發新話題

特首承諾深入了解警察濫權

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-7-2008 23:31 發表
脫衣搜身,有時真的有這個需要,我就覺得無可辨駁,
進入時一次,保障其他人安全,應該的,
走時一次,已防拿走公物,其實都已經過份,但都無話可說.
但係............點解要搜6次.
可能擺明玩佢
不過依家比佢玩返轉頭

希望警方能做到個個疑犯都有賓至如歸GE感覺
最好有星級酒店GE服務

引用:
原帖由 gtoray 於 20-7-2008 00:03 發表

可能擺明玩佢
不過依家比佢玩返轉頭

希望警方能做到個個疑犯都有賓至如歸GE感覺
最好有星級酒店GE服務
可以建議警察學院加埋呢個training

引用:
原帖由 gtoray 於 19-7-2008 15:52 發表

大佬j
如果你係個 cell ge DO
你會劃一程序咁做定係個別考慮?
如果個 SUBJECT 入左倉出左事, 邊個揹?

你對香港政府有歧見!

點解個個上機都要做安檢呀?
唔通個個都係恐怖份子?
全世界都不知所謂!
大佬G, 我對香港政府冇歧見, 只係對個別執行政府法例既人, 如果過火位就睇唔過眼. 機場安檢並無叫你剝光豬, 但我亦有一次不愉快经验, 在倫敦Hearthow Airport被拒帶一個兵公仔上機, 因有枝3吋長既SA80., 最後要佢地帶去做Air Cargo. 因我問佢有乜法例去支持唔準我帶上機, 佢地冇聲出.

我以前當兵做Duty Officer就一定依Standing Orders做事, 如果有下屬越權或有非法行為, 一定charge佢, 唔理係中, 英或Gurkha. 我當正規22年, 未試過出事.

p.s. 我最後6年, 當更係做边界Duty Officer, 係非常易出事既地方, 但依正來做, 有錯都係例錯, 我就一定冇錯.

d人做錯事, 通常都係感情波出事既! 最通常係打人!

至於監房是否須要星級酒店服務, 有賓至如歸GE感覺........ 咁講又好似偏激左一d, 監房係用作看管不守法既人, 唔係酒店, 但個個疑犯仍須有一定既人權!

井底之蛙, 啋你都傻!

其實有幾多個係親身見過
又有幾多人純粹聽返黎....
朋友話、同事講、報紙寫、上網QUOTE,聽得太多喇.....
傳聞,有幾多係真?又有幾多係假?

引用:
原帖由 Silicon 於 19-7-2008 19:47 發表
其實有幾多個係親身見過
朋友話、同事講、報紙寫、上網QUOTE,聽得太多喇.....
我地係外地, 要知乜事都係靠新聞, 特首話要查警察剝光豬搜身, 跟住有位師兄話好應該, 就算冇帶身份証都有可能春袋藏刀, 在監房會可能殺人, 不知理句何在? 動機何在?
跟住我再睇到新聞話有差人因搜身6次將被紀律處分......
我地當然冇可能乜都睇到, 但睇新聞又以乎係有些小差人有小小問題, 而家又話咁會加重差人壓力! 咁由得差人自己定法律就乜壓力都冇叻!

咁到底新聞講既, 有幾多係真?又有幾多係假?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 Silicon 於 20-7-2008 03:47 發表
其實有幾多個係親身見過
咁呢d係我地見唔到既事...
始終都係要靠 "朋友話、同事講、報紙寫、上網QUOTE" 黎吸收資訊...
唔通真係撞到正見到/親身感受先會信咩??
傳聞係傳聞...但係都有一定可信性...
冇錯有d野係要過濾...但係我覺得報紙咁寫係有一定既理由...
唔通佢地悶到咁...單單野都係老作出黎踩警方??

就師兄所見...你覺得有幾多係真?? 有幾多係假??
就係因為我地唔知先要問個明白...去討論...

要知乜事都唔係靠新聞, 咁到底新聞講既, 有幾多係真?又有幾多係假?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 101653 於 20-7-2008 05:43 發表

咁呢d係我地見唔到既事...
始終都係要靠 "朋友話、同事講、報紙寫、上網QUOTE" 黎吸收資訊...
唔通真係撞到正見到/親身感受先會信咩??
傳聞係傳聞...但係都有一定可信性...
冇錯有d野係要過濾...但係我覺得報 ...
報紙野我最多只係得個知字,信我就唔會信晒

點解咁講?小弟有次跟消記師兄去做一單"K屎"(咩k屎唔講啦)

我地做同報紙出ge故事完全唔同,我諗上樓做ge人一定知發生咩事呱

有時唔係報紙老無聊,而係佢知D唔知D又要交差,咁可以點?

我唔係話個都係咁,但係太多呢D人......

引用:
原帖由 里安 於 20-7-2008 05:53 發表

報紙野我最多只係得個知字,信我就唔會信晒

點解咁講?小弟有次跟消記師兄去做一單"K屎"(咩k屎唔講啦)

我地做同報紙出ge故事完全唔同,我諗上樓做ge人一定知發生咩事呱

有時唔係報紙老無聊,而係佢知D唔知 ...
咁呢单嘢又係佢知D唔知D? 冇咁既事?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 20-7-2008 21:10 發表

咁呢单嘢又係佢知D唔知D? 冇咁既事?
無人講話無呢件事喎

而呢件事我都覺得拉返去之後局內人員對的手法不當

我只係講我對香港傳媒睇法,尤其報紙

引用:
原帖由 里安 於 20-7-2008 13:23 發表

無人講話無呢件事喎

而呢件事我都覺得拉返去之後局內人員對的手法不當

我只係講我對香港傳媒睇法,尤其報紙
咁真係多謝師兄澄清, 因為呢個主題係 " 特首承諾深入了解警察濫權" , 我睇到師兄咁講, 重以為係香港報纸佬惡意中傷香港差人, 咁而家即係証明呢幾件實事都係真既, 但這些我相信係一少少好少既不良差人所為, 而唔係香港差人既政策.
警權過大, 唔係地方之福, 唔好一句大壓力就做乜都得!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 00:17 發表

咁真係多謝師兄澄清, 因為呢個主題係 " 特首承諾深入了解警察濫權" , 我睇到師兄咁講, 重以為係香港報纸佬惡意中傷香港差人, 咁而家即係証明呢幾件實事都係真既, 但這些我相信係一少少好少既不良差人所為, ...
我quote返上面師兄講報紙可信性姐......

其實我好同意師兄你所講ge野

但我眼見係香港警權唔見得真係過大......

[quote]原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 00:17 發表

咁真係多謝師兄澄清, 因為呢個主題係 " 特首承諾深入了解警察濫權" , 我睇到師兄咁講, 重以為係香港報

引用:
原帖由 里安 於 20-7-2008 16:22 發表

其實我好同意師兄你所講ge野

但我眼見係香港警權唔見得真係過大......
多謝師兄對小弟意見既認同.

香港警察, 其實由開始時係一枝半軍事化既部隊, 以前請既巴藉警察, 全部都係軍人出身, 英藉既亦係一樣........殖民地時代, 呢d外藉差人, 欺压市民, 無事打三拳, 到6/70年代, 貪污腐敗, 直到成立ICAC, 香港開始行正軌, 但香港警察遗留對市民不專重既惡習仍然存在,.
正如有位師兄話冇帶身份証被捕, 仍要剝光豬, 查光春袋睇有冇刀, 因有可能在監房殺人, 呢d理據, 真使我哭笑不得!

現在世界係應講法治, 民治. 唔係軍政府, 唔應該行軍法统治.
唔好對任何市民當都係罪犯一樣, 任何人未犯法, 未定罪都係普通市民, 做法例做事, 唔好加入任何私人感情, 偏見咁就好叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 20-7-2008 17:47 發表

我又唔認為有幾不良wor
入臭格就梗要搜身ga啦
好地地就唔會比人拉
難道打住保育口號就做乜都得?

我個人認為香港有d人權氾濫
請問大佬g, 其實呢单係乜嘢, 到底乜叫"保育", 我真係唔多明.

被拉搜身無問題, 但如個位師兄講冇帶身份証要剝光豬查春袋, 因可能藏刀咁就過咗火位, 冇帶身份証係一時忘記, 冇動机入到拘留所出舂袋刀殺人! 如果咁都話有d人權氾濫, 咁我就冇嘢好講.

搜身無問題, 但不論何事剝光豬搜, 又要查春袋, 後庭, 或陰道就大有問題, 差人唔係醫療人員.

純係討論, 並無意中傷, 或對任何人有偏見.
井底之蛙, 啋你都傻!

發新話題