發新話題

2小童由34樓家爬落街

禁大膽既......勁人.可以去爬山

引用:
原帖由 gtoray 於 22-6-2008 08:17 發表

唔識教就用鐵練扣住佢地 lor
唔洗教呀?
唔係父母責任係邊個責任呀?又係社會ge錯 ?

果個家庭拎緊綜援, 應該唔會好似你咁講冇時間照顧小朋友
扣住佢地就係虐兒...你都要明白...
個母親都已經鑰好門...我相信佢一定估唔到果兩個細路會出動爬水渠呢招...
加上係兩個細路...如果一個去爬...另一個知道唔岩既時候都會阻止啦...
我唔係想講"唔係父母既責任"...
但係我想講"唔一定剩係父母既責任"lor...

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2008 01:18 發表

你又有冇臨過如果一個母親又要番工洗衫煮飯日日都咁忙
佢臨住訓一陣JA....點知兩個細路會爬落街買野食JA....
佢都已經盡哂人仕鑰好門怕個兩個細路走出街啦....唔通要搵鐵練扣住佢地??
我相信E家冇乜家長會教子 ...
有部分我都同意你講ge野
我同意做父母好辛苦好多野要care......但這是一個責任
無計,做人老豆老母真係預左要辛苦去教去養......
同埋我又想問,警方有事去調查有咩問題呢?又有咩群眾壓力去受呢....
要有咩事都要"主動打擊罪案",我諗人手同開支都唔止呢個數......

引用:
原帖由 里安 於 22-6-2008 18:32 發表

有部分我都同意你講ge野
我同意做父母好辛苦好多野要care......但這是一個責任
無計,做人老豆老母真係預左要辛苦去教去養......
同埋我又想問,警方有事去調查有咩問題呢?又有咩群眾壓力去受呢....
要有咩事 ...
警方調查係絕對冇問題...
我既意思係指如果單野唔係搞到咁大(爬水渠)
警方係未必會拉個女人...
(當個女人訓緊覺時,果兩個細路由門口走出街...講真就算警方知都未必會告)
如果係因為小朋友的行為出眾...嚇親d鄰居...搞大左件事
而令到個女人比人拉的話...其實咁樣我覺得唔多公平
當然只係我既個人推測啦...我都想知個真相
有時細路仔既思想你係捉唔到的...
佢用佢個腦臨野你係唔知佢臨緊咩的...
咁你當然講得岩啦...要有咩事都要"主動打擊罪案",人手同開支真係唔止呢個數...

引用:
原帖由 gtoray 於 22-6-2008 08:17 發表

唔識教就用鐵練扣住佢地 lor
唔洗教呀?
唔係父母責任係邊個責任呀?又係社會ge錯 ?

果個家庭拎緊綜援, 應該唔會好似你咁講冇時間照顧小朋友
如果阿公覺得我講既野有問題...我可以收番
其實我都唔清楚個實情係點...
我又唔屬於果個家庭...所以只係就我所以見囉件事出黎講下ja...
如有得罪請多多包涵喇

可能同積夫兄講既一樣
一個又係咁...兩個又係咁既時候...d人就唔覺得咁樣係有問題...
可以話係一種病態...

不過病態還病態...呢d事始終會繼續發生...

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2008 18:53 發表

(當個女人訓緊覺時,果兩個細路由門口走出街...講真就算警方知都未必會告)
如果係因為小朋友的行為出眾...嚇親d ...
打個比喻
你唔殺人就唔會比人告謀殺啦....
唔偷o野就唔會比人告盜竊啦....

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2008 19:08 發表

如果阿公覺得我講既野有問題...我可以收番
其實我都唔清楚個實情係點...
我又唔屬於果個家庭...所以只係就我所以見囉件事出黎講下ja...
如有得罪請多多包涵喇

可能同積夫兄講既一樣
一個又係咁...兩個 ...
大家討論下
冇需因為我而收番, 唔好擺我上檯

果兩個滲蚊仔都係麻煩友~
一個係咁,兩個都係咁,
我覺得未必係哂佢麻媽責任,若然咁惡教,
如果我係佢麻媽,唔好煩,冇眼睇,我第一個爬先。
咁樣都可能冇咁慶~(講笑)  

Kurtzns

整件事因搞大左,就要做D野拉個亞媽.  香港社會走向病態, 矯枉過正, 個亞媽照表面看無虐兒, 只是意外, 除非張兩個仔女鎖入籠, 秒秒鐘釘實佢地, 唔係好多事都可發生, 玩火, 玩刀, 玩電制, 上隔牀跳落黎, 推琳重物...禽窗爬出去只是特別D...不過無論怎樣, 都不構成虐兒, 是意外, 估唔倒對仔女咁夠僵姐....
早排藝人裸照, 捉倒其中一個轉載既, 即刻又拉又大搞, 又唔準保釋, 有冇搞錯, 拉人告人真亂黎..
又講下社會其他病態, 宜家D學校張D學生困晒入籠咁, 去邊做乜都唔準, 去旅行最好去公園行下就算, 無他既, 宜家D家長覺得自己好有權利, D傳媒、議員都偏向學生, 有乜事都係學校疏忽, 老師失職, 無好好照顧管教學生...搞到D家長就姓賴, D學生就長唔大, 17、8歲仔仲揾亞媽, ...回想以前, 我小學旅行都通山走, 溪邊捉魚, 跌親整損米貼塊膠布, 自己搞店, 大穫D驚動亞媽, 亞媽都話個仔頑皮, 點會賴晒其他人, 無他既, 宜家米張D仔女學生困係個籠黎養, 做成宜家D30幾歲既大BB...

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2008 18:53 發表

如果係因為小朋友的行為出眾...嚇親d ...
咁有咩事唔係搞大件事先有警察出手|)

引用:
原帖由 gtoray 於 22-6-2008 19:45 發表

大家討論下
冇需因為我而收番, 唔好擺我上檯
怕你嬲ma~

引用:
原帖由 里安 於 22-6-2008 20:54 發表

咁有咩事唔係搞大件事先有警察出手|)
所以咪話佢某情度上好無奈...
講真...大把阿媽係睇住細路既時候訓覺...
我唔係話佢既行為岩...
而係意識問題...就算拉左呢個...仲會有下個咁既阿媽出現

引用:
原帖由 alexl 於 22-6-2008 20:42 發表
整件事因搞大左,就要做D野拉個亞媽.  香港社會走向病態, 矯枉過正, 個亞媽照表面看無虐兒, 只是意外, 除非張兩個仔女鎖入籠, 秒秒鐘釘實佢地, 唔係好多事都可發生, 玩火, 玩刀, 玩電制, 上隔牀跳落黎, 推琳重物 ...
唔係告佢虐兒...係告疏忽照顧...

師兄們:
我有一個問題如果唔係要好view而拆左個窗花會唔會下場唔係咁樣呢??
p.s.我都係公屋但唔係天水圍

原來...............

小姊弟肚餓34樓爬渠出街 分別8歲6歲 大命獲救 熟睡母被捕
(明報) 06月 22日 星期日 05:05AM

【明報專訊】天水圍    天逸

發新話題