界上還有神嗎?

都係個句,一直以嚟都係咁講。

人貴自知,自己咩立場,企係咩方位,依o的野自己知自己事。

引用:
已經進入戰鬥狀態,你行返出黎就冇事!

引用:
原帖由 七點六二 於 13-3-2024 15:10 發表

已經進入戰鬥狀態,你行返出黎就冇事!
謝謝C兄的溫馨題示.
'火 '兄果三句箴言,常在我心中.

引用:
原帖由 48191 於 13-3-2024 12:54 發表
呢種解讀真心正。

我知道你出發點係勸交,結果中埋槍。
謝謝

引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2024 12:49 發表

那可以祝對方早登極樂,那樣意思就是「你覺得我太長命,唔抵得,哈哈」
又係bor!'袋錢入袋 '了.謝謝Dave c兄!

自己寫出嚟,
自己做唔到。

你去提一提佢,
你就係「寸」佢。

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-3-2024 15:50 發表

謝謝C兄的溫馨題示.
'火 '兄果三句箴言,常在我心中.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
講嘢何必話中帶話?

如果在不當的時機說不當的話,那怕是事實亦同樣逆耳。我記得中學時老師曾打個比喻,說有一家人剛誕下嬰兒,如果這時你跑去跟人家說此嬰遲早都會死,人家有什麼反應?完!

引用:
原帖由 olw0978 於 13-3-2024 21:48 發表

講嘢何必話中帶話?

如果在不當的時機說不當的話,那怕是事實亦同樣逆耳。我記得中學時老師曾打個比喻,說有一家人剛誕下嬰兒,如果這時你跑去跟人家說此嬰遲早都會死,人家有什麼反應?完!
何必教精D小學雞?您膽敢話佢?一陣人地又出post公審您,問你怕未.......?

位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

經一事,長一智.

終於領悟到第一句.
唔做中, 唔做保, 唔做媒人,三代好!

發新話題