發新話題

慈善獎券義賣

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 11-7-2008 10:46 發表
話說我屋企本來當時有2隻貓BB(其實都應該1-2個月大?)第一隻唔知點解死左, 唔好問我點解, 第一已經3年前, 第2我第1次屋企有貓B

第二隻o係一個week之後有一晚突然十分奇怪, 咁我問frd點算, 佢叫我打去spca, 咁我打左 ...
我想講幾樣o野
spca 唔係一間善堂, 唔好諗住好似 999 咁可以隨傳隋到
養寵物有時代價係好貴的, 責任亦唔細

我明白你ge經歷可能令你好討厭 spca
但係其實都係"電話裡面果條友"ge錯
唔可以一支竹打沉一船人
無視左 spca 作岀ge貢獻

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2008 18:16 發表

咁如果自稱係非牟利團體 / 慈善團體 , 理論上都可以叫善堂掛....

善堂係派米ga ma
非牟利團體要收回成本ga~

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2008 18:20 發表

咁佢地洗咩要人捐錢姐, 都收到成本囉
只係果 part ge成本....而且急診似乎唔係 spca ge 主要目標服務
如果要靠急診收費支持, 咁就 16000 一次都唔掂啦

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2008 18:16 發表

咁如果自稱係非牟利團體 / 慈善團體 , 理論上都可以叫善堂掛....

咁當然啦, 原來佢地ge宗旨係

The SPCA believes that animals deserve our protection, compassion and respect. We aim to preve ...
o岩ga, 所以唔好諗住佢地係 serv 我地(人類)

btw. 佢地係好鼓勵主人為 pets 絕育的

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2008 18:38 發表

原來係咁....

尤果d有主人ge動物死晒佢, 咁就係佢地ge目標, 防止動物被遺棄

真高招!
講真...唔好將個波推比 spca
你係有好好照顧隻貓咪, 點解佢大肚你都唔知?
你唔想佢有 bb 點解唔幫佢做絕育?
如果你ge方式一直都係天生天養就應該貫徹始終

你係咪真係咁珍惜生命? 我諗唔係lor
$1600 上門睇病, 如果係你自己有病, 你比唔比?

想當年, 我都嫌同隻狗狗 body check 要 $3xxx 而無做
所以唔知道佢已經有大病
到今日, 我都怪責自己

我都唔想再養, 因為我知道自己唔係一個好主人

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2008 19:07 發表
hehe...

你忘記左我同你講過隻貓b我係o係公司執返尼ge, 我公司從來無貓, 係自來的, 點來唔知, 點解無貓媽唔知

我只係好心執佢返尼, 一心諗住佢無人/貓要就我養大佢啦...
我都知你都係好心ge
如果將來仲會收養流浪貓就要同佢絕育喇
唔係佢出去搞三搞四你就煩啦
一胎幾隻, 唔係貴貓又未必有人要
自己又未必養得咁多

發新話題