37 123
發新話題

各位咁對此事點睇法?

各位咁對此事點睇法?

【 本 報 訊 】 帶 生 牛 柳 來港 、 入 境 時 主 動 申 報 卻 被 告 上 法 庭 , 罰 款 兼 留 案 底 的 事 件 將 透 過 澳 洲 傳 媒 變 成 華 僑的 笑 話 , 受 害 人 譚 智 傑 返 回 澳 洲 後 接 觸 當 地 傳 媒 , 講 述 港 府 惡 行 及 當 日 在 港 遇 到 的無 理 經 歷 。 譚 氏 夫 婦 昨 接 受 當 地 一 個 中 文 電 視 節 目 訪 問 , 有 關 節 目 將 於 下 月 五 日 在當 地 播 出 。 譚 太 接 受 查 詢 時 表 示 , 期 望 節 目 播 出 後 , 可 警 惕 當 地 華 人 華 僑 , 免 出 現第 二 個 受 害 者 。
譚 智 傑 及 其 太 太 昨 在 澳 洲 接 受 一 個 中 文 收 費 電 視 頻 道 的 節 目 訪 問 , 歷 時 超 過 六 十 分鐘 。 譚 先 生 在 錄 影 中 詳 細 談 及 他 在 入 境 香 港 時 被 扣 留 、 上 法 庭 及 留 案 底 的 經 過 , 他又 批 評 在 港 落 口 供 期 間 , 無 人 向 他 解 釋 認 罪 的 嚴 重 性 , 亦 無 人 告 知 他 被 控 罪 行 的 刑罰 , 令 他 低 估 事 件 而 沒 聘 律 師 上 庭 , 他 同 時 表 達 事 件 對 他 及 其 家 人 造 成 的 困 擾 。
接 受 電 視 訪 問
譚 太 昨 接 受 電 話 訪 問 時 指 , 他 倆 回 澳 洲 後 , 曾 向 多 位 朋 友 講 及 事 件 , 發 現 當 中 不 少人 不 知 道 香 港 有 關 法 例 , 對 譚 智 傑 被 判 罰 及 留 案 底 感 半 信 半 疑 , 為 不 希 望 再 有 人 經歷 如 其 夫 的 不 愉 快 經 歷 , 遂 與 當 地 傳 媒 接 觸 , 而 除 昨 日 訪 問 , 譚 氏 夫 婦 亦 正 聯 絡 在全 澳 洲 免 費 廣 播 、 某 無 線 電 視 頻 道 的 時 事 節 目 , 望 更 廣 泛 將 事 件 告 知 整 個 澳 洲 , 但暫 未 獲 對 方 回 覆 。
澳 洲 華 僑 譚 智 傑 上 月 底 來 港 探 親 度 假 , 其 時 攜 有 一 公 斤 澳 洲 雪 藏 牛 柳 入 境 , 經 過 海關 紅 通 道 時 主 動 申 報 , 但 被 海 關 扣 留 及 拒 絕 容 許 他 將 牛 柳 丟 棄 , 及 後 被 食 環 署 正 式提 出 檢 控 。 當 日 譚 先 生 先 後 被 扣 在 機 場 禁 區 及 警 署 約 十 小 時 , 後 來 上 庭 時 譚 在 選 擇自 辯 的 情 況 下 認 罪 , 被 罰 款 一 千 元 及 留 案 底 。
井底之蛙, 啋你都傻!

平時唔捉, 係要係特首政府民望低, 又接近選舉既時侯先黎捉....完全冇政治觸覺得離譜

我覺得係公務員同特首玩野, 示威宣洩不滿!
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

唔報關好地地又有得食,報左無左舊牛肉重要比迫留案底
簡直係痴線
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

正常o黎講生的食物有好多國家都唔可以帶入境,捉唔捉係執法部門的權利
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-7-2008 11:23 發表
正常o黎講生的食物有好多國家都唔可以帶入境,捉唔捉係執法部門的權利
are you sure that is some kind of "權利"?
對付無理的人, 不要隨他的腳步遊走, 要拉著他讓他自圓其說自相矛盾

引用:
原帖由 伯言 於 21-7-2008 11:52 發表

are you sure that is some kind of "權利"?
個term 可能用得唔好,但唔知用咩暫用先
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

依法辦事, 法律上同程序都冇問題
其實所謂申報都係要預先拎左文件, 到達時向 c&e做個手續
唔係話

但點解生牛肉唔比帶??
果次去旅行,個導遊仲話有人帶過活生生既蟹,比人抽查到都冇事??

引用:
原帖由 阿明 於 21-7-2008 16:43 發表
但點解生牛肉唔比帶??
果次去旅行,個導遊仲話有人帶過活生生既蟹,比人抽查到都冇事??
豬牛家禽都唔比
蟹以我所知暫時無管制
好多人都由日本運蟹過來

唔知佢地有冇比人剝光豬搜身, 又要查春袋有冇刀, 後庭有冇毒呢?

在好多國家都會在海關通告旅客, 及在機票列明乜唔可以帶, 唔清楚行红綫, 不能入境既就充公, 最多罸錢, 要拉去告, 又留案底, 好似過左一d火位.
但話係咁講, 幾年前有個香港人帶臘腸到英國, 使英國發生口蹄症, 我老婆上次返香港帶牛肉乾返英國, 比我鬧到佢面左左, 其實, 可帶乜, 乜唔可以帶應有普通常識, 但執法者亦無須要強行做大佢, 我相信呢单嘢係可以充公警告了事.......

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 17:26 發表
唔知佢地有冇比人剝光豬搜身, 又要查春袋有冇刀, 後庭有冇毒呢?

在好多國家都會在海關通告旅客, 及在機票列明乜唔可以帶, 唔清楚行红綫, 不能入境既就充公, 最多罸錢, 要拉去告, 又 ...
foot and mouth 好似唔關臘腸事喎, 肉乾唔可能帶有果種病毒

Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 21-7-2008 10:51 發表

foot and mount 好似唔關臘腸事喎, 肉乾唔可能帶有果種病毒
咁可能係我錯, 但當年我記得報紙係咁講, 當時都有5-6年左右. 而我只係用呢個作例子, 如果在英國海關捉到最多充公, 罸錢, 多數唔會檢控, 扣留十粒鐘, 更唔會比人剝光豬搜身, 又要查春袋有冇刀, 後庭有冇毒.......
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 阿明 於 21-7-2008 16:43 發表
但點解生牛肉唔比帶??
因為瘋牛症(呱)

海鮮類唔會有致命病毒(呱)

真係有d唔明, 以前去美國Boston見過在機場禁区可以買生牛排當手信, 但當時當緊兵, 怕比人charge唔敢買, 咁有冇師兄知係乜事, 或係美國內陸冇事, International就唔惦?
但當時絛友話惦既, 因美國牛肉OK?
井底之蛙, 啋你都傻!

陳兄,你要學某大報咁咬住唔放我無話可說,
不過無論如何,在下都解釋一下啦,無謂其他唔知情既朋友,
因而產生任何誤會,

而事後又有人用 "離開左香港好耐, 乜都唔知黎, 靠睇報紙 / 上網有個警察講架咋" 做解釋啦.

呢單案唔係警察做拘捕既, 雖然係要去警署搵值日官落簿開RN,
但個犯全程都係海關同事睇既,
如果過無入我地個羈留室既, 都唔會由警察去做搜身或者打包頭.

x x x

至於犯人事後所指, 係被拘留期間無人向佢解釋過認罪既嚴重性,
尋求法律意見係被捕人既權利, 佢有權行駛, 同樣都有權唔行駛呢個權利.

不過執法人員就無權,亦都唔應該向被捕人提供法律意見,
即使係法庭上面, 司法機構既人員都係唔可以比意見既,
呢點係法庭每層既公告欄都寫得好清楚.

x x x

有犯法既, 認罪, 天經地義.
唔認罪, 咪自己考慮須唔須要搵法律意見囉, 自己決定唔搵既, 罪成罰錢留案底亦無可厚非.

輸左官司先黎投訴, 同"東太蘋"上面所聲稱既 一年有幾千宗投訴警察案件數字有咩分別?
技術性投訴, 報復性投訴.
仲要係投訴完無下文唔比口供唔跟進既,
就算真有其事, 都無人幫到你啦?
局住end左單case,

跟住就可以順手話埋投訴科"自己人幫自己人"....

(投訴人)你自己都唔幫自己, 又有邊個幫到你?
無證無據就要個伙記入罪?
掉返轉, 有人報警投訴你打左佢一拳, 但唔肯落口供唔出庭.
我就咁走上你屋企拉你, 你都唔會服呀?

x x x

咁大個人, 仲要話有咩犀利經歷, 身受咩階級, 掌管咩單位, 負責咩點點點點....
都應該曉用腦分析下掛?

報紙佬並唔在場, 而投訴人就一定有佢o既 既定立場, 全件事都係hear-say,
我地又憑咩去相信報紙寫既係足本既事實?
睇報紙就信到十足??

以前帶兵D下屬一有錯就charge...
如果憑在下呢幾日所見所聞,
well...可能軍同警對證據既要求真係唔同啦...
我會懷疑曾經發生過幾多冤案囉.

"beyond reasonable doubt" 中文好似叫 "無合理疑點下"
唔知軍法入面既burden of proof有無呢個要求呢?
在下讀書果陣就無學過軍法, 真係要請教下D前輩先得喇.

可能外國既報紙比較純情, 寫既野真係100%真實啦... (可能... 我就唔係去過好多外國地方遮...)
但生活在香港既朋友, 我諗好多都知到依家香港既報紙係唔可信既.

套句海關呢排又播返既廣告台詞:

"你咁都信?"

[quote]原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 21:34 發表

咁可能係我錯, 但當年我記得報紙係咁講, 當時都有5-6年左右. 而我只係用呢個作例子, 如果在英國海關捉到最多充公,

37 123
發新話題