70 12345
發新話題

特首承諾深入了解警察濫權

特首承諾深入了解警察濫權

(明報)7月16日 星期三 16:00

特首[url=]曾蔭權說,有關警隊對被捕保育人士脫光衣服搜身和強迫作「鴨仔跳」的指摘,他承諾會深入了解。
他在立法會答問大會上表示,不能苟同警務處長未有認真處理有關投訴的說法,香港是文明社會,警隊亦是有聲譽的隊伍,他重申會深入了解。

What is this?
井底之蛙, 啋你都傻!

.....樹大有枯枝...希望有身之年都警方都唔好再有"黑暗期"啦...

自從97後, 行政主導, 三權不分...

警隊變成行政打狗係必定既事~

隻狗做錯野叫狗主查......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 mujiadam 於 18-7-2008 00:38 發表
.....樹大有枯枝...希望有身之年都警方都唔好再有"黑暗期"啦...
我倒不認為今次係枯枝問題

引用:
原帖由 gtoray 於 18-7-2008 12:46 AM 發表

而家D市民對Peter仔,講野大力D都話你D風吹傷佢....
服務為本....

引用:
原帖由 gtoray 於 18-7-2008 00:46 發表

我就覺得係行政打狗再加小小枯枝問題,
被夾在上(官)下(市民)層之間已經難頂,
仲要有果小小唔鬆化o既枯枝,
仲唔比d政客傳媒食住上咩!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

咁到底係乜事? 乜嘢叫保育人仕, 點解拉佢地, 又點觧脫光衣服搜身和強迫作「鴨仔跳, 警務處長未有認真處理有關投訴的說法?

離開香港耐, 乜都唔識, 請賜教!
井底之蛙, 啋你都傻!

[quote]原帖由 jwlchan 於 18-7-2008 03:20 發表
咁到底係乜事? 乜

唔該晒大佬G, 咁真係離咁大譜! 點可以叫人剝光豬? 只不過係示威被捕!
井底之蛙, 啋你都傻!

仲有好多黑暗野啦
例如只許同行叫"差",不許百姓叫"佬"
搜身時見你窮d爛身爛勢又會串咀d態度差d
對住d有財有勢就死狗咁,對住d窮苦大眾就惡狗咁,簡d講就係狗!
以上句子只針對大部份警隊敗類,不代表少數好警察
你我夜空中約定了,記住......

其實有時我都覺仲有「朝中有人好辦事」呢句...

講真個個都想扎, 咁求其有個有D份量ge人同個pc仔講, 「拿, 幫我搞掂佢, 第時一定有你著數」果d

咁咪死囉...

一個有3萬幾人ge大公司, 升唔升到有部份因素都同人事有關...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-7-2008 10:11 發表
其實有時我都覺仲有「朝中有人好辦事」呢句...

講真個個都想扎, 咁求其有個有D份量ge人同個pc仔講, 「拿, 幫我搞掂佢, 第時一定有你著數」果d

咁咪死囉...

一個有3萬幾人ge大公司, 升唔升到有部份因素都同人 ...
度度都係咁架啦......我就未正式體驗,但大部分"政府工"的朋友都係講同一句:識人好過識做事

以下分享我親哥哥的經歷~

我哥哥中五畢業,73年當差,86年已經當SIP,期間已qualify一個degree,到2000年已持有3個degree2個master,02年提早退休交位。記得98年當時我嚮美國,同哥哥傾計時,當時佢話佢2日人工等於我細妹一個月收入,當時細妹初初出黎做野人工大約6-7k。
果時,我估佢保守都有70k-80k一個月,

咪以為佢天生書精,一世書虫~ 佢當差時都幾活躍,今年二月佢返左黎,
我同佢傾過,佢承認埋堆衰野係有,
不過佢竟然話自己冇近墨者黑~ 反而話俾我知因為唔想俾人利用,所以鬼頭上司時代開始佢都冇埋堆,佢話眼見當時身邊好多人表面好似俾人睇~俾人賞識,實際係俾人利用,擋刀咩飛,輕則革扯,革扯左就咩都冇。
所以當時成日哩個環頭走去另一個環頭,一唔妥起火就調,不過我相信佢另一方面佢人緣好再加實力,才有位走,有得選擇。

佢到今時今日都成日講:總之,唔做羞人唔做好人唔做衰人都唔駛跟人,跟人去死,你去呀?!  

我哥哥都曾經試過俾人屈,77年,上海街一唐樓天台發生命案,兩個pc,一個士沙,一個總督察,一齊口供話當時受到襲擊,而警員才向疑犯開槍,最後擊斃。總督察叫我哥哥改口供,但佢話~ 當時嘅情況係上到去已經嚮左,見到個犯倒地,冇見到任何襲擊意圖,反而,見到個士沙同pc袋埋左d野,仲窒左少少落個犯袋度,其中一pc又去搬一支生鏽紅角鐵俾個犯揸住,一睇擺明老屈。
我哥哥冇爆大獲,亦冇同佢地夾口供,凈係報佢"局部"見到嘅野。
起初,都冇問題,隔左幾個鐘,總督察叫入房,示意利害,表態威嚇,教唆改口供,表示友好。
但我哥哥沒有答允,最後,反而佢地班友自己改返口供,搵人頂左單野,油麻地警署又少左一個無知警察。
無幾耐我哥哥又調走,但及後都生存左十多廿年...
旺角<何文田<油麻地<灣仔<柴灣<黃大仙<尖沙咀<青衣<長沙灣<荃灣<葵涌,哩廿幾年黎,避風頭,過冷河,左閃右避,一方面照打份工按月有糧出,一方面拼命讀書爭上位,當然樹敵太多,契爺老友亦唔少。

記得,99年我返黎佢帶我出去威,落尖東club,真係一入場,黃sir前黃生後,左右逢源上下關照~ 一台四條友都攬十七條女,冇吹水架~ 果次真係我第一次亦係我最後一次,諗返起,對於我當時廿歲出頭嘅豬仔黎講,都幾威威架~ 亦都係因為返到黎見到個大佬咁樣樣,我先至至唔當差投考警界。
我地玩完走係唔駛堆單,唔知當時哥哥quota有幾多呢~

扎左幾浸之後,我哥哥由行動轉左做內部文職官員。
佢話,嚮佢生涯裡真正擦鞋有兩個時期,
一、係七八十年代入行初,唔打招乎好易奶野,一張白紙考天才死快d。
第二、係佢上左神台,經常接觸d乜太高官,有時真係燒鵝就燒鵝、首飾就首飾、筍盤就筍盤,閉上眼奉獻自己益街坊。
夜晚十二點半打黎話開緊台欠腳,喜歡吃燒鵝就仆倒到搞放定嚮車尾,訂蛋糕仲送埋返堅企,警司叫你上屋企飲食玩俾面派對,遇埋你房訓覺,幾唔願意都要打電話返屋企叫老婆訓先,自己留返嚮度滿場飛。

有時出去玩,叫埋雞俾你,唔係講笑。

襯你飲到頂,先黎開支路易十三,真係咩叫做惡頂。

聽完我的打個突~ 事關我仲有幾個老友記都係當差,有d都當左十三年,但邊有聽過d咁嘅野。

不過與君一夕話,我都了解左很多野,啟發很多。

總結,我哥哥份人縮骨、裝算、陰濕、自私、相當古惑,
幸好對家人還好,

總之,
一切都多得皇家香港警察隊嘅培育同複雜的香港,發酵出這種人。

Kurtzns

警方:因應情況脫衣搜身
(明報)7月17日 星期四 17:00

警務處    長鄧竟成    表示,警方要求被捕者脫衣搜身是因應情況,警方有責任確保被拘留者是否有違禁品。

特首昨日在立法會    的答問大會上,議員涂謹申    質疑警方對被捕的保育人士脫衣搜身,強迫作鴨仔跳的做法,曾蔭權    表示會深入了解。

鄧竟成今日在公開場合回應指出,警員以專業和嚴肅態度搜身,警署的值日官會因應情況,決定搜身的方式。但他同時稱,會詳細考慮社會意見,再向立法會交代。

點觧而家香港變成咁?
井底之蛙, 啋你都傻!

[quote]原帖由 jwlchan 於 18-7-2008 20:34 發表

70 12345
發新話題