70 12345
發新話題

特首承諾深入了解警察濫權

I got nothing to say with this matter any more!!!!

However, I still no agree this body search idea. No human right! Sorry!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 09:37 發表
X人係人身攻擊, 拉硬, 在英國拉完通常警告了事!
有人試過告上法庭話佢X我x母, 恐嚇我
結果係唔成立, 法官話因為呢句係好 common ge 粗口, 而且相信被告非並真係要X佢x母
又有人告性騷擾, 結果都係唔成立, 因為佢係話X你x母唔係x你

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 01:28 發表

係, 叫著制服既做Sir 我係香港見好多, 我都比人叫唔少, 但我時常同人講我唔係阿Sir, 在軍隊你地一定要叫我做Staff, 如果在公事上你唔尊重我一定charge你, 軍隊好多Staff Sargent 好鍾意一地sir佢, 我就反面. 因我 ...
小弟其實無乜氣量的......如果你的係廢話,小弟的都一樣係廢話

只係借D意講自己睇法......小弟自細係呢種文化長大......所以慣了口

相信好多香港人都係咁......而家小弟工作上無U著都比人叫呀sir

反映呢種文化幾大影響......

係度都唔該晒師兄講左外國文化係點,等細佬我第日有機會去外國都唔洗出醜

入人地鄉就隨人地俗嗎哈哈

至於警權同尊重問題......大家立場不同,無問題的,呢度吹下水轉頭咪吹過第二D

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 08:37 發表

你會唔會響外國聽到市民要叫警察做長官?
會唔會聽到Police叫市民做先生/女仕 ?

另外, 世界其他地方就冇咁叻,係香港市民會x警察老母
所以我覺得有時警察唔夠"爛仔"好難頂得呢D人順

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2008 03:17 發表

所以我覺得有時警察唔夠"爛仔"好難頂得呢D人順
如果有人同我講做"爛仔", 我就一定做, 但普通情况, 做正常人好.
無謂同呢d人鬥傷身!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 01:51 發表

有人試過告上法庭話佢X我x母, 恐嚇我
結果係唔成立, 法官話因為呢句係好 common ge 粗口, 而且相信被告非並真係要X佢x母
又有人告性騷擾, 結果都係唔成立, 因為佢係話X你x母唔係x你
大佬G, 我相信香港法律仍基本上沿用英國, 要告人要build up单case, 我9個月前告英國一間大公司既供應服務使我蒙受損失, 在上個月我申請Court order, 因我单case, build up好晒証据, 上個星期佢同我庭外和觧, 倍晒我要既錢.

講粗口罵人雖然可以係刑事, 比如罵差人, 但仍可民事告佢, 未告前要有証据你己盡力自已去settle件事, 最好寫信去問佢點觧X佢x母, 原因何在, 係唔係惡意傷人, 睇佢點答就點講.......如果佢唔答. 你可以同你既感受同佢代答, 等件case有晒對你有利既証據, 叫佢倍比你, 唔倍就申請court order告佢.

我告過幾次人, 衰過一次, 因個伙記冇做晒我要佢做既嘢, 其他既我win晒.
我亦被人告過3次, 冇事!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 18:08 發表

如果有人同我講做"爛仔", 我就一定做, 但普通情况, 做正常人好.
無謂同呢d人鬥傷身!
咁當然

好地地做野無人想搵野黎搞ge.......最少我唔係

打分工姐

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2008 10:32 發表

咁當然

好地地做野無人想搵野黎搞ge.......最少我唔係

打分工姐
師兄有腦, 香港多d好似你咁有道理既差人就好多叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 18:35 發表

師兄有腦, 香港多d好似你咁有道理既差人就好多叻!
你誤會了......

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2008 10:39 發表

你誤會了......
請問點解?

OK, 而家明白!

井底之蛙, 啋你都傻!

70 12345
發新話題