36 123
發新話題

2小童由34樓家爬落街

2小童由34樓家爬落街

2小童由34樓家爬落街 (明報) 06月 21日 星期六 11:20PM

天水圍    兩名小童今早由34樓家中睡房,爬出窗外,爬落至20多樓,被街坊救起,母親涉疏忽看管,被警方拘捕。

兩名小童分別為6歲的弟弟及8歲的姐姐,今早約10時多,天逸樓住在28樓的住客發現,女童置身窗外的晾衫架,大驚將她救下,而男童亦從25樓的窗爬入一住戶。街坊最初以為兩童是從高處墮下,警員到場調查後,懷疑兩童自34樓家中爬出,沿水渠爬到20幾樓外被困。

2人身上多處被擦傷,送往醫院,而他們的26歲母親亦到醫院探望他們。

現場消息說,兩童的母親當時在家中睡覺,事發後陪同兩童送院。警方調查後,懷疑他們的母親涉疏忽照顧,拘捕女子。

咩人黎架?

=.=....佢地唔去爬山...晒左佢地...

成34樓高疏忽照顧仔女點做人啊媽嫁:x
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 一等兵 於 22-6-2008 01:06 發表
18歲就生第一個,你估佢係有計畫生定意外?係意外的話唔讖做母親都見唔少....

又係天水圍....

社署幫到佢

咁....點解佢地要爬出去!?

佢地大過咗會唔會變成真正既蜘蛛俠呢

引用:
原帖由 一等兵 於 22-6-2008 01:06 發表
你又有冇臨過如果一個母親又要番工洗衫煮飯日日都咁忙
佢臨住訓一陣JA....點知兩個細路會爬落街買野食JA....
佢都已經盡哂人仕鑰好門怕個兩個細路走出街啦....唔通要搵鐵練扣住佢地??
我相信E家冇乜家長會教子女唔應該爬水渠掛....學校都冇教啦....
因為根本估唔到D細路咁做....
你又知佢唔係一個好媽媽??
我敢肯定大把媽媽都好似女事主咁....
起碼我阿媽有時累得濟都會恰著下....
只係個別事件而話人唔係一個好媽媽??
警方又係....單野唔揚....我就唔信警方會告喇....
又係受D群眾壓力....

我唔係偏幫果位母親....
我只係覺得做得人母親一定會有好大壓力....
照顧一個小朋友都會好辛苦....更何況兩個....
我覺得唔可以就個別事件而評論/質疑佢點做人阿媽....
我係仔既我都知道媽媽既偉大....
講真....再衰D既都有....
佢比飯你食....佢比衫你著....可能係佢既責任....
但唔係必然....
如果要講既大把阿媽衰過佢....

以上只係我既個人觀點....有錯請插....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-6-2008 01:19 發表
咁....點解佢地要爬出去!?
聽講係落街買野食

小弟錯了

引用:
原帖由 沙羅雙樹 於 22-6-2008 01:17 發表
佢地大過咗會唔會變成真正既蜘蛛俠呢
未做spider man 咪做住spider boy先

引用:
原帖由 一等兵 於 22-6-2008 01:14 發表
社署幫到佢
師兄你唔好咁天真同咁傻喇....

SWD第一時間已經將個波卸O左落ISS那邊的IFSC度喇....
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2008 01:31 發表

你又有冇臨過如果一個母親又要番工洗衫煮飯日日都咁忙
佢臨住訓一陣JA....點知兩個細路會爬落街買野食JA....
佢都已經盡哂人仕鑰好門怕個兩個細路走出街啦....唔通要搵鐵練扣住佢地??
我相信E家冇乜家長會教子 ...
唔識教就用鐵練扣住佢地 lor
唔洗教呀?
唔係父母責任係邊個責任呀?又係社會ge錯 ?

果個家庭拎緊綜援, 應該唔會好似你咁講冇時間照顧小朋友

唉,阿公,社會無錯,只係我地o既社會真係有病o者....

小弟剛剛放工返來,大家都知我係做深宵外展社工的喇,雖然好眼訓,但係都想吹多陣...

尋晚一返工,同事同我講要見隻case, 開頭都諗住只係一般family case, 據知只係一對母女(女10歲)+母親男性朋友的問題。點知來到中心的時候,竟然多o左個小妹妹,一問之下,原來是個女的朋友,小妹妹得8歲,仲讀緊小三,但係爸爸媽媽由上晝已經唔見o左人,好安心咁將個女「放羊」出街玩。問小妹妹爸爸媽媽去o左邊?「返工」....返咩野工丫?唔知......屋企仲有冇其他人呀?有呀哥,但係出o左去玩,聽晚先返......咁不如妳留o係中心,我地陪妳喇?o下?唔洗喇,我成日都一個人o係屋企o架喇!

之後o既事,唔詳細講喇,但係有時我都真係做到好心up...

虐兒?好明顯喇!

報警?我報得幾多次?如果每在街頭見到一個小朋友就報一次警,我諗我一晚報10-20次左右喇....

師兄,有時o係網吧見到o的小朋友打機打到半夜四、五點,在網吧那個座位內倦極而睡的情況,我真係好心痛、好嬲!但係我可以點做呢?

通常我地都係趁佢地未訓時,在網吧搞活動比佢地玩、包場搞party, 藉機會認識佢地、套佢地料,有料、有關係,先有得follow....先係在網吧搞下活動,之後再搵第二o的野引佢地走出網吧到我地地盤,先叫做有得跟。知佢鐘意玩heart project、玩CS, 在網吧玩完一輪之後,show中心個槍櫃的相來引佢、比佢地試玩wargame funday來"乙水"佢落搭,慢慢埋到佢身,先叫做有o的o的轉變....

有o的出得來浦得耐的,真係精過鬼,有心避開你唔比你跟,都真係好洩氣......

你問父母有冇責任嗎?有!點會無?但係當一個又係咁,兩個又係咁的時候.....這個社會,真的是病態了!
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

回復 14# 的帖子

D年輕男女一時衝動
跟手就多左筆一世都還唔清o既債啦
最慘係仲未知錯
又累多個
跟著社署又推比教署
教署又推番比唔知邊個
推到最後